Faren med å drømme om å bli suksessfull

Denne bloggen handler om drømmen om fremtiden og om suksess. Og du som leser, har gjerne en like stor interesse som jeg om å bli ‘suksessfull’. Vi har ulik bakgrunn og ulik årsak til at vi ikke føler vi helt er der enda. Kanskje vi er litt misfornøyd med jobben, eller er ganske fornøyd men har en hemmelig drømmejobb. Kanskje du har stått på samme sted over lengre tid, og trenger litt inspirasjon til å begynne å bevege deg videre. Innleggene du kan lese her på bloggen handler om å få kontroll på økonomien, hvordan planlegge og drømme om fremtiden, hvordan man kan sette opp gode rutiner for en god fremtid. 

Men det er en fare med å alltid se i kikkerten og aldri se deg rundt. For hva er egentlig suksess for deg? Når vil du føle deg suksessfull? 

Har du blitt millionær? Eller berømt? Har du oppnådd balanse i livet mellom jobb, hjem og hobby? Har du funnet og startet drømmejobben? Har du mange følgere, eller har en platform hvor du kan nå ut til mange å påvirke andre? 

Er man suksessfull eller føler man seg suksessfull? Eller er det i det hele tatt mulig å sette seg ned å si: “Nå har jeg jammenmeg blitt en suksess!”

Problemet med å jakte på suksess er at man gjerne søker et uoppnåelig ideal, at man aldri er fornøyd der man er og at ma aldri kan slappe av, for man skal videre. Og jeg tror Maya Angelou prøver å fortelle oss, med sitatet sitt, at suksess ikke nødvendigvis er et mål, men et resultat. Og man kan feire suksesser underveis, når man oppnår mål, men de vil og bør endres hele tiden. For selv om man er fornøyd med hvem man er, et resultat av hvem man møter, hva man lærer og hvilken moralsk ideal man har, skal vi fortsette å lære, fortsette å utvikle oss, fortsette å endre oss. Hvem vi er vil alltid endres. For selv om man er fornøyd med den jobben man har, gjør du det i 20 år er den blitt ganske kjedelig. Og selv om du er fornøyd med hvordan du gjør den jobben, ingen snarveier, ingen blir skadet, ingen moralske dilemmaer, så kan ikke metoder stå uendret, da det stopper utvikling og utveksling av erfaringer.   

Jeg har allikevel noen tips til hvordan du kan måle din fremgang og dermed feire dine suksesser underveis. 

1. Bruk tall når du setter opp målene dine, tall er konkret og du kan ikke komme i ettertid å si at fire egentlig betyr fem. Hvor mye skal det være i bufferkontoen din? Hvor mange timer skal du jobbe med skolen hver dag for enda å ha tid til venner og familie. Hvor mange flere følgere ønsker du på bloggen/Youtube kanalen din? Hvor mye skal du spare til ferien? Med å sette spesifikke tall kan du også se akkurat når du oppnår tallene. Uansett hvordan det går med min økonomi i fremtiden vil jeg alltid kunne si at jeg betalte ned 111 000 kr på lånene mine i 2017 og målet var 100 000. Jeg vil alltid kunne feire det. 

2. Når er nok, godt nok? Når er du fornøyd med det du har gjort. Har du jobbet med skolen to timer hver dag etter skolen skal du kanskje være fornøyd med den 4-eren du fikk. Du jobbet for å forstå temaet og du bommet tydeligvis. Kanskje du misforsto akkurat det prøven handlet om, kanskje du ikke klarte å uttrykke hva du mente slik at læreren forsto, Men det å lære å jobbe jevnt og trutt er den viktigste lærdommen, det er det man trenger i arbeidsmarkede. Ikke en firer eller sekser på en prøve. På ett eller annet tidspunkt må du si ‘Dette har jeg nå brukt X timer/kroner/tanker ressurser på, jeg har gjort det jeg skulle, nå kan jeg gå videre’. Har du satt et sparemål og nådd det, da går du videre til neste mål uansett hvor gøy det er å se kontoen blir større. Har du brukt den tiden du har bestemt deg på et blogginnlegg, da er det godt nok. Det vil aldri bli perfekt, og du lærer hele tiden. Det er godt nok.  

For å oppsummere: Man kan aldri komme til det punktet hvor man sier til seg selv: “Jeg er suksessfull” (Rett meg gjerne hvis du sitter med følelsen) for det indikerer at man er fornøyd der man er og ikke vil videre. Dessuten endres livet og livssituasjonen vår stadig. Jeg har venner, både menn og kvinner, som har vært svært karriere drevet og fokusert på den. Men så får de barn, og plutselig oppdager de noe som er viktigere. De kan gå i fra å like hvordan de gjør jobben sin, til å mislike den metoden de jobber med, da tenker jeg overtid. Det er ikke sunt for oss å ikke ha mål og drømmer for fremtiden, uansett hvor mye man allerede har oppnådd. Men man kan oppleve suksess underveis i livet. Pass på at du ferier når du oppnår de.

Så da er det bare å begynne, å finne de tallene og målene du ønsker å feire. Å finne balansen mellom hardt arbeid og avslapping. Hvor skal man si seg fornøyd og når er det godt nok? Jeg kan dessverre ikke gi deg svarene, de er individuelle, men selv planlegger jeg å sette opp delmål, for å kunne feire hvor jeg var, hvor jeg er og hvor jeg skal. 

#suksess #filosofi #drøm #suksessfull #plan #mål #definisjon 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg