Studentbudsjett: Hvordan gikk det i september?

Da var måneden over og jeg har funnet ut at jeg ikke fortsetter til neste måned med prosjektet. Årsaken er todelt. 1: To budsjetter ble for komplisert og gleden forsvant. 2: Jeg klarte ikke å leve meg så mye inn i det, til det nivået at jeg lot være å leve mitt vanlige liv. Jeg var i Oslo på kurs, jeg hadde 100 års jubileet til Røde Kors, jeg investerte i leiligheten og inviterte til åpent hus. Dette var ting jeg for så vidt har planlagt før jeg bestemte meg for å kjøre prosjektet men som student hadde jeg nok ønsket å gjøre at jeg gjorde uansett. 

Jeg var nødt til å gjøre noen justeringer på inntekten. Jeg som egentlig ikke er student, ville ikke fått studentrabatt på bussen og fordi jeg gjorde justeringer underveis ble det slik at jeg hadde tatt ut for mye kontanter. Jeg løste dette med å teoretisk ‘ta ut penger fra buffer’ og spare 300 kr av kontantene til neste måned. Da setter jeg 300 kr ekstra inn på bufferen måneden etter. Slik ble total inntekt 8626 kr.

Jeg har brukt opp det jeg satte av til gaver pluss litt ekstra. Dette var en av plassene jeg var nødt til å gjøre justeringer. Nå må jeg gjøre noen justeringer men per dette tidspunktet så har jeg ikke noe å kjøpe julegaver for. Oktober, november og desember må gi billige og gjennomtenkte gaver. Når det kommer til reiser så lurer jeg på om jeg vil anbefale studenter å sette av 1000 kr i august og januar som et startbeløp, og så spare litt ekstra i løpet av de neste månedene. Da har man større mulighet til å kjøpe billettene hjem når du vet eksampenstidene dine og finner gode priser. 

 

Bufferkontoen min har minket ganske kraftig denne måneden, men forhåpentligvis burde det holde. Jeg har vært hos tannlege og lege for test. Null hull og forhåpentligvis vil testen fra legen ikke måtte gjøres på nytt igjen. Det ville ha betydd, om jeg var student, at bufferen kanskje holder. Men fordi jeg ser hvor lite som skal til for å ødelegge budsjettet, så vil jeg anbefale studenter å sette av 6000 kr de første to semestrene, og så det som måtte savnes for å få 10 000 kr det tredje semesteret. 

Mobilregningen ble akkurat som forventet, så jeg har en krone igjen her, Strøm og felleskostnadene (som her representerer her husleien) er akkurat som forventet. 

Når jeg korrigerer mobilregningen, så ser dere at jeg har 1 kr igjen øverst på budsjettet. 

Busskortet er det samme hver måned, for studenter i området, er prisen 350 kr, så for prosjektet la jeg inn 350 kr ekstra fra meg selv for å veie opp mot dette. 

Mat fungerte veldig greit med 1500 kr for meg. Sånn bortsett fra de 800 noe kronene jeg brukte i forbindelse med åpent hus, og de 400 kr jeg tok handlet for på lørdag. Men siden jeg nå går tilbake til å gi meg selv lommepenger, så slipper jeg å bruke disse pengene til lommepenger ting. 

På livsstil har jeg også litt penger igjen. Lommepengene er brukt, men på diverse har jeg 19 kr til overs og på bøker har jeg 20 kr.

Diverse kostnader jeg har hatt var lurt å få inn slik at termosboksen jeg kjøpte kunne plasseres en plass. I mitt vanlige budsjett ville jeg ha satt den på innkjøp til huset men siden det ikke er noe en student trenger, så fant jeg ut at diverse var lurt å ha. 

Jeg balanserer ut regnskapet, slik at jeg nå har 20 kr ekstra som jeg kan plassere på noen annet. 

I mitt eget budsjett så har jeg bøker som et fond, for å kunne spare opp til de dyrere bøkene, men som student bør jeg utnytte alle kronene bedre. Når jeg faktisk var student så leste jeg ikke mye skjønnlitteratur i semesteret uansett. Fordi jeg leste så mye faglitteratur, gjorde jeg andre ting i enn å lese i fritiden og rett etter siste eksamen så dykket jeg ned i den nærmeste boken jeg hadde. 

Med å balanserte regnskapet i posten “Bøker” har jeg nå 40 k ekstra. 

Forsikring er en målsparingskonto. Jeg liker forutsigbarhet, og med et jevnt forbruk, vil jeg kunne spare klart til neste august. Det finnes andre løsninger, og det er å dele prisen i to, og spare halvparten fra potten man får før vårsemesteret og så halve fra potten for høstsemesteret. så bare jobb med å se de ulike løsningene. Hadde jeg vært en reell student, så hadde jeg kanskje gjort det på den måten i stedet for faktisk. 

De 40 kr har jeg lyst til å sette til gaver. så jeg må øke beløpet som står der med 40 kr og 8 øre. Nå er 40 kr ikke så vanskelig å legge til, men jeg vil vise dere et triks, skulle tallet ha vært mer komplisert.

Med å fjerne alt som står i posten “gaver” ser man på toppen hvor mye penger som ikke er budsjettert. Her er de to summene automatisk lagt sammen.

Når jeg nå skriver dette tallet på Gave er budsjettet et nullbasert budsjett, eller som dette programmet sier “Et everydollar budsjett”. 

***********************************

Denne måneden har lært meg utrolig mye, og jeg har noen tanker og ideer til praktiske løsninger for studenter som skal sette opp et budsjett. Men siden dagens innlegg har vært så langt, og jeg syns dette er såpass viktig, så vil jeg lage et eget innlegg om det i morgen. 

Till then: God morgen, god ettermiddag, god kveld eller god natt.

#økonomi #studentøkonomi #student #penger #regnskap #budsjett #tips #sparing #semester #student  

4 kommentarer
  1. Hanne Line: Hei Line. Dessverre er denne ikke gitt ut som en app i Norge, men det er en side på internett. Kanskje jeg kan gå inn via mobilen, det har jeg ikke tenkt over, men mest sannsynlig er det upraktisk. Jeg får undersøke det.
   Jeg bruker et gratisprogram på internett som heter Everydollar. Du finner det på Everydollar.com
   Det er ikke så veldig komplisert, jeg har sett på litt ulike programmer, og denne har så langt vært enklest å bruke. Eneste jeg sliter med er å huske å bruke punktum og ikke komma mellom krone og øre.
   Jeg har laget to instruksjoner, den nyeste er nok den letteste (håper jeg). Du finner det her: http://voksentilslutt.blogg.no/1505448397_everydollar_gratis_budsjetteringsprogram.html
   (Den gamle er litt mer detaljert, og viser hvordan du registrerer ting også: http://voksentilslutt.blogg.no/1491886109_lage_eget_budsjett_slik_bruker_du_gratisprogrammet_everydollar.html)

   Den er utviklet av Dave Ramsey og hans bedrift, og de sier det tar 10 min å sette det opp. Jeg vil si opp mot 30 min siden de bruker engelske ord på ting, og vi vil nok bruke litt tid å på oversette og sette ting på rett plass for norske forhold. Ikke vær redd for å slette kategorier og poster, om det ikke er aktuelt for deg. Skulle du finne ut at du trengte det allikevel kan du enkelt legge til både ny kategori og nye poster. 🙂
   Bare ta kontakt dersom du har noen spørsmål! Lykke til!

  2. Hanne Line: Ingen problem. Jeg forsøkte nå å logge på via mobilen, men da ble jeg oppmuntret til å laste ned appen som ikke er tilgjengelig i Norge. Problemet er at i USA og Canada kan man koble programmet til banken (da koster det penger), slik at alle kortkjøp automatisk blir registrert. Fordi det ikke er mulig utenom disse landene, har de også begrensninger på appen utenfor. :-/

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg