Hva er det minste du trenger å tjene for å klare deg?

Cost Management
Licensed from: Olivier Le Moal / yayimages.com

Vet du hva du minimum trenger å få i inntekt for å klare å dekke dine obligatoriske utgifter? Nå snakker jeg ikke om det du bruker for å være komfortabel, men hva trenger du for å holde tak over hodet, strømmen på og mat i magen? 

Hvorfor er dette greit å vite? 

Jeg syns dette er et nyttig tall ettersom jeg kan sammenligne mitt månedlige forbruk med mitt nødvendige forbruk for å bruke som motivasjon til å gjøre lurere valg.

Mange vet ikke hva de trenger og skulle man for eksempel miste jobben, er dette en ting som du raskt må få klart for deg.

Mitt overlevningstall er 15 000 kr. Da betaler jeg lånene mine, alle utgiftene for boligen samt mat, mobil, transport. Men det inkluderer ikke sparing, lommepenger, bøker/hobbyer eller noe annet strengt tatt ikke-overlevelseskostnader. Dette 15 000 tallet har hjulpet meg når jeg har planlagt og satt opp nødbufferen og målsparingen. Jeg har 60 000 kr i nødbufferen, som gjør at jeg kan betale det nødvendige i fire måneder uten noe ekstra assistanse. Jeg har også omtrent 60 000 kr i målsparing, som selvfølgelig vil bli prioritert bort til overlevelse, skulle jeg for eksempel være uten arbeid i en periode. Med å gjøre dette kan jeg øke antall måneder jeg kan klare meg uten jobb, + jeg har økt handlingsfriheten min. 

De 15 000 kr hjelper også når jeg setter opp budsjettet mitt, selv om jeg ikke er helt 100 % streng på grensen. Fordi jeg vet hvor mye jeg MÅ bruke, vet jeg også hvor mye jeg har ekstra som jeg kan være kreativ med. Med en minstelønn på 20 000 utbetalt i måneden, vil jeg ha minst 5000 kr i måneden som jeg kan fordele ganske fritt. Det er noen utgifter jeg velger å ha nesten obligatoriske; lommepenger og bøker, for min egen trivsel, mens andre utgifter kan variere. Av og til kan jeg fokusere på lånene mine eller jeg kan se på den målrettede sparingen. 

I forrige uke skrev jeg om hvordan jeg går frem for å prioritere pengene mine, og fordi dette er viktig for meg, (og jeg er pengenerd), så surrer tankene i hodet mitt konstant. Jeg har derfor kommet opp med et alternativ som jeg har tenkt kan være en god tommelfingerregel, men jeg enda er usikker om jeg får prøvd. 

Det beløpet som måtte bli igjen, etter minimumsutgiftene er ‘betalt’, bør bli fordelt på ekstra lånbetaling, investering, lommepenger og målsparing. Jeg tenkte opprinnelig at jeg ønsket å gi hver enkelt 25 % av det som ble igjen, med et maksbeløp på lommepenger og investering. Men når jeg regnet ut hvilke beløper dette utgjorde, så fant jeg ut at jeg heller ville gi lånbetaling og målsparing 30 % og investering og lommepenger 20 %. Fordi jeg nå har levd med studentbudsjett i en måned, vet jeg at mitt behov for ekstra midler ikke ligger i lommepengeområdet, men heller i småting-investeringer i løpet av måneden. Så jeg vil prøve noe nytt nå i oktober tenker jeg. 

Og dette er det tankene mine surrer med, når jeg trenger både å koble av og slappe av. Pleier du å drømme om hva du kan gjøre med pengene du tjener og hvordan du best kan oppnå målene dine? Eller er det kanskje bare oss økonominerder? 😀

Og som en liten heads up. Når jeg kom hjem i går kveld var internett nede, og jeg må få en reparatør til å komme for å fikse dette. Mest sannsynlig er det ikke fikset til i morgen, så jeg vet ikke om jeg kan få skrevet et innlegg til i morgen. Dette innlegget var over 50 % klart fra i går morgen, så jeg dro bare litt ekstra tidlig på jobb for å ferdigstille den. Forhåpentligvis er internett oppe og går igjen til helgen, for det er innmari synd om jeg må gå hele helgen uten. :-/ 

Så ( hvis det ikke fikses i dag) God helg!

#økonomi #budsjett #investering #lommepenger #sparing #målsparing #lån #utgifter #inntekter #nødbuffer #buffer

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg