Uke 50: Surt vær = bare betalt studielån = hvordan sjekke renta på studielånet

For en uke siden kom snøen til Rogaland. Og den har ligget! Selvfølgelig har det regnet litt, sluddet litt og slik innimellom, som gjør at flere steder er det nå borte, men utenfor her er det speilblank is. Det, i kombinasjon av at alle julegavene er handlet inn, gjorde at jeg har holdt meg hjemme stort sett. Jeg hadde en snartur til Kvadrat i forbindelse med Ugly Christmas sweater, men jeg glemte å kjøpe melk, så i dag er jeg tom for melk til frokosten. En essensiell ingrediens i havregryn med melk. Det er ikke helt det samme; Havregryn med vann. :-/

I forrige uke syklet jeg bare to dager til jobb; mandag og onsdag, hvor fredag var halvveis planlagt slik. Men siden jeg har månedbillett og en kollega som bor på andre siden av skogen her, så kostet det ikke noe ekstra, om jeg tok buss eller satt på. 

Denne uken har jeg bare hatt en utgift, for julegenseren kjøpte jeg med kontanter. 

Studielånet blir trukket den 15. hver måned. Fordi lønnen nå skal bli utbetalt den 15, i stedet for den 8, har jeg flyttet på når jeg betaler boliglånet. Det er alltid et tips. Store utgifter som man betaler hver måned, bør man sette opp til en dato rett etter lønnen kommer på konto. Ikke samme dag, i tilfelle noe skulle skje slik at lønnen ikke kommer på konto. Da må du ha tid til å flytte midler fra sparekontoen over regningskontoen din. Jeg har det til to dager etter lønnen kommer inn. Den blir trukket fra konto i dag, siden den 17 var i går på en søndag. 

Beløpet man betaler inn er både for renter for lånet, det jeg betaler for å ha lånt penger, og nedbetalingen. Det er dette som gjør at det er forskjell mellom “Planned” og “Paid off”. Rentene legger jeg inn som en inntekt, bare fordi det er det motsatte av innbetalingen, en utgift. 

Vet du hvordan du sjekker hvor mye du betaler i renter på studielånet ditt? 

Jeg bare betalte i mange år, da hadde jeg fast renten, (så jeg kunne ikke gjøre noe ekstra uansett), men det var først for et år siden jeg gikk inn for å se hvor mye renter jeg faktisk betalte. For meg gir det ekstra motivasjon for å jobbe med nedbetalingen. 

Gå inn på lanekassen.no. Trykk Logg inn (I den grønne boksen)

Du må kunne identifisere seg med en av disse metodene. Dette er jo samme måte som når du logger inn på nettbanken. 

Du får denne forsiden opp, og jeg syns det er utrolig bra at de allerede på første side har lagt vekt på avtalegiro, og hjelp til noen som kanskje har problemer med å betale lånet sitt. For skulle du bli arbeidsledig, langtidssykemeldt eller noe slik, så mener jeg du kan søke om utsettelse, slik at du bare betaler renter. Jeg er litt usikker. Når jeg leser meg litt opp ser jeg at man kan ha fritak for renter dersom man er arbeidsledig, lav inntekt, sykdom, er i ny utdanning, førstegangstjeneste eller har omsorg for barn. Absolutt verdt å lese seg opp på dersom man har trang økonomi. 

Uansett hva du gjør: Anbefaler sterkt at du setter studielånet på autogiro som alle andre faste utgifter. 

I dag skal du trykke på “Din gjeld”

Denne siden har jeg limt inn to ganger, en for å vise det første du ser, og hva som ligger lengre ned på siden. Her står det hvilken rente man har på lånet. Jeg har flytende for det betyr, ja renta kan økes men jeg kan også betale ekstra. Har man satt fastrente (som gjør at renta blir satt opp litt) kan man ikke betale noe ekstra på lånet. Det eneste argumentet jeg har for at man skal sette fast rente, er at den månedlige innbetalingen ikke kan øke noe mer. Jeg har forsøkt å finne ut hvor høy studielån renten har vært på det høyeste, men jeg finner ikke informasjon om det. Jeg velger uansett å ha den flytende, slik jeg kan betale ned ekstra. 

Gå helt ned på siden, her finner du informasjon om renter og betaling. Du vil se kontobevegelsene dine. 

Den første som kommer opp er dette. Du kan velge om du vil se bare innbetalingene eller bare renter når du sorterer etter hendelser. Jeg liker å gjøre dette når jeg vil se hvordan rentene har sunket over tid. Da går jeg på å se KUN innbetalinger. 

Med å se på detaljene for den siste innbetalingen ser jeg at jeg har betalt 2040 kr, som dekker 1554,42 kr for lånet, og 485,58 som er renter. Når jeg betaler inn til lånet, blir rente’bøtta’ tømt. Men for hver dag jeg ikke betaler noe, legges det igjen nye renter oppi bøtta. Det daglige beløpet at basert på hva rentenivået er akkurat nå og hvor mye penger jeg skylder akkurat nå. Så jo mindre penger jeg skylder, jo mindre renter skal jeg betale. Fordi månedene ikke har like mange dager, betyr det at mellom hver gang jeg betaler så er det flere eller færre dager for å samle opp renter. For eksempel i mars, fordi februar bare har 28 dager, vil rentene være lavere og det som går for å betale lånet blir mer. Denne måneden, fordi det ikke finnes en 31. november, er rentene lavere enn i forrige måned, selv om beløpet jeg betaler renter for, er lavere. 

#budsjett #regnskap #økonomi #studielån #lånekassen #renter #innbetaling #lån #betale #ektraavdrag #rentefritak #

2 kommentarer
  1. Jeg har også i flere år bare betalt studielånet uten å tenke særlig over det, så å sjekke renten på det er absolutt en ting å gjøre. Det at det blir ulike rente ut i fra hvilke måned det er har ikke akkurat slått meg for å si det sånn, men også et viktig poeng.

  2. Kjersti: Jeg var fortvilet et liten stund fordi ‘renta endret seg jo hele tiden’! Selv om det sto at prosenten var det samme! Så tenkte jeg meg om tre-fire ganger, før jeg innså at den faktisk ble mindre, jeg måtte bare se skogen i stedet for trærne.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg