Skulle visst for 10 år siden: Spare ekstreme beløp

For noen innlegg siden la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden. I dag skal vi ta for oss den mengden du kan klare å spare, når du har satt deg et mål.

For jeg har nemlig to år på rad, klart å sette til sides 100 000 kr, fordi det var målet mitt. I 2016 klarte jeg å spare 100 000 kr og i 2017, når jeg kjøpte leiligheten som var målet mitt i 2016, klarte jeg å betale tilbake 111 000 kr. Det er 1/3 av min utbetalte lønn, sånn ca. (Oppdatering: I 2018 klarte jeg å spare 100 000 kr til oppussing av kjøkkenet)

Det er to ting som er nødvendig for å klare å spare så mye penger. Du trenger et konkret beløp å strekke deg etter og du trenger en konkret “hvorfor” som årsak til sparingen. I 2016 var min hvorfor at jeg ønsket å kjøpe en leilighet til meg selv. I 2017 var min hvorfor å få betalt så mye gjeld for å spare penger, begynne å bli kvitt gjelden, for å jobbe mot økonomisk frihet. Jeg bruker nå 50 % av nettoinntekten min på gjeldsbetaling og rentene per år er ca en månedslønn i netto. Jeg kunne ha jobbet kun fem måneder i året, dersom jeg ikke hadde hatt gjeld (og levd på havresuppe som pensjonist, så det er jo egentlig ikke et alternativ).

Med å sette et bestemt beløp vil du lettere holde motivasjonen når den forsvinner i løpet av året. Du mangler bare så-så mye…. Setter du til sides dette beløpet denne måneden, og det beløpet neste måned…. Lar du være å kjøpe dette nå, vil pengene i stedet gå der og da klarer du…. Seieren du opplever når du oppnår det umulige målet du satte deg i begynnelsen av året, kan ikke slås av noe jeg har opplevd så langt i hvert fall. Dere som har barn har kanskje noen bedre opplevelser, jeg kan gå med på den.

Så sett deg det nesten umulige spare/gjeldsbetalingsmålet. Samle sammen så mye informasjon om hvordan livet er når du har nådd dette målet. Hvor mye renter har du spart (dersom du er mattenerd som meg), hvor mye mindre lån har du, hvor mye mindre er den månedlige betalingen? Hva kan du kjøpe nå, når du har så mye penger? Hvordan har dette endret fremtiden din. Og husk å feire alle milepælene underveis. Du gjør en fantastisk jobb!

Jeg tar påskeferie og henter derfor frem gamle favoritter! Dette publiserte jeg faktisk for litt over ett år siden, når jeg var på en to ukers ferie i USA. Du kan velge å lese alle i serien nå med en gang (trykk på kategorien) eller du kan vente i spenning på morgendagens innlegg. 🙂 God påske!

#økonomi #sparing #mål #plan #leilighet #bolig #boligkjøp #fantastiskemål #umuligemål

7 kommentarer
  1. Lurt! 😀 Jeg setter 4k til BSU hver måned og det MÅ jeg overholde! Det er kanskje ikke så mye som du sparer, men mer kunne jeg nesten ikke overført med tanke på at jeg skal betale husleie, billån, studielån, spare til sommerferien og mye annet og tillegg 😀

  2. frkfrontend: Det er jo kjempe mye! Jeg sparte det mens jeg bodde hos foreldrene mine, så ingen husleie. Derfor var det mulig. Men bare vissheten om at det går, ikke troen på at det ikke går, har utrolig mye å si.

  3. Veldig bra innlegg med mange gode poenger! Jeg skulle også ønske at jeg tidligere hadde vært bevisst viktigheten av å spare og hvor enkelt det faktisk er. Men det er aldri for sent, og de siste 5 årene har jeg faktisk klart å spare flere hundre tusen, bare med fokus på at jeg ikke skal bruke opp alt som kommer inn hver måned!
   For meg er forresten det å se pengene vokse motivasjon nok😀 Trenger ikke noe konkret jeg skal spare til og bruke pengene…
   Håper mange, spesielt unge kvinner, blir inspirert av innlegget ditt og får øynene opp for at sparing ikke er så vanskelig!

  4. Sam: det er til meg selv i begynnelsen av 20-årene jeg skriver til, så jeg håper det jeg også!
   Tusen takk for de gode ordene!
   Og godt jobbet! Du sparte jo fantastisk bra i fjor, så det overrasker meg ikke. Men er ikke også pensjon en motivasjon?
   Jeg trenger flere motivatorer, øking av pengene er en av de. Økonomisk frihet er en annen. ? Ha en fin dag!

  5. Ja, til syvende og sist er det friheten og mulighetene jeg blir motivert av. Og jo mer sparepenger, jo mer frihet😀 Ha en fin dag du også og lykke til med sparingen!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg