Det viktigste og første studenter må gjøre med stor-stipendet

Bildet er funnet på Enrich wise

Dersom du ikke har lest Sparing sin blogg, anbefaler jeg den. Hun har mange gode tips og har til og med sin egen arbeidsbok for å få kontroll på økonomien! Hun deler den ut gratis. 

I går leste jeg om hennes økonomitips til studenter og hva de bør bruke det første, store stipendet til og det var som vanlig interessant. Jeg syns det er veldig spennende med studentøkonomi, så mye at jeg forsøkte å leve på et studentbudsjett i en måned (Link til serien Prosjekt: Studentøkonomi), med varierende hell. 

En ting lærte jeg i hvert fall, som det ikke sto noe om i tipsene fra Sparing. Og det er det ALLER første du må passe på at du gjør når du har ekstra penger, både for studenter og andre: Bufferen. 

Livet skjer, ting skjer og man vet ikke hva fremtiden vil bringe. Men en ting er sikkert. Uhell og kostnadene som følger kommer. Når jeg var student opplevde jeg både at pc-en min ble ødelagt (mens jeg skrev på bachelor oppgaven min) og en sommer måtte jeg ha rotfylling. PC-en håndterte jeg selv, rotfyllingen er den dyreste bursdagsgaven jeg noen sinne har fått av mamma og pappa. Men ikke alle har foreldre som kan betale 8000 kr i tannlegeregning for sine barn i 20-årene. Jeg var veldig heldig. 

Bufferen er der for å passe på at du ikke må ta dårlig og dumme gjeldsvalg når livet skjer og du trenger ekstra penger. Bufferen er en egen konto, lett tilgjengelig, hvor du setter av penger som du raskt kan hente ut dersom det kommer en uforutsett utgift. Og de uforutsette utgiftene kan være ny data, tannlege/lege, reparatør hjemme, en ny(brukt) apparat til hjemmet. Ting som skjer plutselig og som du MÅ bruke penger på. Da er det greit å slippe å bruke kredittkortet og få et veldig dårlig lån med høy rente. 

Min anbefaling er å ha en buffer på minst 10 000 kr. Og for studenter anbefaler jeg å jobbe seg opp til denne summen over en tid. Sett av 5000 kr av studielånet dere får først. Har du en ekstra jobb, ofre litt av det du tjener hver måned for å fylle bufferkontoen opp litt og litt. Skal du ikke jobbe ved siden av studiene, planlegg og finn en sommerjobb hvor du kan tjene ekstra og få det inn! Når studiestart høsten 2018 begynner bruker du det forhøyede studielånet til å betale inn det som mangler, opp til 5000 kr. Det er heller ingenting i veien for å ha mer enn 10 000 kr. 

Hver eneste nye semester, planlegg å fylle på bufferen fordi det vil skje ting i løpet av semesteret hvor bufferen blir redningen. Når det månedlige stipendet er på under 8000 kr, så skal det ingenting til før du må dyppe inn i bufferen. Om du bare setter av 5000 kr hver semester, tross du allerede har 10 000 kr, kan du vurdere selv, men minimum å jobbe seg opp til er 10 000. 

Med 10 000 kr tilgjengelig kan du kjøpe ny datamaskin, du kan ødelegge en tann, du kan betale for rørleggeren eller elektrikeren om du står for den kostnaden. Dersom sykdom oppstår i slekten, har du pengene til å reise hjem ved behov. Ufattelige ting kan og vil skje i livet men har man i hvert fall bufferen, vil ikke den økonomiske siden være et hinder og en uro.   

Etterhvert som du har pengene tilgjengelig, så kan du øke bufferen. Min nødbuffert er på 60 000 kr, og så har jeg flere andre småbuffere som er spesifisert til andre ting. For eksempel har jeg en egen buffer for tenner og helse som er 10 000 kr. Skulle en stor krise skje, kanskje jeg mister jobben, vil ting som tenner, eller ferie bli mindre viktig, og jeg kan bruke disse som en nødbuffer. Da kan jeg kunne samle ganske mye mer enn 60 000. Så jeg føler meg ganske trygg. Men jeg begynte med 10 000 kr, det håndterer det meste.

#Buffer #økonomi #penger #student #studentøkonomi #nødsituasjon #ødelagt #tannlege #tips  

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg