Skulle visst for 10 år siden: Kontanter

For noen innlegg siden, la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden. I dag skal vi ta for oss kontanter.

Det er to problemer kontanter har hjulpet meg med. Å få kontroll på de unødvendige småkjøpene i butikken og jeg slipper å notere ned alt sammen i budsjettet. Kontantene skal dermed ikke brukes på ALT. Regninger tar du fremdeles i nettbanken. Jeg bruker heller ikke kontant når jeg skal kjøpe uvanlige ting som gaver, ting til leiligheten eller noe utstyr for sykkelen eller Røde Kors. Jeg bruker kontanter på de kjøpene jeg gjør ofte i butikker: Lommepenger (altså diverse) og mat. 

Jeg liker ikke å måtte skrive ned at jeg brukte 24 kr der og 54 kroner her. Det er SÅ MANGE småkjøp i løpet av en måned, det er kjedelig å skrive de ned og jeg får dårlig samvittighet når jeg ser hvor mange ganger jeg kjøper en brus eller sjokolade (mine to store synder). Dette løser jeg med å ta ut et begrenset beløp kontanter som skal holde meg hele måneden. Kjenner du deg igjen? Kontanter gjør altså at jeg klarer å budsjettere i det hele tatt altså!

Det andre problemet, med mange unødvendige småkjøp løses også automatisk. Å betale med kontanter KJENNES på kroppen på en helt annen måte enn når du bruker kortet. Når jeg var på kjøpesenteret sist brukte jeg kontanter på småkjøp til meg selv og kortet når jeg skulle handle det jeg kunne plassere i kostnadskategorier (innkjøp til leilighet og innkjøp til feire). Jeg kan ikke si hvor mye penger jeg brukte når jeg drog kortet men jeg brukte ca 500 kr i kontanter.

Tankeganger er som følger: Jeg har et begrenset antall kroner i lommeboka. De kronene skal vare hele måneden. Bruker jeg denne 200 lappen for å kjøpe denne tingen, har jeg bare den 500 lappen, den 100 lappen og den 50 lappen igjen for å klare meg med mat og diverse frem til slutten av måneden som er X antall dager igjen. Spørsmålet blir er den tingen til 200 kr verdt at jeg har 200 kr mindre i lommeboka etter kjøpet? Er det mat, er svaret som regel Ja. Dersom det for eksempel gjelder Pondus, er svaret som regel Nei.

Det er allikevel en hovedregel som skal til for at dette skal fungere: Du kan ikke ta ut mer penger fra minibanken før denne perioden er over! Det vil si, blir du tom må du klare deg til neste periode (om det er måned, eller uke), med de pengene du har i lommeboka. Du kan velge om du ønsker å ta ut kontantene en gang i måneden, to ganger i måneden, eller en gang i uka. Helt opp til deg.

Mange har spurt meg om jeg ikke er urolig for å miste eller bli frastjålet pengene. Nå er jeg så heldig at lommetyver ikke har røntgensyn og ikke kan se i lommeboka mi om jeg har kontanter. Jeg er ikke MER utsatt for lommetyver med kontanter i lomma. Selvfølgelig, skulle jeg miste lommeboka eller den blir stjålet, vil jeg ikke få de pengene igjen, dessverre. Da må jeg bare minne meg selv om at det å bruke kontanter har spart meg minst 2000 kr i måneden siden jeg begynte å budsjettere, og nå bruker jeg 1600 kr mindre enn det igjen. Så totalt har jeg spart over 30 000 kr mindre enn før jeg begynte med kontanter. Da kan jeg miste 2000 kr over natten.

Et pro-tip: 

Når du skal ut på byen bestemmer du deg på forhånd hvor mye penger du skal bruke og om du skal ta taxi hjem. Ta dette ut i kontanter og så lar du kortet ligge hjemme. Legg pengene du skal bruke til taxi i en annen lomme, enten i lommeboka eller veska, og så bruker du fritt det du har tatt med frem til du blir tom. Frihetsfølelsen i at du IKKE må huske på hvor mye du har kjøpt for, ikke være redd for at du bruer for mye, og vissheten at du har uansett kontroll på pengene kan ikke beskrives. Og du risikerer IKKE å miste hele lommeboka. For ja, du kan miste pengene, som er synden det er jo mer synd å miste kortene og alt annet i tillegg.

Jeg tar påskeferie og henter derfor frem gamle favoritter! Dette publiserte jeg faktisk for litt over ett år siden, når jeg var på en to ukers ferie i USA. Du kan velge å lese alle i serien nå med en gang (trykk på kategorien) eller du kan vente i spenning på morgendagens innlegg. 🙂 God påske!

#økonomi #kontanter #penger #budsjett #spare #tips #byen #drikke #lommepenger #mat #butikk

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg