Når 10 000 (en buffer) er god å ha

Jeg er på Pinterest!

Livet skjer plutselig. Og uforutsette ting popper opp når som helst. Jeg har nettopp kommet hjem fra å vært to dager ekstra på fjellet etter et snøskred sperret oss (Røde Kors) inne sammen med en hel hytteby. I tillegg ble to familier tatt av et annet lite skred i selve hyttebyen, og der gikk det heldigvis ganske bra. Kameratredning dere! Det er det som redder liv i snøskred!

Uansett, det vi, og alle andre som har vært innesperret i to dager ekstra, har lært er hvor viktig det er å ha ekstra mat tilgjengelig. Flere hytteeiere, inkludert oss-selv, tok inn folk som ikke hadde sine egne hytter eller hadde problemer med all snøen som blåste igjen dører eller når veien ikke tillot trygg ferdsel. En mann jeg snakket med, sa de hadde hell i uhell. Han og konen hadde bare mat til søndagen, men familiemedlemmene som måtte overnatte, da veien til deres hytte ikke var kjørende, hadde med mat til to uker!

Det er lurt å være forberedt på uforutsette ting. For vi har alle opplevd at ting skjer plutselig. Da er det greit å ha noe satt til sides, som kan hjelpe i en nødssituasjon. På fjellet: Ha ekstra mat og ved rasjoner. I banken: Ha minimum 10 000 kr i banken. Altså, dette er prioritet 1, før du sparer til noe annet, spar 10 000 kr. 

For plutselig skjer det: 

Briller blir ødelagt. Her er det ikke snakk om at du er lei brillene dine, synet ditt er gradvis blitt dårligere og nå er det på tide å bytte briller. Nei, det sparer du penger til. Disse pengene brukes når du får deg en smell i ansiktet og brillene blir ødelagt. 

PC-en slutter å virke. Igjen, PC-er har en vis forventet levetid. Nærmer du deg dette, da er det på tide å begynne å spare for å erstatte den. Bufferen skal ikke brukes når du har gått i tre måneder og merket at datamaskinen din er blitt dårligere og dårligere. Hvis du ikke allerede har spart opp, må du begynne å stramme sparebeltet inn, for du forventer at PC-en din ryker snart. Bufferen bruker du dersom for eksempel, du søler et glass vann over lap-topen, mens du sitter å skriver på bachelor oppgaven. HUSK. Du trenger ikke en TV. Det at tv-en ryker betyr ikke at du kan ta av bufferen. TV er ikke essensiell for din jobb eller ditt liv, og du kan dermed spare og kjøpe senere. 

Det samme gjelder mobiler. Mobiler varer vel gjennomsnittelig 2-3 år (basert kun på egne erfaringer). Du vet utgiften kommer. Nå er det ikke så lett å finne en mobil du kan betale for kontant med en gang (de fleste er låst i et abonnement), men det er fullt mulig å kjøpe deg ut etter et par måneder. Så får du mer igjen hver måned.  

Hvitevarer: Kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin, er alle nesten ting man må få tak i umiddelbart etter de er blitt ødelagt. Disse er også vanskeligere å forvente skal slutte å virke. Hvitevarene til mamma og pappa nærmer seg 20 år gamle nå. 10 000 kr vil ikke dekke alt, dersom du ønsker å kjøpe nytt. MEN du kan fint finne brukte hvitevarer til under 10 000 kr. Insisterer du på å ha nye hvitevarer når de du har nå tar kvelden, da sparer du mer enn 10 000 kr i bufferen. 

Uansett om du kjører bil eller sykler sykkel, så kan verkstedsregningen bli en ubehagelig overraskelse. Ja, selv med sykkel. Jeg betalte kun 1200 kr når jeg hadde min sykkel på service, 1 år etter jeg kjøpte den. Min kollega leverte den inn etter tre måneder, og måtte betale 3000 kr. Han er litt hardere på sykkelen, og sykler 12 km lengre enn meg hver dag. Men en service er som regel forventet. Bufferpengene skal brukes når noe uforutsett skjer, ikke når du må betale bompengeregningen, årsavgiften eller EU-kontrollen. Her er det når bilen bryter sammen på vei til jobb, som skal dekkes med bufferen.

Tannlegebesøket kan bli dyrt, men som regel er det dyrere å la være. Jeg sjekker tennene hvert år, hvert år forventer jeg masse hull, som regel er det ingen. MEN jeg vil alltid huske når jeg måtte rotfylle en tann og fordi det ble så dyrt, fikk jeg det som bursdagsgave fra mamma og pappa. Nå, hver gang jeg ser på  den tannen, vet jeg at jeg er heldig som har foreldre som kan betale 8000 kr ekstra en sommer og det minner meg om at jeg må være bedre forberedt neste gang. 

Jeg har vært boligeier i snart et år, og jeg har kun måttet ha en reparasjonsmann på besøk to ganger. Jeg går ut i fra at det er en del av servicen på internett/tv, for jeg har ikke fått regning, men skulle jeg hatt en elektriker eller rørlegger vil det nok koste. Spesielt siden jeg også må dekke det som skal repareres. Det er uansett vanskelig å forvente når et rør skal begynne å lekke, eller strømmen skal tulle, så da er det greit å ha litt ekstra å gå på.   

Poenget med en buffer, er at du skal slippe å ta opp dyr gjeld, for hendelser som skjer ofte og kan (nesten) forventes. Selv har jeg egne buffere for flere av disse kostnadene, fordi jeg sparer opp til nytt samtidig som jeg forventer uforutsette kostnader. Forskjellen på min situasjon og for deg som ikke har en buffer spart, er at jeg har 6 måneders utgifter dekket allerede. Så for min del er det ikke så mye annet å spare til, annet enn pensjon. Jeg vil derfor anbefale denne prioriteringen: 

 1. Spar det du kan for å nå 10 000 kr i buffer
 2. Ser du at du må kjøpe noen nytt de neste månedene og du ikke har 10 000 kr spart enda, må du rett og slett bare bruke av de 10 000 kr. Fortsett å spar penger til buffer, men nå har du en ekstra motivasjon! 
 3. Har du spart 10 000 kr og du ser en utgift komme, hiv deg rundt, stram beltet på nytt og spar til dette. 

Bare still spørsmål i kommentarfeltet, dersom du lurer på noe om buffer.

#økonomi #penger #buffer #nødsituasjon #minimumbuffer  

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg