Jeg bruker kontanter til sløsepenger og matpenger.

Bildet med sitat er hentet her

Jeg kan takke to spesifikke tiltak for at jeg i det hele tatt har budsjettert i over ett år. Tidligere denne uken skrev jeg om småbufferene, i dag skal jeg skrive om kontantene. 

Jeg har forsøkt å budsjettere flere ganger tidligere, men det funket aldri. Jeg satte av ALT for lite penger til ‘sløs’, og når jeg da skulle registrere hver enkelt av disse små utgiftene som var sjokolade, brus, kafebesøk, tur på byen, ble jeg for det første lei av å legge inn hvert bidige kjøp (bare tenk på alle gangene man er innom en kiosk, butikken en snartur, for å bare kjøpe noe smått), og for det andre fikk jeg så dårlig samvittighet fordi jeg bruke mer enn jeg hadde avtalt med meg selv på forhånd. 

Det første jeg gjorde for å få budsjetteringen til å fungere, var å sette opp et budsjett basert på det jeg faktisk brukte. Jeg så på utgiftene mine de to-tre siste månedene, og satte budsjettet opp etter det. Inkludert alle småkjøp. Så fjernet jeg nødvendigheten med å registrere alle disse småkjøpene. Jeg tok nemlig ut kontanter på de budsjettkategoriene det passet seg. 

Jeg gir meg selv hver måned en kontantbeholdning som jeg bruker for mat og som lommepenger. De første 10 månedene var jeg ganske streng på å holde disse separat. Jeg regnet også ut hvor mye penger jeg hadde til ‘overs’, som var fritt for meg å bruke. De siste tre månedene jeg stoler mer på meg selv og nå har jeg forsiktig gått bort i fra det. De to siste månedene har jeg i stedet for tatt ut halvparten av pengene i begynnelsen av måneden, og planlagt å ta ut resten midt i måneden. I november holdt halvparten av pengene hele måneden, det gjør det ikke nå i desember. 

I budsjettet mitt registrerer jeg bare at jeg har tatt ut kontantene, jeg registrerer ikke de gangene jeg bruker pengene. Allikevel har jeg god kontroll fordi jeg ser hvor mye penger jeg har igjen i lommeboka. De første tre månedene opplevde jeg at jeg hadde ALT for mye penger igjen på slutten, ettersom jeg brukte mye mindre penger når de var i kontant enn når jeg betalte med kortet. Det kjennes nemlig annerledes ut når du skal betale noe med kontanter, hvor du gir bort fysiske penger du frem til kjøpet har hatt i lommeboka og får tilbake for denne tingen du kjøper. Hver ting man kjøper får høyere verdi fordi man har gitt bort noe for å få tingen tilbake. Har dette noen gang skjedd med deg: Du kommer hjem etter en dag på kjøpesenteret eller i byen, og så blir du overrasket når du går inn i nettbanken fordi du har brukt SÅ mye? Ja, du vet du har handlet en del, men beløpet man har brukt er overraskende høyt? Vel, med kontanter blir mann minnet på hvor ‘lite’ man har igjen, hver gang man henter noe ut av lommeboka. 

Den første måneden, i oktober 2016, var jeg sikker på det var mitt nye iver som gjorde at jeg satt igjen med 2000 kr på slutten av måneden. Så jeg valgte å beholde samme beløp til november, og igjen hadde jeg 2000 kr til overs når måneden var slutt. Jeg prøvde en siste gang i desember med samme beløp, og hadde det ikke vært for at jeg valgte betale for en nyttårsfeiring, leide en kostyme, ta taxi til og fra og bruke en god del penger i baren, så hadde jeg hatt 2000 kr igjen denne måneden også. 

Siden jeg er ganske åpen med mine venner og kollegaer om at jeg bruker kontanter til hverdagslige utgifter, så har folk kommentert eller spurt om jeg ikke er redd for å miste lommeboka eller at den blir frastjålet. Vel, en tyv har ikke røntgensyn som kan plukke ut de med kontanter og de uten, så jeg har samme risiko som tidligere for å bli frastjålet lommeboka. Da er det større sannsynlighet for at jeg bare mister den. Og ja, pengene er nok borte da. Men på den andre siden, jeg har spart minst 26 000 kr fram til 1. desember på å bruke kontanter. Skulle jeg på det verste miste 4000 kr, så har jeg allikevel spart mer enn jeg har mistet. Men det betyr ikke at jeg ikke hadde vært sur for det! 

Mine tips for bruk av kontanter: 

 • Dette fungerer bare dersom du VET at dette beløpet er satt. Du kan ikke hente ut mer fra minibanken før neste periode. Blir det tomt for kontanter i lommeboka, ja da har du ikke mer penger for denne perioden. Så ved hvert innkjøp må du da stille deg selv dette spørsmålet: Er denne tingen til 50 kr verdt det jeg kan bruke 50 kr for på slutten av perioden? Jeg har nesten ikke kjøpt Pondus på et år pga dette. Jeg tror jeg må få meg et abonnement. 
 • Gi deg selv et beløp å bruke hver dag eller om du klarer det, hver uke. Bruker du mindre enn dette, ruller du beløpet over til neste dag/uke, og du kan da kjøpe noe ekstra godt, eller rulle beløpet over til neste dag/uke igjen. På slutten av måneden vil du da, mest sannsynlig, ha en fin ekstra sum du kan kjøre noe spesielt med. Jeg anbefaler at du faktisk gir deg selv en belønning. Har du et stort beløp igjen, som 2000 kr som var i mitt tilfelle, så ikke bruk HELE beløpet, men har du latt være å kjøpe Pondus for eksempel, så kjøp bladet. 
 • Du kan velge å ta ut alle pengene med en gang og gi deg selv et viss beløp hver dag, eller så kan du ta ut kontantene i flere omganger. Jeg har selv nå valgt å ta ut kontanter to ganger i måneden og det beløpet jeg tar ut i begynnelsen av måneden MÅ holde til minst den 15. I november oppdaget jeg at jeg ikke hadde tatt ut pengene og da var det allerede den 27. Fordi jeg gikk på en Black Friday smell, fant jeg ut at jeg IKKE skulle ta ut pengen for andre del av måneden. Denne måneden, med all julehandling, så har jeg ikke vært like flink til å passe på pengene. Denne helgen måtte jeg faktisk stoppe meg selv, fordi det var enda 5 dager igjen til jeg kunne ta ut mer kontanter, og det kunne hende jeg måtte kjøpe noe mat før uken var omme. 
 • IKKE bruk kontanter på alle kategorier. Det er ikke nødvendig å ha kontanter til alle kategorier du bruker, det er ikke praktisk og kan rett og slett være fordyrende. For eksempel kollektivtransport. Jeg betaler med en app som er koblet til den ene bankkontoen min. Skulle jeg betalt bussbilletten med kontanter, hadde det blitt 20 kr ekstra for hver billett. Jeg skjønner absolutt at bussjåførene ikke ønsker å håndtere kontanter, de er utsatt for ran når de kjører på mindre befolkede sletter, så jeg støtter opp om ordningen. Tenk igjennom hvilken budsjettkategori som du bruker ofte, som du må begrense deg på, og hvor det er praktisk mulig å bruke kontanter. Jeg brukte litt mye penger på mat, og jeg brukte ALT for mye penger på småkjøp som ikke betydde noe. Disse er nå kontrollert med at jeg tar ut kontanter. 
 • Andre poster kan være klær, sminke, bøker (dersom du får i fysisk bokhandel) eller, om du skal på en shoppingdag med venner, så kan du ta ut det beløpet du skal bruke denne dagen UANSETT, og så kan du gjøre hva du vil med disse pengene.  

Bruker du kontanter? Eller har du er erfaring som tilsier at det ikke passer for deg? Og da mener jeg etter et reelt, ærlig forsøk. Det er flere som har sagt til meg at dette ikke hadde fungert for de, UTEN at de har forsøkt. Jeg er ikke så interessert i å høre hva du tror fungerer eller ikke, men har du reel erfaring med det så er jeg veldig interessert i å høre hva det var som gjorde at det ikke fungerte. Kommentarfeltet er nedenfor! 

#kontanter #økonomi #budsjett #regnskap #cashisking 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg