Skattekortet 2018: Endringer måtte til

I helgen fikk vi alle skattekortet, og jeg gjorde som jeg ble oppmuntret til, jeg gikk inn å sjekke. Og det stemte ikke helt. 

Inntekten var feil (Den er blitt høyere), lånet var veldig feil (Inkluderte ikke boliglånet) og dermed var også gjeldsrenten feil. Sist så var forventet bankinnskudd også feil. Her hadde de tydeligvis fått med seg at jeg fikk overført 300 000 kr fra mamma og pappa (lånet for å kjøpe bolig), så det var forventet å få nye 300 000 kr. Eller så tenkte de at det jeg har i dag blir doblet til neste år… Jeg vet ikke helt. 

 Så på onsdag lot jeg meg inspirere av Maria fra Tallsnacks som ganske ærlig skriver at hun ikke skjønner hvorfor folk sutrer over å få baksmell. Vi vet jo alle hva vi tjener, så det er jo bare å endre på skattekortet vårt. Og sant er det. Jeg gikk inn for å endre på mitt skattekort, og fordi jeg aldri har gjort dette, valgte jeg å ringe til skatteetaten. 

Det er absolutt ikke skummelt. Det var 10 minutter kø, men heldigvis har de en sånn ‘ringer tilbake’ tjeneste som er super. Mindre enn 10 minutter senere så ringte telefonen min! Og jeg fikk super hjelp. De ønsker nok at flere kan mer om skattene de betaler, så han jeg snakket med var både tålmodig og kunne forklare ting på ulike måter for å være sikker på at jeg forsto det. 

Før du ringer inn anbefaler jeg at du sjekker følgende: 

 1. Hva har årsinntekten din vært i år? Den følgende siden er ganske kul, her kan du få hjelp til å regne ut årslønnen din. Skriv inn timeslønnen din dersom du er i full arbeid, eller månedslønnen din dersom du jobber deltid. (Jobber du ved siden av skole, husk at du vil nok tjene mer, siden du i sommer vil kunne jobbe fullt). https://www.dinside.no/jobb/hvor-mye-tjener-du-i-timen/62046738 Den regner TIL OG MED minutt OG sekundlønnen din! 
 2. Hvor mye lån har du nå i desember? Hvor mye forventer du å betale ned i løpet av 2018? (Dersom du tar opp mer lån i løpet av året, bør man sikkert gå inn å endre på skattekortet da, og nei, jeg gjorde ikke det i år).
 3. Hvor mye betalte du i renter på lånene nå i desember? Gang dette med 12, og rund ned til et tall du er komfortabel med. (Mer om dette under) 
 4. Hvor mye penger har du på kontoene dine i dag? Kommer dette til å øke eller minke? 
 5. Hvor mye renter har du tjent i år? Dette vil øke eller minke avhengig av om pengene du har på konto vil øke eller minke. 
 6. Sjekk følgende side: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Skattekort-og-forskuddsskatt/skatteberegning/, det er dette skjemaet du til slutt skal fylle ut når du endrer på skatten. MEN når du finner skjemaet via dine egne, private sider, vil deler være forhåndsutfylt. Er det noe mer her som gjelder deg? Det kan veldig godt hende, men JEG kan ikke hjelpe med dette. Men, skulle du for eksempel ha barn, så er det jo greit å vite hvor mye du må betale for barnehagen i løpet av et år?

Jeg fikk beskjed om at som regel, for vanlige folk, så er det ikke gjeldsnivået (hva du forventer gjelden din skal være å være 31. desember 2018) som er viktig å få registrert, MEN man bør få rett nivå på gjeldsrentene. Det er dette som gir et skattelette. Det samme gjelder bankinnskuddet. Her er det rentene tjent som bør være så korrekt som mulig. 

For å finne ut hvor mye gjeldsrente du antar du vil betale, gå inn der du har lånt penger og se på den siste innbetalingen din. Hvor mye av det var renter? Jeg som har boliglån og studielån betalte nå i desember 2254 kr i renter. Jeg ganget dette med 12, og fordi renten vil minke etterhvert som jeg betaler på lånene mine, så reduserte jeg dette beløpet (27 048) til 25 000 kr. Her er det bedre å reduser slik at du er sikker. Det er dumt å gi deg selv for mye skattelette. 

Når det kommer til bankinnskudd, så er dette det beløpet du forventer å ha på konto den 31.12.18. Jeg sparer i fond, men det øker bare med 6000 kr i året (+ renter), og ellers så er det nødbufferen og småbufferene som jeg har på konto. Fordi jeg ønsker å fokusere på nedbetaling av lån, antar jeg at jeg ikke kommer til å ha noe mer enn jeg har nå. For din egen del, sparer du intensivt, eller setter du et bestemt beløp til sides hver måned som du ikke planlegger å bruke? Ja, da inkluderer dette i regnestykket. Uansett, slik jeg forsto det, med mindre du er sinnsyk rik, så er ikke dette posten som trenger å være veldig nøyaktig. Vær heller mer nøye med innskuddsrentene. Mitt tips er å gå å se hvor mye du tjener på de diverse kontoene dine nå, (se på detaljene på de ulike kontoene du har) og legg dette sammen. Dersom du planlegger å spare ganske mye mer enn du har i banken i dag, øk slik du forventer at beløpet skal økes. Forventer du å ha spart det dobbelte av det du har spart i år, ja da dobler du rentene også. 

Det siste punktet jeg hadde spørsmål om til Skatteetaten var Bolig og eiendom. Denne posten har aldri vært utfylt for meg tidligere, og nå var den det. Beløpet var ganske mye mindre enn jeg betalte når jeg kjøpte leiligheten, og det stemte. Marketspris og reell pris for det man har kjøpt er ganske forskjellig. Jeg antar at siden denne ikke har vært fylt ut tidligere, så har det blitt gjort en kalkulasjon på leiligheten min, så denne lot jeg stå.  

Skulle du bestemme deg for å endre, gjør du det ganske enkelt. Du finner skattekortet på dine sider hos skatteetaten.no. Midt på siden til høyre, står det: Logg inn i min meldingsboks. Logg på og da kommer du inn i meldingsboksen. Her ligger “Melding: Skattetrekksmelding – informasjon om skattekortet 2018”. Denne åpner du. I meldingen har du et vedlegg du kan åpne, og skulle du ønske å gjøre endringer står det i meldingen: “Du kan enkelt endre skattetrekket ditt” (og da trykker du på “endre skattetrekket ditt”). 

Lykke til! 

#skatt #endre #skattekort #gjeld #renter #inntekt #formue #boligverdi #bolig #økonomi

5 kommentarer
  1. Veldig gode tips! Jeg fikk oppdatert mitt rett før jul. Jeg tror jeg fikk til å oppdatere lønn, lån/innskudd og renter rett. Men siden i fjor har jeg også kjøpt noen aksjer jeg vil få utbytte på, og der var det mange punkter jeg ikke er sikker på om ble rett. Mulig jeg bør ta en telefon til Skatteetaten og spørre, jeg også…

  2. Sam: Han jeg snakket med var veldig hjelpsom og det at de tilbyr å ringe tilbake gjør at man slipper å sitte i telefonkø.

   Selv om jeg ikke kan snakke for alle som tar telefonene hos skatteetaten, så fikk jeg inntrykket av at de ønsker at flest mulig tar interesse av skatten sin og gjør de endringene som må til.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg