Uke 48. Black Friday smell?

Gjorde dere det samme som meg? Gikk på en smell på Black Friday? Jeg skulle jo bare bli med venninnen min. Vi skulle bare på Outlet-en på Ålgård, som til vanlig er billigere. Og resultatet er at det eneste jeg kan klappe meg på skulderen for er at jeg ikke kjøpte alt jeg hadde lyst på. Og det jeg kjøpte faktisk er ting jeg har tenkt på og trenger, sånn delvis. 

Det er både bra og dårlig at jeg var å brukte så mye: 

Positiv til innkjøp Negativt til innkjøp
Hadde ingen dongribukse lenger, og trengte ny. Ikke i budsjettet på forhånd
Hadde pengene i spare konto Har nå mindre penger til oppussing av kjøkkenet. 
Angrer egentlig ikke selve kjøpene, bare at de ikke var i budsjettet.  Er urolig for at det skal bli ‘for lett å bare låne penger i fra sparing

Det ble en del kjøp denne uken, men mye er buss. Det var nemlig minusgrader mandag og tirsdag, som jeg med mine vanlige dekk, ikke kunne sykle på. Mandag fikk jeg skyss hjem med en kollega, tirsdag var en Røde Kors dag og jeg hadde tenkt å sitte på med en venninne helt til RK. Det ble vanskelig, så jeg tok buss alle tre veier. Jeg skal på julebord med Hjelpekorpset i desember som jeg har betalt min andel for, (Hvem gleder seg til julematen?) Og så var det Black Friday. Igjen, jeg angrer ikke på selve kjøpene, men jeg skulle ønske jeg hadde inkludert det i budsjettet mitt. Jeg kastet i helgen den siste dongribuksa mi, så det var greit å få et greit tilbud på det. Og så har jeg lenge tenkt på å få noen bedre jobbsko, som er både fine, ikke ser billige ut (som mine nåværende jobbsko, fordi de er billige plastikk-lær sko) og ikke har høy hel. Jeg har nemlig konkludert med at høye heler, uansett hvor fine de er (og de er fine), også er den moderne formen for fotbinding. Ikke riktig like ille, men det kan gi senskader på føtter og rygg (med mindre du er en av de som bør gå med høye heler, har hørt at noen, pga fotens form, bør ha litt hel for å avlaste føttene…)

Hentet fra Business Insider (her), og bildet er et SCMP Pictures

Tilslutt, i helgen fikk jeg endelig fikset vinterdekk på sykkelen. Jeg fikk ikke gå til mitt vanlige sted, da de ikke har verkstedet åpent på lørdag (og jeg ønsket ikke å vente til i dag, jeg har et veddemål å vinne). Jeg gikk da heller til det dyrere stedet, som også er like nærme. Og jeg fikk nye dekk, de skiftet de for meg og så smørte han kjedet og hjalp meg med displayet til el-sykkelen også. Veldig bra service, så jeg sier til meg selv at jeg kan svelge de 1200 kr. Og det var skikkelig bra service, jeg fikk følelsen av at de ville gjøre hva de kunne for at jeg skulle kunne fortsette å sykle så lenge jeg måtte ønske. 

Etter jeg hadde fordelt alle utgiftene på korrekt plass, hadde jeg disse tre, uplanlagte utgiftene. Black Friday shopping, og julebordet. De må jeg finne plass til.

Dette var løsningen jeg kom med. Jeg la alt inn på Diverse, som nå er over 1000 kr i underskudd.

Innboforsikringen min har også økt, og nei, jeg har ikke fikset sykkelen inni. Grr. Så jeg korrigerer også denne.  

Da går det som det går, 1088,71 kr over budsjettet. Jeg så ingen andre løsning enn å ta det fra de pengene jeg hadde tenkt å spare til nytt kjøkken. (Hint, mens jeg har skrevet innlegget har jeg fått en ny ide)

For å vite akkurat hvor mye penger jeg skal ha på Innkjøp til leiligheten gjør jeg dette ganske enkelt. Dette funker kun dersom du bare har en post igjen å sette penger på. 

Med å ta bort det som står på posten denne måneden, ser man over hvor mye penger du nå har å fordele, 

Med å skrive inn dette tallet, har jeg nå et Everydollar budsjett, altså et nullbudsjett. 

**********

Det som er veldig positivt med at jeg skriver budsjettet mitt inn her, er at jeg kan revurdere ting. Jeg har nemlig sett at jeg har 1000 kr igjen på lommepenger, og det trenger jeg ikke. Det er nå den 27. november og det er kun 3 dager igjen av måneden. Jeg har sant nok ikke så mye kontanter igjen, men jeg har 500 kr på mat, og så har jeg restaurantpengene mine. Det vil dekke opp underskuddet mitt, og vel så det, så pengene vil i løpet av uken bli lagt tilbake til sparing.  

Her ser dere hvordan måneden mest sannsynlig blir. Skal vel ikke klare å finne meg i en butikk for å kjøpe noe mer, med mindre noe akutt skjer med sykkelen. jeg må begynne å fylle opp sykkelsmåsparingskontoen igjen, så med fokus på turutstyr, kan også noe ekstra bli satt på sykkelen. Jeg får tenke meg om for å se hva som må gjøres neste måned av innkjøp. Det er nok litt julepynt og gardiner til soverommet mitt som som enten står øverst på ønskelisten, både fra andre og fra meg selv. 

Felleskostnadene ble betalt, samtidig som strømmen. Egentlig blir strømmen betalt inni felleskostnadsregningen, men fordi beløpet er det jeg selv har satt, velger jeg å vise det her separat. 

Igjen lånte jeg bilen til mamma og pappa, og igjen glemte jeg å fylle på. Når man har det travelt til å komme seg tilbake igjen (denne helgen for å kunne leke med niese og nevøer) så er det vanskelig å overtale seg selv til å stoppe innom bensinstasjonen. Forresten, en vinn: Jeg lånte bil for å levere MASSE ting til Fretex! Det hadde vært kult å få solgt det, men jeg forsøkte på loppemarkede og mye ble solgt, bare ikke klærne. Men nå har jeg bedre plass hjemme, som fører til mer orden og som videre fører til at jeg kan passe på tingene mine bedre. 

Her ser dere de 500 kr jeg snakket om at jeg har. Disse vil jeg ta ut i løpet av uken. Restaurant blir tømt for å dekke opp det jeg kjøpte på Black Friday.

Diverse blir stående, men jeg kommer til å bare ha 1000 kr på Lommepenger, for å frigjøre 1000 kr ekstra. Dette vil igjen, sammen med restaurantpengene, mer enn gjøre opp for Black Friday utgiftene. Og med å gjøre dette, forsvant den siste, lille dårlige samvittigheten, fordi jeg hadde måttet ta penger fra oppussingen. 1000 kr er ikke så mye men tar jeg stadig 1000 kr, så når jeg aldri målet med å få 50 000 kr spart opp! 

Helt til slutt, Innboforsikringen og livsforsikringen er betalt. Jeg sier ikke mer om det, da det irriterer meg at jeg ikke har fått fingeren ut for å endre innboforsikringen min. 


Det jeg har lært i dag, er at selv om jeg finner en løsning i budsjettet mitt så må jeg virkelig vurdere andre løsninger enn den letteste: Ta penger ut av målsparingen. Dette var ikke en komplisert løsning, jeg hadde bare ikke vurdert at jeg er på slutten av måneden, så jeg kan være rimelig sikker på hva jeg ikke kommer til å bruke videre. Med å bruke den nye løsningen, slipper jeg å si at budsjettet IKKE har virket denne måneden og kan fortsatt si at jeg faktisk sparer penger og oppnår målene mine MYE raskere med å planlegge fra begynnelsen av. Jeg sier hvor pengene mine skal gå, jeg lar meg ikke (helt) styre av impulsive kjøp. Og jeg har så langt klart å hente meg inn med å spare penger andre steder i så fall. 

Hvordan gikk budsjettet ditt denne uken og måneden? 

#økonomi #penger #budsjett #regnskap #blackfriday #shopping #sykkel #vintersykkel #piggdekk #utgifter #budsjettprekk #løsning

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg