Skulle visst for 10 år siden: Budsjettering

For noen innlegg siden, la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden.

Budsjettering løser tre store problemer, minst. 1. Det løser problemet med å bruke mer enn du tjener. 2. Du blir bevist på hva du bruker, og kan dermed styre forbruket dit hen du ønsker å oppfylle et mål. 3. Det hindrer at du bruker penger “to ganger”.

Penger er en ressurs verdt å bevare

På samme måte som vi (ofte) skrur av lysene når vi forlater et rom (i hvert fall når vi drar hjemme i fra), holder vinduer og dører lukket for å holde varmen inne (og spare strøm) og sorterer søpla for å spare miljøet, er også penger en ressurs verdt å bevare som vi har i større eller mindre mengder. Vi bruker 8 timer hver dag (om vi er på jobb) for å tjene disse pengene. Når vi jobber så hardt og bruker så mye tid på å tjene denne ressursen, så er det jammen meg synd at vi sløser den bort også. Jeg har regnet på det og over en månedslønn har jeg tidligere sløst bort på ting jeg ikke vet hva er. Nå har jeg en måned mer å med penger for å spare eller betale ned gjelden min i stedet for.

Problem 1. Du bruker mer enn du tjener

Enkelte måneder er bare slik, selv når du budsjetterer. Har du spart opp pengene på forhånd er det jo ingen problem. Men bruker du stadig mer penger enn du sparer, vil du gå i minus frem til du tilslutt må ta opp det ekstra lånet. Ingen setter opp et budsjett hvor de går i minus, så klarer du å følge budsjettet, går du ikke i minus.

Problem 2. Du vet ikke hva du bruker penger på

Trener du opp hjernen til å tenke på pengene og utgiftene du har i løpet av en måned, vil du oppdage hvor mye lettere det er å holde deg innenfor budsjettets rammer. Det er derfor forventet at det vil ta minst tre måneder å vende seg til budsjetteringen. Holder du øye med budsjettet over hele måneden, vil du raskt oppdage at også du har noen lommetyver. Noen lommetyver må alle ha, jeg er sikker på at vi alle holdes mentalt friske med å ha litt rom til å bare nyte livet. Det er allikevel noen steder man blør litt mer enn nødvendig. Jeg for eksempel brukte 2000 kr mer hver måned på “noe”. Jeg vet ikke hva, men når jeg budsjetterte første, andre og tredje måned basert på tallene mine fra de to månedene før jeg budsjetterte, hadde jeg 2000 kr igjen på slutten av måneden. Det ble kuttet helt naturlig, uten å føle det, fordi jeg var bevist på forbruket.

Når du klarer å bli bevist på hva du bruker, klare du også å styre økonomien mot målene dine. Økonomien blir ikke det som hindrer deg i å oppnå målene, du kan nå klare å bruke penger der det passer best for å nå de.

Problem 3. Du bruker pengene to ganger

Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som har gjort dette. Situasjonen oppstår når du glemmer en regning/utgift/aktivitet senere i måneden som koster penger, mens du står i butikken og ønsker deg en ting. Du sjekker kontoen og ser at du har penger på konto og derfor kjøper denne tingen. To dager senere kommer du på at du egentlig skulle ha brukt de pengene på den andre regningen/utgiften/aktiviteten. Den kjedeligste situasjonen for meg var når jeg brukte pengene TRE ganger:

Jeg skulle betale 3000 kr for en fellesferie (Vi skulle leie Statsraad Lehmkuhl), som senere ble kansellert. Vi fikk beskjed om at de 3000 var på vei tilbake på konto. Problemet var at jeg FØR de 3000 kr gikk ut av konto, brukte litt for mye penger slik at jeg ikke hadde dekning for å betale det. Når jeg fikk vite at vi skulle alle få pengene tilbake igjen, gikk jeg ut å kjøpte noe annet. Det ble litt krise når jeg oppdaget hva som hadde skjedd. Så jeg hadde brukte pengene med å kjøpe en ukjent ting, jeg trodde jeg hadde betalt for ferien, og når jeg trodde pengene var på vei tilbake, kjøpte jeg en ukjent ting til!

Dette unngår du helt når du budsjetterer. Når jeg er i butikken, og hvis jeg ikke kan plassere denne tingen i en av mine kostnadsposter, så har jeg ikke penger til det.

Tips: 

Derfor for deg, som kanskje er 22 år og ønsker å komme godt i gang med budsjetteringen, her er noen tips.

+ Slå sammen de kategoriene som er fornuftige for deg. Dette er spesielt viktig når man har lite å rutte med. Det er for eksempel ikke hver måned man trenger skjønnhetsprodukter og klær, og du kommer ikke langt med 200 kr på hver enkelt. Men setter du de sammen vil du kunne velge en av de hver måned og bruke 400 kr. Et annet eksempel er at jeg har nå (i praksis) slått sammen lommepenger og matpenger. Jeg tar ut kontanter til begge to og lommepengene stort sett har blitt brukt kun til ting kjøpt i matbutikken uansett. De hører ikke sammen på overflaten, men for meg passer det sammen.

Ikke vær for spesifikk. Blir du for nøye og detaljert må du også bruke mye tid på å passe på at alt stemmer overrens og gå mye frem og tilbake. Med mindre du er matte-nerd, holder ikke dette i lengden.

+ Ha en god “Hvorfor” for å gjøre dette. Hva er drømmen? Hva ønsker du å bruke pengene dine på i stedet for? Ingenting motiverer bedre enn å ha en klar og tydelig årsak og mål med å budsjettere. Hvis du gjør det bare ‘fordi’, slutter man så snart man møter motstand og blir litt lei.

 Kontanter: Det er kjedelig å skrive ned alle småkjøp, pluss man får gjerne litt dårlig samvittighet over alle drinkene man hadde på byen (eller all den sjokoladen man har kjøpt i løpet av en måned). Ta ut kontanter i noen kategorier, og noter heller ned at beløpet er tatt ut. Da trenger du ikke notere ned mer spesifikt hva hvert kjøp i kategorien er.

+ Husk å juster på budsjettet hver gang noe endres. Budsjettet er ikke hogd i stein, selv ikke siste dagen.

Ikke bruk ønsketall i budsjettet. Bruk de reelle tallene du har brukt frem til nå. Med mindre du går i veldig minus, kan du først jobbe med rutinen om å skrive ned utgiftene hver gang du gjør de. Selvfølgelig, går du i minus må du ta grep med en gang.

+ Pass alltid på at budsjettet ditt går i null. Har du penger til overs, øker du sparepotten din. Med å gjøre det slik, unngår du risikoen for å bruke de få kronene du har igjen, to ganger

Jeg tar påskeferie og henter derfor frem gamle favoritter! Dette publiserte jeg faktisk for litt over ett år siden, når jeg var på en to ukers ferie i USA. Du kan velge å lese alle i serien nå med en gang (trykk på kategorien) eller du kan vente i spenning på morgendagens innlegg. 🙂 God påske!

#økonomi #budsjett #10tingjegskullevisst #tips #triks #kontanter #penger #10tingfor10årsiden

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg