Et liv i tjeneste (?) = et godt liv

Bellhop Set
Licensed from: illustratorCZ / yayimages.com

Jeg holder på å jobber med min egen Hvorfor. Les bokrapporten her. Etter jeg leste denne boken, kjøpte jeg neste bok i ‘serien’: Find your why. (Linken går til hjemmesiden for organisasjonen Simon Sinek startet). Uheldigvis viste det seg at de anbefaler at man er to personen, og jeg er ganske sikker på at resultatet mitt hadde blitt bedre om jeg hadde turt å spør noen ‘ikke for nært meg’ om å gjøre disse øvelsene med meg.

Så jeg har meditert litt for meg selv, og i går hadde jeg et lite gjennombrudd, av et slag. 

Det jeg har fundert litt over, er hvordan de ber oss om å formulere vår hvorfor. Alle hvorfor ‘bør’ formuleres slik: “To _[Do something]_____ so that _[result]____” Eller på norsk: “Å _[gjøre noe]____ slik at _[resultat]____” Og den siste delen handler om hvordan det du gjør påvirker de rundt deg. Fordi et av grunnprinsippene, en sannhet som alle bare vet, er at et godt liv, et liv med mening og verdi, handler om å hjelpe de rundt deg. På engelsk har man uttrykket “A life of servitude”, som både kan være at man har en jobb som tjener, eller at man har dedikert livet sitt til å hjelpe andre. Jeg vet ikke om jeg kan uttrykke dette på norsk god nok måte. 

Det kan hende dere har en annen oppfatning enn meg, og hvis dere også har et bedre uttrykk, så vær så snill: Kom med det! Men jeg kommer bare på to uttrykk på norsk som kan dekke “A life of servitude”. Jeg forsøker, som dere ser i tittelen, med den direkte oversettelsen, men på norsk mangler man dobbeltbetydningen som de har på engelsk. Jeg kan ikke si at jeg syns det høres positivt å ha “et liv i tjeneste”. Da tenker jeg enten på at vi er i gamle dager og man jobber som tjener. Eller så er man super religiøs, misjonær og har viet sitt liv til Gud. Ikke at det nødvendigvis er negativt, hvis du føler for det, men det passer ikke for meg og den jeg er. 

Da er “Å vie livet sitt til å hjelpe andre” er litt bedre, men igjen (kanskje det bare er meg), så slår det meg som motsettende å ‘vie livet sitt til å hjelpe andre’ og til å ha et yrke som handler om å tjene penger og faktisk bli rik selv. Og jeg ønsker å være, ikke nødvendigvis rik, men ha det jeg trenger for fremtiden. For den som har god økonomi, har større muligheter til å hjelpe andre. Man hjelper ikke andre med å sulte seg selv vet du. Gjør deg selv selvstendig, slik at du kan gi som du ikke hadde kunne gjøre tidligere. 

Det vi har i Norge, som man ikke har på engelsk, er ordet “Dugnad”. I Norge har vi en sterk dugnadsånd, jeg var på en forelesning med Svein Mollekleiv (tidligere General Sekretær i Norges Røde Kors) i 2014 og da kom han med disse tallene: “I Norge har vi 13 millioner frivillige, fordelt på 5 millioner mennesker”. Er ikke det litt kult? Bare tenk på alle du kjenner som er idrettstrener på barnas idrettslag og er med i FAU på skolene. De har MINST to frivillighetsroller. Det å være frivillig og delta på dugnader handler om å gjøre noe for andre og for fellesskapet, men vil de si at de lever et liv i tjeneste? Ja, absolutt. 

For min egen del har jeg alltid ønsket å bidra til å gjøre verden rundt meg bedre. Jeg har allerede delt hvordan jeg drømte om å lage verdensfred som 4 åring, og jeg var med i Blekkulf klubben som 7-åring. Nå er jeg ganske aktiv i Røde Kors, både som Hjelpekorpser og Leksehjelper. I tillegg er jeg med i et par utvalg på distriktnivået, for å passe på egne frivillige og for å hjelpe lokalforeninger dele informasjon om det arbeidet de gjør.

Uansett så har jeg blitt mer bevist om hva jeg gjør i livet mitt som har målet å påvirker andre på en god måte. Denne bloggen håper jeg er med å inspirerer andre til å ta tak i sin økonomi for å øke sine egne muligheter i livet og for å gi folk motivasjon til å finne og oppnå drømmen sin. Dette spesifikke innlegget håper jeg kan få alle til å være bevist om det dere gjør for å hjelpe de rundt dere, og være stolt over alle de store og små tingene dere gjør. 

For alle har valget om å bygge opp eller bryte ned de rundt deg. De aller fleste velger å bygge folk opp. Og noen få velger dessverre å bryte folk ned. Gjør det din oppgave å gjør de små tingene som er samfunnets byggesteiner, gi et kompliment til noen du ikke pleier å gi det til. Fortell de rundt deg hva de gjør som du syns er beundringsverdig. Si en ærlig takk til alle som gjør noe for deg i dag. Fortell han eller hun i kassen på butikken hva de gjør spesielt godt i dag. Gi en stor takk til de som gir deg tilbakemelding om hva du kunne gjort annerledes. Det er de som kommer til å gjøre deg bedre. Og vit, helt inn til sjelen, at du har gjort noen andre sin dag ekstra bra, i hvert fall i dag. 

#takknemlig #frivillig #byggopp #positiv #samfunn #dugnad #vielivettilandre #tjeneste #gjørforandre #rik #økonomi #selvstendig 

2 kommentarer
  1. Jeg har bestilt både Start with why og Find your why, men de har foreløpig ikke kommet (håper de kommer før jul så jeg kan kose meg med dem i romjulen).
   Blekkulf-klubben! Jeg var også medlem når jeg var liten; det hadde jeg nesten helt glemt!
   Du inspirerer meg og gjør at jeg tenker enda mer over spesielt økonomi (selv om det nesten ikke er mulig å tenke mer på det enn jeg allerede gjør tror jeg…) 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg