Skulle visst for 10 år siden: Buffer

For noen innlegg siden, la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden.

I dag vil du se hvorfor en buffer er så utrolig viktig.

Hvorfor en buffer er viktig og hva det er: 

En buffer er penger du har spart opp for å håndtere uforutsette kostnader til en nødssituasjon. Kostnadene kan være ting som en rotfylling, at mobilen ramler i vannet, kjøleskapet blir ødelagt, vaskemaskinen tar kvelden eller noe som helt annet. Det er også forskjell på hva som er en uforutsett nødssituasjon og en ekstra kostnad som man burde ha forventet. Jeg mener det at en mobil blir ødelagt etter tre års bruk eller det å mangle midler til julegave er kostnader du forventer og derfor skal bufferen IKKE brukes her.

Finnes det andre alternativer?

Dersom du ikke har en buffer når nødssituasjonen oppstår har du fire alternativer:

 1. Ikke gjør noe med det. Vask klærne for hånd, håp at det er kaldt nok ute til at matvarene står trygt og kaldt, lim brillene sammen med superlim, trekk tanna i stedet for å ha den rotfylt.
 2. Selg noe for å få råd til å kjøpe/fikse det som må gjøres
 3. Lån penger fra kjente (familie eller venner, helst ikke lånehaier)
 4. Ta et forbrukslån eller betal med kredittkort.

Er noen av disse gode alternativer? Egentlig ikke. Sommeren kommer, det er skikkelig tungt å vaske klær for hånd, superlim på brillene holder i et par uker og det er innmari kjedelig å ha en tann mindre hele livet fordi du ikke hadde råd til å fikse den. Det samme er det med å selge noe du bryr deg om. Som regel får man aldri det man føler tingen er verdt og det er også en grunn til du brukte pengene for å kjøpe tingen til å begynne med. Det å låne av venner eller familie er noe jeg selv har gjort, jeg skylder foreldrene mine rett under 300 000 kr, men det kjennes litt kjipt og jeg er fokusert på å betale de tilbake så fort som mulig. Jeg har også sjekket litt med forbrukslån og kredittkort. Det billigste forbrukslånet har 6,99 % renter, og for kredittkort er den billigste renten 10,36 % (Det dyreste var 28,20%). Betaler man tilbake med en gang, er ikke renten et problem. Men sjeldent tar man opp lån, når man har pengene tilgjengelig.

Min anbefaling:

Jeg anbefaler at alle som minimum har 10 000 kr i buffer, men helst til å dekke 3-6 måneders utgifter, sittende lett tilgjengelig i en annen konto, kanskje til og med i en annen bank. Det må være lett å få tilgang til pengene, neste dag om ikke samme dag.

For studenter anbefaler jeg at dere ved hver store utbetaling om høsten og etter jul, setter til sides 5000 kr utover de 10 000 som dere kan tære av i løpet av semesteret, for ting som kommer opp og der den månedlige stipendet gjerne ikke rekker til. Ryker dongribuksa og man ikke har noen flere liggende (jeg har alltid bare en, kan det være greit å kunne kjøpe en ny en) Har du ikke mulighet til å spare 10 000 fra sommerjobben din, sett av så mye som mulig utover de 5000 kr de neste semestrene, helt til du kan ha 15 000 kr etter første store utbetaling.

Lykke til

Jeg tar påskeferie og henter derfor frem gamle favoritter! Dette publiserte jeg faktisk for litt over ett år siden, når jeg var på en to ukers ferie i USA. Du kan velge å lese alle i serien nå med en gang (trykk på kategorien) eller du kan vente i spenning på morgendagens innlegg. 🙂 God påske!

#økonomi #penger #buffer #nødssituasjon #lån #forbrukslån #privatlån #kredittlån #kredittkort

3 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg