Økt selvstendighet og evne til å bidra gir økt selvtillit

Meeting with friends
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

Fordelen med å få bedre kontroll på økonomien og hjemmet (sistnevnte er ganske nyoppdaget) er en økt selvtillit fordi du nå er mer selvstendig og du kan bidra mer i vennegjengen og i familien. Selv om du alltid (forhåpentligvis) har en plass i vennegjengen og som oftest ikke kan skifte familie underveis, går det utover ens selvbilde når man ikke kan i like stor grad, være en del av den bidra-givende delen av gruppa. Når du aldri kan (i hvert fall bør du ikke om du ikke har pengene) spandere noe godt på venner og familie, kjennes det rett og slett ganske kjipt. Du ikke kan invitere til middag, du ikke kan spandere, du ikke kan tilby på samme måte som de tilbyr deg. Og ja, vennekretser og familier har ulik tilgang til ressurser, så en skjevhet vil det alltid være. Men det å alltid være den som mottar og aldri kan være den som gir, er utfordrende for vår egen verdifølelse.

OBS; ALDRI bruk kreditt når du skal være snill med venner eller familie. Selv om du mener godt og ønsker å vise hvor glad du er i vennene dine, er de også glad i deg og ønsker deg alt godt! Aner du hvor dårlig samvittighet de kommer til å få når de oppdager den økonomiske situasjonen du har satt deg i, delvis fordi du har kjøpt ting til de? Vær heller ærlig og si at du ikke har råd til å gjøre noe, og om dere ikke kan finne på noe annet som ikke er så dyrt. 

Jeg har budsjettert i et år, og det har lært meg å heller foreslå billige til gratis opplegg når jeg skal finne på noe med venner, familie og spesielt bekjente. Det er heller bekjente jeg går ut på ting med, venner og familie har ofte hatt aktiviteter hjemme hos de. Ikke hos meg. De siste tre-fire årene bodde jeg først hjemme hos foreldrene mine for å spare penger og det siste året, i egen selveid leilighet har det rett og slett ikke sett ut! Så det er sjeldent jeg har arrangert noe. 

Nå har jeg klart å ha orden i hjemmet mitt i tredje uke. Det er en rekord og jeg oppdaget plutselig en ny glede: Jeg kan nå invitere folk hjem til meg uten å måtte planlegge en til to uker på forhånd, uten noe stress, uten å måtte tenke meg opp. Bakgrunnen til denne oppdagelsen var på søndag når en venninne som bor i en annen del av fylket, fortalte hun ikke kunne være med på et møte i hennes frivillige arbeid fordi hun orket ikke reise til Stavanger to dager på rad, mandag og tirsdag (8 timer på buss totalt). Første dagen for frivillig arbeid, andre dagen for jobb. Frivillig arbeid betaler ingen hotellrom, jobben krevde bare dagstur, –> altså ingen hotellrom. På søndagskveld kunne jeg, helt spontant og uplanlagt, tilby henne sovesofaen min. Jeg kjente en gled, stolthet og tilhørighet fordi jeg nå bidro til gruppen min. Nå ble møte kansellert, så det ble ingen overnatting men jeg kunne tilby og det er godt nok!  

*******************************

Har du tenkt over hvordan du er en viktig deltager i din vennekrets og familie? Selv den som ikke føler den bidrar noe, gjør selvfølgelig det. Støtte og det å være der for vennene er godt nok. Men prøv å si det til selvtillitten! Jeg har et problem med at jeg føler meg som en byrde av og til, men bare det å få ordning i hjemmet har lettet den følelsen litt. Har du noen triks om har hjulpet deg?

#økonomi #rydding #orden #hjelpe #hjelp #bidra #tilby #venner #familie #overnatting #gruppedynamikk #bloggmag.no

2 kommentarer
  1. Enig! Man føler seg så mye bedre når man faktisk har mulighet til å hjelpe og bidra. Det finnes mange måter å gjøre dette på, og den viktigste er jo å være klar til å hive det man har i hendene dersom en venn eller familiemedlem trenger deg virkelig. For eksempel hvis en venninne er syk og trenger mat, for hun kan ikke gå på butikken, er det fint å stryke planene man han den kvelden for å handle og lage mat til denne venninnen <3 Eller andre, mer alvorlige situasjoner!
   Da jeg flyttet til Skien fikk jeg masse hjelp av venner. Hun ene kjøpte til og med micro til meg, siden jeg ikke hadde noe penger selv. Hun sa "Så når du er i jobb, kan du hjelpe andre som trenger det". Nå har jeg gitt tilbake til andre venninner her og der, og det er godt!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg