Studentbudsjett | Dette lærte jeg og 7 tips

Jeg har i en måned prøvd å leve som en student, med noen justeringer. Jeg hadde en del aktiviteter som ikke en student ville deltatt på eller gjort, så jeg har jukset litt. Totalt sikkert rundt 2000 kr med juks. (+ en storhandel av turutstyr til ca 6000 kr som jeg ikke kunne vente med) 

Men jeg har kommet på noen tips og triks som jeg ville ha prøvd, om jeg kunne vært 32 år lur som 20 åring. Studenten som leser dette er det: Nå kan dere også være 32 år lur! Noe kan dere gjøre med en gang, noe må dere vente med til januar og storbeløpet dere får da. 

1. Lag mye mat og frys ned. (Kan gjøres nå med en gang)

Jeg sparte mye penger med å gjøre dette. Med å storhandle sparer man penger nesten automatisk, men det var også lettere å motstå fristelsene fra butikken hvis jeg hadde noe klart hjemme. For vi er jo blitt et samfunn hvor gleden akkurat nå er mye viktigere enn tålmodighet og utsatt nytelse. 

Når jeg er sulten, så vil jeg ha mat akkurat nå. Er jeg sulten og er på vei hjem, frister det 100 ganger mer å stoppe på butikken å kjøpe noe boller eller frossen pizza som jeg raskt og enkelt kan varme opp når jeg kommer hjem. MEN har jeg mat liggende som bare må varmes opp, er det mye lettere å motstå fristelsen. 

Jeg har denne måneden laget tacohorn, kyllingsuppe og min egen variant av Pasties (britisk halvmånedformede rundsstykker med fyll) har holdt meg gående.

Pasties
Licensed from: subos / yayimages.com

Det aller viktigste (for meg): Pass på at måltidet er så ‘fullstendig’ som mulig. Ha grønnsaker og andre godsaker oppi maten, for å øke dens næringsverdi. lenge. Du kan kanskje bruke noen dager helt i begynnelsen av skoleåret, på å lage ulike retter som du legger i frysen, og så bruker du en dag i uken på å lage noe nytt som da etterfyller lageret ditt i frysen. Da vil du kunne variere mellom ulike retter, og kun måtte bruke en dag på å lage middagene (og lunsjene dine). På slutten av semesteret, i eksamenstiden, trenger du ikke å etterfylle like mye, siden du mest sannsynlig skal hjem etter siste eksamen. Da må du bare tømme frysen din.  

2. Ha bufferkonto fra storbeløpet i begynnelsen av semesteret. (Må vente til januar)

Det er blitt påpekt at studenter har ikke bare 8000 kr å leve for i måneden, de har faktisk rundt 10 000 kr. Det er bare at 2000 kr blir utbetalt i begynnelsen av semesteret for å hjelpe til med å betale for bøker og andre tidlige kostnader. I begynnelsen av semesteret, i august og januar, får alle studenter utbetalt 21 000 kr. Dersom vi går ut i fra at alle kan overleve det daglige livet på 8000 kr, har man 13 000 kr å seg med og finne på noe lurt. Jeg er usikker på hvor mye man bruker på bøker, i et semester men jeg vet det var en god del. Jeg vil si 2000 kr, men jeg husker de bøkene jeg måtte kjøpe nye som kostet over 500 kr. Så jeg vil anbefale: Kjøp brukt så langt det lar seg gjøre! og så sier jeg at vi bruker 3000 kr på bøker. Det som blir igjen, setter du til bufferen. Penger å gjøre lure ting med er nå til 10 000 kr. Mitt tips som jeg nå vil anbefale er ikke noe jeg prøvde direkte, men hvis vi kan sette de som målsparte penger med en gang, vil det månedlige kunne fokuseres på daglig bruk mens storbeløpet kan dekke varierende beløp. Det er tre ting jeg ser for meg at du skal sette pengene dine på: 

 1. 5000 kr på buffer. Målet er å nå 10 000 kr, men det er greit å gjøre det over i hvert fall to storutbetalinger. Og med en gang du kommer under, så bruker du neste storutbetaling å å fylle opp igjen. Du må leve to-tre semester med litt mindre penger å bruke, men fordelen vil være stor. For plutselig er pc-en ødelagt og du skal til tannlegen med en vond tann. Jeg trakk to visdomstenner og hadde en rotfylling i min studietid. 
 2. Reise 2000 kr?: Med mindre du studerer i samme by som familien din, så kommer du nok til å reise hjem til jul og til sommeren. Da er det greit å kunne ha pengene til å kjøpe reisen hjem. Som ung kan du få billigere flybilletter, eller du kan reise med tog som jeg gjorde mange ganger. Minibillett til 300 kr kan spare deg masse. Det første året, siden du sparer opp til buffer, vil det være vanskelig å ta seg råd til å reise på ferie. Jeg vil derfor sette 2000 kr på reising. MEN etter nødbufferen er opp til 10 000 kr er det større mulighet til å ta deg en liten ferie. 
 3. Gave 3000 kr?: Jul og bursdager skjer liksom hvert år, og det er greit å kunne være med på gavegivingen rundt de spesielle dagene. Nå vet ikke jeg hvor mange du har å kjøpe gaver for til jul men selv om 3000 kr er litt mye, så er vi nå i januar, og det er 8 måneder til august og nye penger kommer inn (bortsett fra lønn kanskje). Det er nok også noen samlinger i løpet av sommerferien der du kanskje vil ha med noe til vertskapet.  

Med mindre noe spesielt skjer med bufferkontoen, tenker jeg følgende fordelinger på overskudd i løpet av skoleåret: 

 • Dersom du virkelig vil på ferie, så ha den som motivasjon til å sette av alt nødvendig til det målet. 2000 kr er ikke særlig feriebudsjett. Skriv ut et bilde fra der du skal, og heng det opp en plass hvor du ser det ofte. 
 • Må du bruke såpass mye av bufferen din at det er under 2000 kr, så ville jeg begynt å sette litt ekstra inn på denne. Siden måle er å nå 10 000 så raskt som mulig, er det dumt å bruke 5000 kr hver semester på dette. Begynner det å bli lite, må beløpet fylles på. Selvfølgelig, dersom du kan sette pengene du tjener på sommerjobben din her, så er ingenting bedre. 

3. Planlegg innkjøp (kan gjøres med en gang)

Woman reading her shopping list
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Med å planlegge innkjøpene dine, slipper du å gå i butikken så ofte og fristelsene går ned. Selv syns jeg dette er kjempevanskelig, så jeg linker til Gnierfruen som har stålkontroll på handlingen. Håper hun ikke har noe i mot om å bli henvist til. 

4. Lag en ønskeliste som du jobber med hele tiden (Kan gjøres med en gang)

wishes of the children
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Er du som meg så blir du overraskende nok tatt på senga hvert år med spørsmålet “Hva ønsker du?” Men dette er en gylden mulighet som du ikke må kaste fra deg! Hver gang du kommer på en ting du kunne trenge, stil deg selv dette spørsmålet: “Trenger jeg det NÅ, eller kan jeg vente til etter jul/bursdagen min?”. Hvis du kan vente, skriv det på listen. Her er det innmari lurt å ha ulike prisklasser på det du kunne tenke deg å ha, for dine studentvenner/lærlingvenner har sikkert ikke råd til å bruke mer enn 100 kr på gaven din. Da kan du foreslå hvilken venner de kan gå sammen med, for å få råd til å kjøpe en spesiell ting til deg. Du kan selvfølgelig ønsker deg penger, men da vil jeg anbefale at du sier “Jeg ønsker meg penger for å kjøpe ….” Da kan folk velge om de vil støtte deg i det innkjøpet, eller finne noe annet til deg.

Dette er ting jeg har ønsket og fått fra familie og venner (Mye foreldre): Rotfylling, Permanent til håret, Et klippekort på 10 ganger på Yogastudio, Fjällräven sekk, turutstyr av diverse sorter og nå sist, penger til micro. 

5. Lommepenger/moropenger (Kan gjøres med en gang)

children on roller coaster
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Jeg er kjempe tilhenger av kontanter, for det begrenser hva jeg bruker. Med å ta ut lommepenger og matpenger, så vet jeg akkurat hva jeg har å bruke for denne måneden. Det er viktig at du ikke jukser og tar ut mer kontanter eller bruker kortet, da faller alt i fra hverandre. Med å sette et beløp som skal være dine moropenger, har du kontroll på mengden men gir deg selv friheten til å forvalte de slik du måtte ønske, (altså kontrollert frihet). Uansett, skal du holde ut med budsjettering, så MÅ du sette av penger for moro-ting, hvis ikke gidder du ikke i lengden.  

6. Matpakke (Kan gjøres med en gang)

Healthy lunch box
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

Husk å pakke med deg matpakke på skolen. Dette er nok det jeg syns var kiipest og kjedeligst, siden jeg ikke er glad i å kontrollere meg selv og si nei til fristelser. Da jeg studerte på Dragvoll i Trondheim, var jeg daglig inne på den lille butikken de hadde der for å kjøpe pizzahorn. Ta heller å lag deg pizzahorn, og ta med deg på skolen. Ja det er billigere med knekkebrød og hva du måtte ønske som pålegg, og gjør gjerne dette noen dager i uka. Men min motivasjon til å holde matpakke gående har mye i at jeg ønsker å spise maten. Og det samme over lengre tid er ikke bra for min motivasjon. 

7. Budsjetter (Kan gjøres med en gang)

Jeg kommer tilbake til dette HVER GANG. Men det er så hjelpsomt og viktig! Det rare er at jeg ville ikke budsjettere når jeg var student fordi jeg følte jeg fikk mindre penger å bruke! Når jeg i dag sitter å kjenner på hvordan budsjettering nesten har gitt meg lønnstillegg, så syns jeg dette er litt crazy. 

Men det er en helt klar forskjell på å budsjettere med 20 000 kr og 8000 kr, det er ikke tvil om det. Men du må bare pushe igjennom. Etter lånene er betalt, så sitter jeg igjen med under 10 000 kr jeg også, så det er ikke så mye forskjell. Husk det! 

Med å budsjettere så vet du at du får dekket dine daglige nødvendige behov, og du risikerer ikke å overforbruke og sette deg selv i gjeld til noen. For helt ærlig, du har ikke særlig penger til å betale vedkommende tilbake, om du låner fra banken, kredittselskapet, venner eller familie. Så IKKE LÅN PENGER. Det kan ikke understrekes nok. Det er innmari kjipt å jobbe igjennom hele sommeren, og alt du tjener går til å betale gjelden du har, ikke for å gjøre det mulig for deg å gjøre flere kjekke ting i løpet av vinteren og neste sommer. 

*****************

Det var mine 7 tips til studenter, og jeg begynner å gjøre meg ferdig med prosjektet. Dersom du har noen kommentarer eller tips som jeg ikke har fått med meg, bare gi lyd! 

Jeg har også litt dårlig tid i dagtidlig, så jeg kommer til å redigere inn bilder senere, men bussen min går om 25 min, og jeg sitter fortsatt i slåbrokken min. 

#økonomi #student #studentøkonomi #tips #lærdom #kunnskap #målspart #målsparing #buffer #studielån #lån #gjeld #matpakke #forhåndslaget #mat #budsjett #ønskeliste #lommepenger #moropenger 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg