Reelle og innbilte hindrene for budsjettet

Det krever mot for å begynne å undersøke og lære mer om sin egen økonomi. Spesielt når du vet den ikke er helt bra. Begynner man å roter og blar i sin personlige økonomi, kan du ikke lengre gjemme seg bak “jeg vet ikke”. Skulle du få oversikt over økonomien, vet du plutselig hvor du står og da må du også gjøre noe med det. Du kan jo ikke akkurat oppdage at du går i minus hver måned og IKKE gjøre noe med det. Du må endre deg, du må forandre på trygge rutiner. Frykten gjør den følgende ulogiske tankegangen: Det å få oversikt over økonomien betyr kanskje at jeg ikke lengre kan kjøpe Kaffelatten min hver uke. Med å ikke få oversikt, kan jeg fortsette! 

Jeg har ikke kommet på dette selv, men jeg hørte en Podcast i går med Dave Ramsey hvor Dr. Les Parrott, en spesialist i ekteskapsrådgivning, var invitert for å diskutere hvordan økonomi og ekteskap påvirker hverandre. Økonomi er vist nok den største grunnen til krangling og skilsmisser, så det er naturlig noe som tas opp hos Dave Ramsey. Dr. Les Parrot sa at ofte ville en av partene holde igjen, være uvillig til å få oversikt, når den andre begynte å mase om å budsjettere og få kontroll på økonomien. Ofte fordi de var redd for at dette førte til endringer, og få liker endringer. Det hadde jeg ikke tenkt over før. 

Reelle og innbilte hindrene for budsjettet

For deg som står på startstreken og vurderer om du skal begynne å budsjettere vil du se disse hindrene og argumentene for å ikke begynne med budsjettering: Det er ‘kjedelig’. Det er ‘vanskelig’. Det krever tid. Det du ikke vet, har du ikke vondt av, og du må kanskje endre deg. Det er godt å skrive ned alle fryktene dine, for sannheten er at det du ikke vet, har du vondt av.  

Fordi noen av disse hindrene er reelle. Det krever tid å sette opp et budsjett, men tiden du bruker minker etterhvert som du blir vant og kjent med ditt eget forbruk.Jeg har kommet til det punktet at selve budsjetteringen er ca en time, totalt i måneden. Dette inkluderer å sette opp budsjettet når måneden begynner, og oppfølging i løpet av måneden. Men første gangen så krever det tid ja. Du må jo sjekke dine tidligere bankutskrifter. 

Jeg er også fast bestemt på at det du ikke vet har du vondt av. Selv har jeg unngått å gå til tannlegen og legen fordi jeg var redd for hva de ville si. Ville jeg ha 10 hull? Var den kulen noe? (Heldigvis var svaret begge ganger “Nei”) Når jeg endelig gikk igjennom forbruket mitt og satte opp et budsjett ble jeg faktisk lettet. Det var ting jeg kunne forbedre, men det var ikke så ille som jeg hadde fryktet. De fleste av oss ligger der. 

Når det kommer til endring, så er det godt for deg. Du må endre deg hele livet og min opplevelse når jeg begynte å budsjettere var at endringene jeg har tatt kom gradvis etterhvert som jeg lærte mer og mer om budsjettere og mitt eget forbruk. Med mindre du går i akutt underskudd, er det ikke nødvendig å gjøre noen store endringer i ditt økonomiske liv, med det første. Jeg sier med det første, etterhvert som du lærer og får bedre kontroll, kan det være lurt å begynne å ta noen grep for å håndtere økonomien litt bedre, og styre den dit du vil. 

Det meste du gjør første gang, er vanskelig. Som Hans Rotmo synger “Det er itjnå som kjem tå sæ sjøl“. Men øver man, blir man bedre. Det var vanskelig å lære å gå, men nå ramler jeg nesten aldri. :-p Begynn, forsøk deg frem, finn det passer best for deg. Noen liker å skrive budsjettet på papir, andre gjør det i Excel, Jeg bruker Everydollar.com (link til innlegg om hvordan du bruker internettprogrammet.)

Kjedelig…. Jeg syns det er kjempe kjekt med budsjett, derav denne bloggen, så jeg har dessverre ikke så mye å si på dette. Men jeg syns det er dødskjedelig å rydde, men jeg gjør det for det om. Noen ting må bare gjøres. 

Hvilke andre argumenter har du for å ikke starte å budsjettere? Skriv de ned i kommentarfeltet, jeg er veldig nysgjerrig på hvilken frykter jeg har selv enten ikke vært klar over at jeg overkom eller aldri kjente på. 

#økonomi #budsjett #penger #frykt #endring #førstegangvanskelig #detduikkevetharduikkevondtav  

5 kommentarer

Siste innlegg