Sjekke økonomistatus en gang i uka

Bildet er funnet her

En hver som ønsker å ha mer å rutte med, spare til noe fantastisk, slutte å leve på kredit, skaffe seg en skikkelig buffer eller har en drøm for fremtiden, bør holde kontroll på økonomien sin.

I mange år likte jeg ikke å ha realistiske drømmer. Og det er ikke det at jeg sier drømmene mine var urealistiske fordi jeg anser de som så og si umulig. Jeg sier de var HELT umulige. Det er ingen måte jeg kan åpne øynene og befinne meg i Middle Earth og plutselig treffe Aragon, Frodo, Legolas, Merry og de andre i Ringenes Herre. (Legg merke til hvem som var viktig 😀 ) Det er umulig for meg å gå meg vill i Skottlands villmark, bli overrasket i en storm og søke ly i et falleferdig slott som viser seg er Hogwarts forhekset (og så bli Muggle læreren på skolen). Jeg kan ikke bli en av følgesvennene i Belgariad, og være ‘Den reisende profet’ som viste hvordan historien skulle ende opp (fordi jeg hadde lest bøkene 50 ganger minst). 

Dette er drømmene jeg hadde fra jeg var 15 til jeg ble ca 28 år. Så sluttet jeg å drømme en periode. Fordi det var meningsløst. Jeg skulle gjerne hatt en bedre jobb, men det var ikke vits i. Jeg kunne jo ikke noe annet. Jeg skulle likt å kjøpt en leilighet. Men det ville ta minst fem år for å spare de pengene. Derfor lot jeg være å spare seriøst i fem år før jeg virkelig begynte. Da tok det meg to år med intensiv sparing.  

Poenget er at uansett hvilken drøm man har, så lenge den ikke handler om å bli overnaturlig, superhelt, reise til andre dimensjoner osv., så vil en god økonomi ALLTID være til hjelp og en dårlig økonomi ALLTID være et hinder.

Heldigvis er det ikke så veldig komplisert. Et budsjett er jo egentlig bare å ha et utgangspunkt (inntekten din) og trekke fra utgifter. Forventet inntekt, minus faste regninger, minus sparing og fordele det du har igjen til mat og diverse. Bare husk: Aldri sult deg selv fordi du ikke har penger til mat. La da være å betale noen av regningene. Du skal overleve først og fremst! I de kategoriene jeg lett kan miste kontroll over, tar jeg ut kontanter og bruker de. Da kan jeg alltid åpne opp lommeboka, se nedi og vite hvor mye jeg har igjen denne måneden. Og det blir lettere og lettere for hver måned.  

En gang i uka legger jeg inn de andre utgiftene jeg har hatt den siste uken i budsjettet og har en av kategoriene kostet mer enn jeg forventet, må jeg se hvor jeg kan ta penger i fra for å dekke minuset. Kategoriene som det ofte passer å ‘ta i fra’ er “Diverse”, “Lommepenger” og “Transport” (har 300 kr ekstra her i tilfellet jeg skal ta taxi en gang). Så langt det lar seg gjøre tar jeg ikke i fra sparing, for det setter drømmene mine litt tilbake, eller i fra ekstra betaling på gjelden (som er del 1 i drømmen min). 

 

Mine utgifter for den siste uken kom nesten alle den 22. ettersom de fleste regningene mine går ut enten den 20 eller 21 hver måned. Jeg var også å handlet litt sammen med mamma og for å spare tid fikk jeg penger av henne mens jeg betalte for mine og hennes innkjøp der og da. (Ikea)

Nå  er det slutten av måneden og jeg må derfor ferdigstille budsjettet. Det er bare en utgift til som jeg vet kommer (en ny bok i en serie jeg følger som kommer på tirsdag!!! ) Så er det planlegging av neste måneds budsjett.

I forberedelse til februarbudsjettet sjekker jeg kalenderen min for spesielle hendelser og jeg sjekker nettbanken for hvilken fakturaer som allerede ligger på vent til å betales. Som regel er de fleste regninger jeg også hadde i forrige måned, men i februar er det to endringer. Uføreforsikringen min vil gå opp ca 30 kr og jeg fikk se på oppgjøret for strømmen. Jeg må betale ca 500 kr ekstra. 

*****************

Med en enkel oversikt over hvor du vil at pengene dine skal gå, kan du lettere justere forbruket ditt dit du ønsker det og du kan lettere oppnå målene og drømmene dine. Det er ikke så komplisert, og det finnes utrolig mange måter å gjøre det på. Jeg bruker mindre når jeg reserverer hver eneste krone på begynnelsen av måneden, for da har jeg ikke noe ekstra å bruke på unyttige og unødvendige ting som jeg kommer på der og da jeg vil ha.

Hvordan ser din kontroll over økonomien ut? Og har du noen uvanlige/uvante/nye utgifter i februar? Hvis ikke, prøv å sett av penger til ekstra utgiftene som kommer i mars. Det er mye bil-utgifter da! 

Ha en fin mandag dere!

#økonomi #budsjett #månedsoppgjør #utgifter #inntekter #ukesoppgjør #drømmer #bilutgifter #regnskap #fantasier

2 kommentarer
  1. Lizbeth Osnes: Tusen takk! Det er de små som er både vanskeligst og lettest å kontrollere, for det betyr at vi må kontrollere oss selv. Og det er ikke lett! Det krever heller ikke en vanskelig instruksjon heller, men en vilje som ikke gir seg.

   Jeg erfarer å ha det jeg skal bruke i butikker som kontanter gjør at jeg automatisk tenker mer over om jeg virkelig vil bruke denne femtilappen til å kjøpe Pondus, eller om jeg vil la den ligge i lommeboka til i morgen for å kjøpe noe annet. Mat, eller noe godt, eller en ting jeg trenger… osv. Bare husk at du må vite at dette er de pengene du har å bruke. Er det tomt kan du ikke gå til minibanken å ta ut mer penger! Det er svaret på en unnskyldning jeg har hørt i fra flere andre. Kontanter kjennes ikke ut som ekte penger, så de forsvinner mye fortere. Men da har man allerede åpnet opp for å ta ut og bruke mer penger etterpå, enten som kontant eller som kort.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg