Ikke jobb med din lidenskap…?

Jeg er ikke så uttrykksfull når jeg ser på ting som Bitmojien min, men når jeg fant en Youtube video som sa “To find work that you love, don’t follow your passion” ble jeg litt …. Wait… WHAT? 
Her hadde jeg nettopp hørt to lydbøker som handler om å finne en jobb du elsker og har lidenskap om, og her kommer det en Youtube video som sier IKKE gjør det? Dette måtte jeg se: Videoen er 15 min lang, og jeg hopper nå ned under. Dere kan selv velge å se videoen først, eller lese ferdig før dere ser videoen, opp til dere.   
 
MKlx1DLa9EA

Jeg måtte vel egentlig si meg ganske enig i hva Benjamin Todd sier, bortsett fra en veldig viktig ting. Jeg er uenig i hva han mener er lidenskap, eller passion. Jeg mener han blander hobby og ting man er lidenskapelig opptatt av, men dette er ikke lidenskap/passion. Og det er et veldig viktig forskjell, for det viser at selv om jeg ønsker å finne en jobb jeg er lidenskapelig om eller finne en jobb hvor jeg jobber med lidenskapen min, og Benjamin Todd sier at man absolutt ikke bør gjøre det, så mener vi nok egentlig mye av det samme. 

Det Benjamin Todd sier, er at vår lidenskap endrer seg. Det som var ens lidenskap for fem år siden, vil ikke være det samme som ens lidenskap fem år frem i tid. Samfunnet og vi sev endrer oss såpass mye at dette kan ikke gjøre noe annet enn å endrer seg. Og bytter vi ut noen ord her, så er jeg helt enig. Hobbyer, og ting man er lidenskapelig om, endrer seg, men jeg tørr påstå at hvis man koker ned de tingene man har vært lidenskapelig om og ser konkret på hva man liker med aktiviteten, så finner man at selv om det man har vært lidenskapelig om, er svært forskjellig fra hverandre med første øyekast, så er de kanskje ikke så forskjellig i fra hverandre i essensen. 

Det kan også skje at når man koker ned hva man faktisk er lidenskapelig om med aktiviteten, så finner man ut at dette er noe du bare vil og bør gjøre på fritiden. For eksempel det studiet Benjamin Todd viser til, der 90 % av College ungdommene sa at dans eller musikk var deres lidenskap. Uten å ha snakket med noen som har deltatt på spørreundersøkelsen, så vil jeg allikevel foreslå at kanskje en god del av de som for eksempel hadde musikk som lidenskap, var det fordi de kunne koble bort hverdagen. Kanskje det de likte best var å sette seg ned å bare høre på musikken. MEN det å jobbe som musiker eller musikkprodusent, det å være dirigent, konsertarrangør, jobbe i et konsertlokale etc, er ikke å sette seg ned å høre på musikk. Ja, man gjør det, men jobben er så mye mer. Og som vennen min som prøvde seg som dykkeinstruktør fordi han elsket dykking, så blir ikke musikk lengre det å koble bort hverdagen. Jeg tipper mange av de som har lidenskap for dans, kan ha samme tendenser. For det KAN være en forskjell på hva man liker med en ting, og det å jobbe med tingen. 

Når jeg ser på det jeg har vært lidenskapelig opptatt av, og ser på de klareste drømmejobbene fra jeg var bitteliten og frem til idag, så har de fellesnevner. Ja, jeg har hatt drømmejobber som har vært en drøm opp til et år, (påvirket av slekt stort sett) og disse kan jeg ikke regne med. Men drømmer og lidenskaper jeg har funnet selv? Her ser jeg godt hva min lidenskap er. Hva er fellesnevneren mellom diplomati, dyr, økologi, håndarbeid og turisme? Det er meg selv og det jeg har vært lidenskapelig opptatt av. Når jeg var liten skulle jeg skape verdensfred med å forklare kongene hvorfor det de gjorde var feil. Jeg skulle bli dyrlege som hjalp dyrene til folk, slik at tobeinte og firbeinte hadde det bra sammen. Jeg skulle bli hage-konsulent som hjalp folk dyrke egne grønnsaker og få et friområdet i sitt eget hjem. Jeg skulle lage Youtube-videoer som viste hvordan man laget diverse ting i håndarbeid. Jeg skulle jobbe med turister og hjelpe de finne de best opplevelsene og få det beste inntrykket av Norge. Alt er veldig forskjellig men det jeg var og er mest interessert innenfor hvert området er alt veldig likt. Min lidenskap er å hjelpe andre, via veiledning, for at de skal kunne gjøre noe eller oppleve noe fantastisk. (Og det er det jeg håper denne bloggen også gjør for noen av mine lesere)

Og vet dere hva som er aller best? Jeg kan med dette finne lidenskap i veldig mange jobber. Så lenge jeg kan hjelpe andre, være med å veilede, for at de skal kunne gjøre noe eller oppleve noe. Favorittaktivitetene mine i alle jobbene jeg har hatt siden jeg var ferdig med å studere, var å lage en jobbmanual for å lære opp andre i å gjøre noe. Det er det ene prosjektet jeg aldri ble helt ferdig med, fordi rutinene alltid endret seg. Nå, revidering er ikke like interessant som å lage det, men det må til. Man kan ikke like alle oppgaven alltid, det som lykke. For å vite at man liker en aktiviteten, så må man gjøre noen kjedelige oppgaver også. Man vet ikke at man er lykkelig med mindre man er ulykkelig noen ganger. 

Har du forsøkt å koke ned interessene og drømmejobbene dine noen gang til essensen? Hva var resultatet? Jeg er så nysgjerrig på andres resultater!

#jobb #lidenskap #passion #drømmejobb #karriere 

2 kommentarer
  1. Den youtube-videoen så jeg for ikke så lenge siden, det er så mye sant i den.
   Jeg tok en utdanning som jeg trodde var perfekt for meg, men som du sier, livet endrer seg. Så den siste tiden har jeg vært noe usikker på hva som er “essensen min” som du kaller det. Jeg jobber med å finne ut av det, men foreløpig er jeg mest bare forvirret.

  2. Kjersti: Jeg fikk min aha opplevelse forrige vinter. Jeg vurderte de ulike situasjonene i livet hvor jeg følte meg komfortabel, selvsikker og opplevde å få energi. Og innså plutselig at det var fellestrekk der.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg