Sparevane: Å veie kjøpet i dag, mot mulighetene i morgen

Jeg hadde allerede tenkt å legge frem denne videoen til dere, da jeg syns den hadde mye godt i seg. Det var spesielt ett tips som traff noe i meg. Tips nr 8. (Du kan se videoen etterpå) 

 

Tips nr 8 var å la være å kjøpe en ting hver dag. Om det er en kaffe (eller cola for min del), eller noe større, så bør alle ha et mål om å la være å kjøpe en ting hver dag. Har du ikke hørt at definisjonen på en voksen er en som har lært seg å utsette glede? 

Personen dette tipset kommer i fra, sier at en av vanene de ‘nyrike’ (altså folk som har blitt rik av seg selv, ikke født rik) og vanlige folk, er hvordan ‘de rike’ veier opp kjøpene sine. Uavhengig om det er store eller små kjøp. 

De stiller seg selv spørsmålet: Hva kan jeg gjøre med pengene i morgen, om jeg ikke bruker de i dag? Er det jeg ønsker å bruke pengene på i dag verdt mer for meg enn det jeg kan bruke pengene på i morgen? 

La meg ta et eksempel: 

I vår skrev jeg dette innlegget: Mitt Joneses øyeblikk. Hvordan jeg prioriterer 40 000 kr. Bakgrunnen var at jeg hadde lyst på nytt kjøkken, og anslo at dette kanskje kunne koste så mye som 40 000 kr. Jeg laget en prioriteringsliste, hvor jeg vurdere hva ett nytt kjøkken kunne gi til meg, i motsetning til hva noe annet kunne gi meg. Jeg konkluderte med at siden jeg hadde et mål om å betale ned 100 000 i lån, og jeg anså det som viktigere enn å kjøpe nytt kjøkken, så ble det lån i stedet for kjøkken. 

Bare sånn helt tilfeldig, i september så betalte jeg ned lånene mine med 40 000 kr nesten litt freaky, ikke sant? Jeg har i hvert fall nå, fra og med mandag i denne uken, betalt ned 100 000 i lånene mine i 2017! Det er en kjempe seier. 

Det betyr også at jeg kan vurdere om et kjøkken vil komme høyere opp på prioriteringslisten min, som jeg diskuterer i dette innlegget: Ny Prioriteringsliste

Igjen veier jeg opp (og nå har jeg økt prisen på et nytt kjøkken til ca 50 000 kr uten å ha snakket med noen) et nytt kjøkken mot å betale ned gjelden. Nå har jeg bodd i leiligheten i over 6 måneder, jeg har bodd litt inn, jeg har betalt ekstra på lånene, og jeg vet at min trivsel vil øke betraktelig om jeg kan få tak i en oppvaskmaskin. Skulle jeg fortsette å betale ned på lånene til de er ferdigbetalt, vil det ta ganske lang tid og kjøkkenet orker jeg ikke å ha i mange år fremover. Så nå, i motsetning til et halvt år siden, så veier kjøkkenet mer enn ekstra lånbetaling. 

Et nytt kjøkken vil også øke verdien på leiligheten, men jeg skjønner jo absolutt at verdiøkningen vil mest sannsynlig være MINDRE enn investeringen. Det får nå så vær. Legger jeg sammen den mindre verdiøkningen med den store økningen at trivsel jeg forventer (lettere å ha gjester når jeg ikke må grue meg til de går og oppvasken står igjen) så veier dette per dags dato mer enn nedbetalingen. MEN! Jeg må passe på at jeg har nok penger spart opp FØR jeg går igang med oppussingen. Jeg ønsker ikke å bruke penger fra nødbufferen min, så jeg må gjøre litt undersøkelser. Jeg må få noen estimater, og lese meg opp til hva jeg bør ha som oppussingsbuffert. Hørte jeg 20 % en plass? 

Uansett, i går sparte jeg 100 kr på å stille meg spørsmålet om dette var mer verdt 100 kr i dag, eller 100 kr ekstra i morgen. Litt og litt gjør store summer.  

Har du noen vaner som sparer deg penger?

#økonomi #penger #sparing #spare #vane #prioritere #kjøkken #oppussing #youtube

2 kommentarer
    1. Jeg har fått meg en ny vane i det siste; jeg planlegger middagene mine – lager store porsjoner så jeg kan fryse ned porsjonsvis til senere, det har spart meg flere hundre kroner på bare et par uker.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg