Å få et nyttårsforsett til å holde året ut

fire workSMART goal setting diagram

Licensed from: Nisakorn Neera / yayimages.com             Licensed from: Elenarts / yayimages.com

Det er ikke bare bare å sette opp nyttårsforsett eller mål. Jeg skriver også mål, fordi det er viktig å vite at du kan bestemme deg i november om det så var, at dette ville du endre på! I stedet for å vente to måneder, gjøre det! Der og da! Men som jeg sa, det er ikke bare bare å sette opp mål og nyttårsforsett. Man må ha en plan. Jeg har skrevet flere innlegg om mål som er SMART (Spesifikk, Målbar, Ambisiøs, Realistisk, Tidsbegrenset), linken er til det første, grundigste innlegget. Men worry not, jeg går raskt igjennom det nedenfor også. 

For at et mål skal være god og gjennomførbar må du ha ideen klart i hodet ditt også. Skriv det ned for å få det klares mulig. For hvem har vel ikke hatt som nyttårsforsett “Å få orden i sakene” uten helt å si hva sakene er og så bli overveldet over hvor mye du faktisk må få orden i, innse at du egentlig klarer deg ganske bra med uorden i sakene, og så gi opp. Eller har hatt et mentalt bilde i hodet av døren til treningssenteret og du som går inn flere ganger i uka, uten å ha skrevet ned i klartekst at du skal trene? 

Jeg har i hvert fall vært der. Et godt mål må være SMART.

Det må være spesifikt. “Jeg vil få orden i økonomien min, slik at jeg vet hva som kommer inn og hva som kommer ut”

Det må være målbart “Jeg skal komme meg til slutten av måneden og enda ha penger igjen på konto, og ikke hentet ut penger fra sparekonto” Da vet du om du har penger på konto når måneden er slutt, så har du oppnådd målet ditt for denne måneden. 

Det må være ambisiøs. På Engelsk bruke de achievable, men jeg tror vi nordmenn har en tendens til å være litt mer forsiktig av oss, så jeg utfordrer oss heller til å tørre å være ambisiøs. Det eneste nyttårsforsettene jeg noen gang har vært over-ambisiøs på har vært på trening. Men at jeg noen gang skulle gidde å gå til treningssenteret hver dag, fem dager i uka, over lengre tid, var ikke….. 

REALISTISK. Hvordan skal du oppnå målet? Her holder det ikke å si: “Ja, det er realistisk, jeg kan nå dette”. Nei, HVORDAN er det realistisk? Hva er planen for den? “Jeg skal få orden i økonomien min med å sette av penger til regningene og sparing med en gang lønnen kommer. Og jeg skal ta ut kontanter for lommepenger og mat, og resten skal over på sparekonto på slutten av måneden!”

Til slutt må den være tidsbegrenset. Dette henger sammen med målbart, men det er så viktig å få det inn at det har fått sin egen bokstav. Hvilken frister gir du til deg selv? Og gjerne flere stopper. Noen mål er for 2018, mens andre mål kan man ha et 5 år eller 10 års perspektiv på. Jeg, Dronningen av utsettelser, “det gjør jeg senere” og skippertak, trenger å ha frister for å holde meg gående. Ikke skriv “Jeg skal lese flere bøker.” Eller “jeg skal lese 12 bøker”. Nei skriv heller “Jeg skal lese en bok hver måned, ut 2018”.  

Allikevel er det ikke alltid SMARTe mål er nok. Jeg hadde et SMART mål i fjor som jeg ikke klarte å gjennomføre. Og et “ide-mål” (et mål som bare var i hodet mitt). Det ene var å om å lære fransk. Jeg skulle jobbe en time hver uke med fransken min. Men Dronningen av utsettelser og tydeligvis unnskyldninger, slo til og jeg jobbet ikke et eneste minutt med fransken. Ide-målet har vært et mål jeg har hatt hele livet kjennes det ut som. Å holde det ryddig på rommet/i mitt hjem. Jeg har alltid, ALLTID vært den mest rotete i familien og den mest rotete i vennekretsen. Når jeg skulle flytte inn i leiligheten med noen venninner i Trondheim, hadde de et husmøte på forhånd for å diskutere hvordan de skulle håndtere det, dersom rotet mitt spredde seg. Jeg trodde jeg kom inn i en leilighet som alltid hadde hatt faste vaske og rydde-regler. Men neida, det var for min del. (Og de innrømmet det ikke før noen år senere). 

Jeg innså i GÅR faktisk, hva som manglet i de målene. Jeg manglet “HVORFOR” og jeg manglet “DER HOLDT DET!”

Igjen hadde rotet tatt overhånd. Selv om jeg har sett hver eneste episode av “Norske rotehjem”, selv om jeg solgte mange av tingene mine på loppemarked i høst. I jula var jeg livredd for at foreldrene mine måtte komme på besøk mens jeg var syk. “Neida, jeg kommer ned med den”. “Neida, bare sitt i bilen, jeg kommer”. Så, forrige uke ringte det på døra! Angsten tok meg med en gang. “Hvem kommer nå?” 

Jeg sprang slalom igjennom stuen, ut i gangen, noterte ned hva man kunne se igjennom dørsprekken, åpnet døren, og lente meg fint inn mellom dør og dørkarm. Ingenting kunne sees bak meg! WIN! Heldigvis var det bare en innsamler, og jeg kunne snakke litt med han før han dro videre igjen. Men den lettelsen jeg kjente på mens jeg Slalommet meg tilbake til sofaen fikk meg til å si “NOK ER NOK”. Denne kvelden fikk listen min over mål for 2018 et nytt mål: Hver kveld hvor jeg er hjemme til en god tid, (altså før 20) skal jeg skru av PC-en kl 21 for å rydde og ordne ting frem til leggetid, ca kl 22. Lørdag og søndag gikk med til å rydde. Bildet som er så grusomt over, er faktisk i fra lørdag, når jeg hadde tømt soverommet for alt som ikke hørte til der. Så det var ikke så ille når det ringte på døra. Nesten bare. 

Og så langt, i EN  uke, har målet holdt. Og fordi jeg ikke er på pc-en helt frem til leggetid, er jeg faktisk roligere i kroppen når jeg legger meg. I går valgte jeg faktisk å skru av pc-en før kl 21, fordi jeg var trøtt. Så ryddet jeg i ca 45 min før jeg gikk å la meg. 

Så her er utfordringen din:

Se på målene dine. Er de Spesifikk, er de Målbar, er de Ambisiøse, er de Realistiske (har du en plan for gjennomføring) og hvilken Tidsfrister gir du deg selv? 

Så skriver du ned alle grunnene til HVORFOR dette er et viktig nyttårsforsett for deg. Ikke bare “Jeg vil komme i form”. HVORFOR vil du komme i form? “Jeg er redd jeg vil utvikle Diabetes type 2,” eller “Jeg vil ha en kropp som virker optimalt når jeg blir eldre”. “Jeg vil ikke leve på minstepensjon når jeg blir gammel” “Jeg vil ikke betale på gjeld hele livet”. Vær ærlig. Ingen andre trenger å se denne lista, men dette er motivasjonen bak nyttårsforsettet. Du må styrke denne så mye som mulig, for å holde nyttårsforsettet eller målet ditt hele året! 

**********************************

Hvis du tørr og vil, så vil jeg gjerne høre fra deg på hvilke mål du har for 2018. Så skal jeg prøve å skrive en oppsummering med tips, senere en dag. 

#nyttårsforsett #mål #2018 #SMART #økonomi #rydde #orden #motivasjon #trene #rot #side2 #side3 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg