Desperasjon og drama gjør dumme valg

Desperation Word Indicates Desperate Desolate And Distraught
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Når jeg har vært presset til å gjøre en avgjørelse NÅ, så har det sjeldent gått helt bra. Ja, jeg har som regel valgt det beste av alternativ A og alternativ B, men når jeg får tid til å summe meg, kommer jeg som regel på de bedre alternativene C og D. Forhåpentligvis har jeg da mulighet til å endre på avgjørelsen, men ikke alltid. Det er når man er i en sånn situasjon, hvor man ikke ser så mange andre løsninger, at man skal snakke med noen som ikke er så nærme problemet. De kan kanskje se flere og bedre veier ut. 

Dave Ramsey har flere ganger funnet disse løsningene for folk som ringer inn med to dårlige alternativer. Han sier alltid: Dersom du må velge mellom dårlig alternativ A og dårlig alternativ B, så gå ut å finn alternativ C! 

Det ringer stadig folk inn til han med to alternativer, det ene alternativet handler om noe svært viktig (familie som regel) det andre noe som er skadelig for din økonomi. 

En dame sendte inn et spørsmål for noen uker siden. Hun hadde planlagt og spart opp nok penger for å reise hjem til jul. Nå hadde hun nettopp fått beskjed om at familien pusser opp rommet hennes, så hun kunne ikke bo der og måtte derfor bo på hotell i stedet for! Det hadde hun ikke penger til. Hva skulle hun gjøre? IKKE reise hjem til jul?!? Skulle hun virkelig velge penger over familie i juletiden? Dave Ramsey spurte om hun ikke kunne sove på gulvet? Var familien ikke verdt å sove på gulvet enten hos familien eller noen venner? 

Så var det mannen som hadde en 12 år gammel sønn som bodde 30 min unna der han bodde nå. Han ønsket å bo nærmere sønnen, spesielt nå, når det bare var 6 år igjen før sønnen skulle ut å studere. Men da måtte de selge huset sitt som hadde veldig mye gjeld, og de ville ikke ha råd til å kjøpe et hus med 20 % av eiendommens verdi. I USA må man kjøpe en dyr forsikring dersom man ikke har 20 % av eiendommens verdi ved kjøp. Skulle han virkelig velge bort sønnen sin, i stedet for å betale den forsikringen? Dave spurte hvorfor de ikke leide et hus de neste 6 årene, og heller sparte opp penger for å kjøpe noe når sønnen flyttet for å studere. Og om 30 min virkelig var en umulig avstand å holde kontakt med sønnen sin. 30 min er jo ikke så lenge å kjøre… 

Det er litt morsomt når Dave stiller disse spørsmålene, for du kan høre hvordan vinden blir tatt ut av seilene deres. Jeg kunne høre hvordan mannen absolutt IKKE ønsket å leie noe som helst, nesten slik at sønnen ikke var verdt det ‘tapet’. Boliger stiger jo i verdi vet dere.  

Så er det denne damen, som vurderer å slå familien konkurs, fordi de ikke klarer å betale regningene sine og må ha en dyr bil fordi de har 7 barn og billige biler er farlig: 

9cL9qFVlZ2M

Nå er jeg ikke helt enig i Dave Ramsey med hans argument om at han overlevde med å ikke ha bilbelte og sov i bakruta. De som ikke overlevde er ikke her for å fortelle om det, men poenget er uansett det samme. Men jeg er helt enig i at det er skummelt at de ikke har råd til helseforsikring, men tar seg råd til en dyr bil.  Når man blir desperat får man skylapper på, og man ser ikke lengre løsningene. 

Til slutt: Her har du en Dave-Rant om desperasjon og dumhet: 

sUJe_CrEZac

#økonomi #desperasjon #dumhet #dum #valg #alternativA #alternativB #skylapper 

4 kommentarer
  1. Ramsey har mye rett i det han sier. Jeg for min del glemmer ofte at det finnes alternativer til det meste; jeg henger meg opp i en ting og så blir det sånn. Så der er det ikke engang alternativ B eller C, det er bare A… Litt mer gjennomtenkt kan nok dermed være en ide 🙂

  2. Kjersti: Jeg tror det beste vi kan love oss selv er å huske at vi deler problemene med noen som kan hjelpe med å brainstorme problemet! For det er ikke så enkelt å være kreativ når man er ‘caught in the head lights’. Finnes det et godt norsk uttrykk for det?

  3. Er sikkert et godt norsk uttrykk for det, men det står helt stille for meg nå – bruk plan B og spør flere folk – garantert noen andre som vet det 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg