Å pusse opp kjøkkenet

Et av mange inspirasjonsbilde hos Ikea. Trykk her for å komme dit. 

Min favoritt-ting med økonomi, er å se hvordan ønskene mine blir oppfylt mye raskere når jeg hele tiden passer på pengebruken min. For de færreste gjør økonomisk lure valg bare for å få penger i banken (med mindre det er bufferen du sparer til). Penger er et allsidig verktøy, og akkurat som du ikke vil begynne å bygge et hus uten hammer (å bruke en stein i stedet er en ganske dårlig løsning), så vil de fleste drømmer være avhengig at en støttende økonomi for å kunne bli oppfylt. 

Jeg har så langt hatt tre hovedmål for pengene mine:

 1. Betale ned på gjelden min, 100 000 første året.
 2. Fylle opp feriekontoen til 20 000 kr
 3.  Spare opp midler for å pusse opp kjøkkenet.

I oktober anslo jeg at jeg ville kunne spare opp penger og pusse opp kjøkkenet etter sommerferien. Da ville jeg ha nok tid til å spare opp de nødvendige midlene. Så fikk jeg igjen uventet, ekstra utbetalt i lønn, med det var feriekontoen fylt opp og kjøkkenkontoen er nesten på plass. 

Så nå kan jeg begynne å drømme. I går gikk jeg inn til Ikea sin internett-katalog på kjøkken, og leste litt om de tjenestene de har. Jeg kan bestille noen hjem til meg som kan måle opp kjøkkenet og hjelpe meg med å planlegge, det koster rundt 2000 kr. Jeg kan også for minimum 15 000 får noen til å montere opp kjøkkenet. Det er ganske mye, MEN da blir det gjort av noen som har tid til å gjøre det raskt og jeg tror det er inkludert rørlegger og elektriker. Rørlegger må jeg få uansett, for jeg har ikke opplegg for oppvaskmaskin. 

Uansett, prismessig, uten montering, så skal 50 000 kr holde, men siden jeg også trenger profesjonell hjelp, så ønsker jeg å øke beløpet til 60 000. Dette er også i tilfelle gulvet må legges på nytt igjen. Det er nemlig lagt rundt dagens kjøkkenløsning. Det er innmari kjipt om jeg ikke har nok penger satt av og må hente ut penger fra nødbufferen min. Siden desember er halv-skatt måned, og jeg enda har en halv månedslønn min fra forrige jobb kommende inn, så er jeg ganske sikker på at jeg enda skal klare å spare det beløpet neste måned. 

Veien videre: 

Det første jeg vil gjøre nå, er bestille oppmåling og veiledning hjemme. Da får jeg profesjonelle som kommer og kan diskutere de ulike løsningene de har samtidig som de måler opp kjøkkenet. Jeg får da vurdere om jeg kan beholde ovnen og kjøleskapet, for å spare de pengene, eller om jeg skal få integrerte varer. Jeg har alltid likt tanken på kjøleskap skuff, men jeg vet ikke hvor bra det faktisk er. 

Jeg må også gjøre noe undersøkelser angående viften som er på kjøkkenet. Jeg husker ikke hva det heter, naturlig trekk (?), men jeg har ikke en vifte i kjøkkenviften. Den er åpen eller lukket. Jeg må undersøke om dette er slik det er, eller om det vil bli bedre om jeg har en vifte installert. Jeg prøver å kontakte borettslaget, og kan da spør om det er noe annet jeg må tenkte på i forbindelse med oppussing av kjøkken. Stryk at bestille oppmåling er det første jeg må gjøre, kontakt med borettslaget er det første. 

Jeg vil også snakke med foreldrene mine. De har erfaring med oppussing, med kjøkken og med bygging, og kan helt sikkert komme med gode tips og om ting jeg må tenke på. 

En annen ting jeg må forberede, er en prioriteringsliste på hva jeg ønsker å oppnå. Og øverst på den listen er oppvaskmaskin! Jeg må få plass til en smal oppvaskmaskin. Selvfølgelig er kjøleskap, koketopp og ovn viktigere, MEN det har jeg allerede. Kan jeg ikke få med en oppvaskmaskin, er det ikke verdt å pusse opp kjøkkenet.

Det nest kjekkeste jeg må finne ut av, er hvilken stil jeg ønsker. Jeg bor i en blokk i byen, så landlig, rustisk stil vil nok ikke helt passe inn. Jeg vet jeg liker litt uvanlige ting, og dette er ikke en ‘for alltid’ leilighet, så stilen må også være delvis nøytral. Jeg er veldig opptatt av praktiske løsninger og siden kjøkkenet mitt er såpass lite, må jeg ha gode løsninger. Og det er der det kjekkeste ligger. Hvor mange kule og smarte løsninger kan jeg få inn i kjøkkenet til en pris det er verdt? Åh, jeg gleder meg allerede til veilederen kommer. 

**************************

Har du pusset opp noe hjemme før? Har du noen tips til meg som jeg bør tenke på? 

#kjøkken #oppussing #økonomi #spare #penger #mål #drøm #ikea

4 kommentarer
  1. Gratulerer med å være så nærme målene dine!!
   Oppvaskmaskin høres fantastisk ut! (jeg har levd lenge uten oppvaskmaskin og vet at det blir et krav neste sted jeg kjøper…)
   Det kommer litt ann på hvilke rør og hvordan de henger sammen med andre ting i bygget, men her ville jeg hørt med borettslaget – kanskje de kan ta noe av utgiften til en rørlegger?
   Med mindre kjøkkeninnredningen skal ha samme størrelse som den du allerede har, må du nok legge nytt gulv. Jeg skiftet skap på soverommet mitt; mitt nye skap var noe mindre og det var ikke lagt gulv under det gamle skapet…Totalt overraskelse for meg, så nå har jeg lært det til neste gang…

  2. Kjersti: Har du ikke mulighet til å få det inn i leiligheten du har nå? Eller er det at det blir for omfattende å pusse opp kjøkkenet? For jeg innser mer og mer hvor mye penger det dreier seg om. 6 måneders forbruk…. Og gulvet, jeg er ganske fornøyd med at jeg har kommet på det. Jeg har nemlig helparket på kjøkkenet og stuen, og med mindre jeg bytter hele gulvet (unødvendig kostnad tenker jeg) så blir det et synlig skille uansett. En kollega foreslo et nytt type gulv som er mye mer slitesterkt, og fordi det er en helt annen type, så kan la skillet ‘gå’ over gulvet.
   Jeg har ikke tenkt på at Borettslaget kanskje kan ta noe av utgiftene, men absolutt noe å undersøke, det hadde jo vært flott om det lot seg gjøre.

  3. Teknisk sett er det mulighet for oppvaskmaskin, men det hadde gjort enkelte ting veldig upraktisk, så da har jeg latt være. Jeg kunne jo pusset opp hele kjøkkenet, men har ikke følt at behovet var så stort (og det hadde jo kostet en del…).
   Noe oppussing kan blir forholdsvis billig, men annet koster en god del mer – særlig om en må ha faglærte håndverkere (men da får man stort sett en garanti på at alt blir som det skal). Kan jo bruke skillet i gulvet til å dele opp rommet? (nå vet jeg jo ikke hva slags stue/kjøkken-variant du har)
   Med borettslaget så tenkte jeg om det var rør som gikk mellom etasjer eller leiligheter eller lignende. (kan ikke så mye om det, bare tenkte høyt med tastaturet…)

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg