Den eneste måten å spise en elefant er å ta en bit av gangen.

elephant balancing
Licensed from: scusi / yayimages.com

Det er lett å bli overveldet av livet. Om det er på jobb, på skolen, i hjemmet, om økonomien eller alt på en gang. Oppgavene blir flere og større, ting blir omprioritert, så man begynner først på en ting, så avbryter man for å begynne på noe annet. Rommene blir overfylt, ting kan ikke legges bort. Sidene man skulle lest blir flere og flere, mens du sliter med kapittelet du er på nå. Du skulle skrevet den rapporten i for-i-gårs, du trenger å lese de sidene for å gjøre det, og nå har du fått en oppgave der du må skrive et umulig antall sider før uken er slutt.

Da liker jeg å tenke minne meg selv på ‘ordtaket’: Den eneste måten å spise en elefant på, er en bit av gangen. 

Det betyr at man klarer ikke å gjøre alt på en gang, men med å begynne på en liten bit, og gjøre en annen liten bit, så vil man til slutt klare å komme seg igjennom. Det finnes teknikker og hjelpemiddel. Min er denne: 

Akkurat nå er det veldig mye for meg på jobben. Hadde jeg hatt energien til det, er jeg sikker på at jeg kunne jobbet fire timer overtid hver kveld denne uken og da kanskje nærmet meg å få gjort noe med bunken som ligger på pulten min. Men siden jeg ikke orker 4 timer hver dag, satser jeg på 2 timer, nesten hver dag. 

Jeg merker at jeg kjemper mot følelsen av å være overveldet, spesielt når folk stadig kommer med nye papirer som gjør hver oppgave større, ting blir omprioritert og jeg må legge vekk det jeg jobbet med for å begynne på noe annet og drikkehornet er egentlig koblet til havet, så et er uendelig med vann i det. Der refererer jeg til Norrøn mytologi og historien om når Tor var på besøk hot Jotnen Utgards-Loke.

Her er noen tips til hvordan du kan håndtere stresset med mange oppgaver på jobben. 

 • Lag en liste over alle oppgavene du må gjøre. Du trenger ikke være detaljert, men vær spesifikk. Ikke skriv “Håndter fakturaene” for eksempel, fordi det kommer inn nye fakturaer hver dag, så det er en uendelig bunke. Skriv heller, “Håndter fakturaene fra mandag.” “Håndter fakturaene fra tirsdag.” Eller, hvis det ikke er like mange som jeg har liggende akkurat nå, kan du faktisk spesifisere hvilke fakturaer du mener. Jeg erfarer ofte at når jeg skriver en slik liste, at jeg blir overrasket over å egentlig ikke har SÅ mye å gjøre som stresset mitt skulle tilsi. Stresset stammer da fra all den energien jeg har brukt på å HUSKE alt jeg må gjøre. Å skrive ned ting gjør også at jeg jobber mer effektiv, for når jeg er ferdig med noe vet jeg med en gang det neste jeg må gjøre. 

 

 • Hver gang du er ferdig med en av de spesifikke oppgavene, stryk de ut på lista. Har du gjort noe som ikke sto på lista, skriv det inn og stryk over med en gang! På slutten av dagen vil du da se hvor mye du faktisk har klart å gjøre og du går hjem med en følelse av å ha kommet en vei, i stedet for å tenke over alt du IKKE fikk gjort! = Oppløftende! 

 

 • Av og til har man for mye å gjøre. Da er det lov til å be om hjelp, eller informere om at nå er det veldig mye å gjøre. Be sjefen din om hjelp til å prioritere oppgavene dine. Ta med deg listen over det du må gjøre og få hjelp til hva han eller hun ønsker skal bli gjort først. Jeg erfarer ofte at det jeg syns er viktigst, ikke er like viktig som noe annet. Da blir det bare stress når sjefen kommer og spør om jer er ferdig med noe, og jeg har ikke begynt på det en gang! Det beste med å gjøre dette, er at sjefen din er da inneforstått med hva som IKKE blir gjort med en gang. Må to ting gjøres med en gang, ja da får sjefen gi den ene oppgaven til noen andre.

 

 • Har du mulighet, er det ingenting i veien for å jobbe overtid. I hvert fall hvis du er ung som meg og har både studielån og boliglån, og ønsker et liv. Overtid = mer penger, men jeg finner at jeg er mer effektiv når det ikke er andre tilstede på jobb. Jeg vet jeg ikke vil få noen telefoner og jeg vil ikke få nye oppgaver jeg må prioritere og legge inn i listen. Det er ufattelig deilig å se på bunken av det du har gjort når jeg går hjem etter overtid. MEN du kan ikke bare bestemme at du vil jobbe overtid. Snakk med sjefen din, forsikre deg om at det er ok, og pass på at du faktisk får overtidsbetalt. Det er ikke lov å ikke betale overtid men noen har overtid inkludert i lønnen. Siden disse også har en veldig høy lønn, så vet som regel de dette gjelder det. Sjefer for eksempel, har som regel en stilling hvor man forventer overtid og de må være tilgjengelig hele tiden skulle noe skje, så da har de også en tilsvarende høyere lønn pga dette.    

 

 • Husk å koble fra når du drar hjem! Selv om du har muligheten til å jobbe hjemme-i-fra (studenter og elever kan også det), så er det viktig å koble fra, for å la tanker og skuldre synke. De siste 15 minuttene på jobb, skriv ned hva du enda må gjøre neste dag (da slipper du å huske dette i løpet av kvelden og natta). Avslutt med å se på lista over ting du har gjort! (Oppmuntrende) Skulle det komme tanker og ideer i løpet av kvelden, skriv ned en liten notis på det, slik at du kommer på det igjen neste dag, men la det så gå. 

 

Har du noen teknikker for å hjelpe når oppgavene stabler seg opp mot en og man ikke føler man kan puste for alt man må få gjort? Jeg ønsker gjerne å høre fra deg, for man kan aldri bli for flink til å håndtere stress! 

#jobb #skole #hjemme #økonomi #stress #overveldet #oppgaver #myeågjøre #spisenelefant #Stresshåndtering #

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg