De fem viktigste tingene å bruke penger på

Verdens verste følelse må være ….   Korrigering, det finnes mange verre følelser, jeg håper du aldri vil kjenne de men noe av det mest stressende man kan oppleve, er når man ikke har penger alt. Vi har et materialistisk press fra samfunnet rundt oss og selv om verken materialisme eller gruppepress er noe man ønsker å bøye seg etter, er det to svært forskjellige situasjoner, den teoretiske og den reelle. Bare se for deg hvor vanskelig det er å si til barna: Vi har ikke råd til å feire bursdagen din, du kan ikke gå i den bursdagen fordi vi har ikke kan kjøpe til gave en gave til det barnet, vi skal ikke på ferie i år, det er for dyrt. Må man ta opp lån for å kjøpe vanlige og hverdagslige ting, gjøres saken mye, mye vanskeligere.

Når man har strukket strikken så mye, er det greit å vite hva som er viktigst å betale for og dessverre er det IKKE bursdager eller ferie. Har du noen gang vært så stresset, vet du hvor godt det er å få hjelp til å legge en plan.

Det første man må betale er mat. Du og familien din må spise. Bestem på forhånd av lønnen hvor mye penger dere trenger denne måneden for å spise og sett dette til sides. Man skal aldri kjøpe nye klær for eksempel, og så betale maten med kredittkort. Jeg anbefaler at dere tar ut dette beløpet i kontanter, for å være sikker på at dere har pengene og det da er lettere å holde seg innenfor budsjettets rammer. Er det ubehagelig å ta ut så mye penger eller får du penger utbetalt to ganger i måneden, kan du velge å ta ut kontanter i flere omganger; to ganger i måneden eller hver uke. I dette tilfellet anbefaler jeg at du tar ut pengene like mange ganger som du får utbetalt penger. En gang i måneden, hvis lønnen kommer en gang, to ganger, hvis den kommer annen-hver uke.

Det andre du må passe på at du betaler, er boligen. Du og din familie må ha tak over hodet. Boliglånet, leien eller hva det måtte være. Dette er heldigvis en fast utgift eller en regning, og du kan som regel velge å betale dette tidlig. Det betyr at du kan sette pengene over med en gang du får de på konto. Her er det dessverre også slik at bor man for dyrt, må man kanskje flytte. Jeg håper ikke det kommer til det, men boligen min, med felleskostnader og boliglån er 40 % av min inntekt. Skulle noe skje med inntekten min, vil jeg i løpet av få måneder måtte få en ny jobb for å ikke havne i dype problemer eller selge leiligheten.

Det tredje du må betale er andre boutgifter. Nå bor jeg i andelsleilighet og har en felleskostand så jeg vet ikke helt hva annet enn strøm, telefon, internett og tv som står her, men betaler vi for vann og kloakk for eksempel? Er det en egen regning? Uansett. Ikke havn i den situasjonen at strømmen blir skrudd av. Kutt TV og internet før det. Hva med å selge TV-en, bruke en laptop, og del på Viaplay, Netflix, Amazon med en venn eller familiemedlem? Jeg tror de koster en 100 lapp i måneden (delt på to), et langt hopp i fra andre tv-pakker.

Det fjerde du må betale er for transporten. Jeg har valgt å ikke ha bil og er dere en familie med to biler, vurder å selg den ene. En bil koster raskt over 50 000 kr i året og det er penger som fint kan brukes andre steder. Jeg har kjøpt en Elsykkel, en dyr investering som slår en bil på pris etter ca 6 måneder. En kollega av meg kjøpte en scooter som han bruker til og fra jobb, når konen har bilen. Du må uansett ha en eller annen form for transport når du skal til og fra jobben, så her gjelder det å være kreativ. Er du/dere barnløs og leier bolig, er det lettere å vurdere å flytte nærmere jobben. Her må du vurdere pris, er det dyrere der du er nå mot nærmere jobb eller er det billigere? Dersom det er dyrere, er prisen dyrere enn du betaler i transport nå? Jeg bor ganske langt unna jobben min, og hadde jeg leid og ikke eid, hadde jeg nok flyttet nærmere jobben min, slik det er nå. Jobben min er ganske usentralt og jeg må sykle 15 km en vei for å komme dit. Det går ikke buss helt frem, det tar 20 min å gå fra busstoppet til jobb. Jeg kunne ha leid relativt billig og hadde bare måttet sykle langt om jeg skulle til Røde Kors eller alle vennene mine.

Det femte og siste tingen du må prioritere, er å ha klær å gå med. Dette er IKKE tillatelse til å gå å kjøpe hva som helst, når som helst. Her er det nød det er snakk om. Men har du ikke en varm vinterjakke, så må du ha det. Se om du kan finne noe på Fretex først eller vær proaktiv og kjøp på salg når de selger ut vinterklærne sine. Har du barn som vokser (de fleste barn gjør det), kjøp sommerklær til neste sommer om høsten, og vinterklær til neste vinter om våren. Du kan kjøpe billig privat, det finnes masse sider på blant annet Facebook. Dere ANER ikke hvor mye penger svigerinnen min har spart på å kjøpe brukte ting. Det aller kuleste er at hun nå lærer opp barna sine til dette også. Niesen min på fem år ønsket seg en større sykkel nå som hun faktisk kan sykle og var med på å ta bildet, legge det på morens facebook profil og var klar over at hun måtte ha solgt den gamle sykkelen for å få råd til en større en. Dette gjaldt ikke klær, men dere skjønner poenget.

*************************************

Ser dere hva som ikke står her? Gjeld. Tekniske duppeditter, nye og fancy mobiler, gardiner, møbler, redskaper, bursdager, ferier. Klarer du ikke å betale de fem nevnte tingene over, skal du heller ikke bruke penger på dette. Dessverre. Heldigvis finnes det hjelp å få, både fra staten og kommunen. Plus det finnes hjelp fra frivillige organisasjoner. Røde Kors har hvert år Ferie for Alle initiativer, et program som har flere søkere enn det er plass til. De mangler desperat frivillige, så har du tid i sommer, har du en god tjeneste du kan gjøre. Ta kontakt med din lokale Røde Kors og spør hvordan du kan bli frivillig på Ferie for Alle.

Er du en som trenger dette tilbudet, er det nå [når den gjen-publiseres] for sent for sommeren. Men det er også høstferier og vinterferier. Du kan ikke søke på dette direkte selv, men henvend deg til ditt NAV kontor, skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten, sosialtjenesten eller andre offentlige instanser. De vil hjelpe deg videre og sende inn selve søknaden på vegne av deg og familien.

Jeg vet ikke om dette finnes andre steder i landet, men i Rogaland har vi “Hjelp oss å hjelpe”. Her kan familier ta kontakt for å få hjelp med mat, klær, gaver, sportsutstyr, ja egentlig alt de måtte trenge. Det finnes løsninger, og dersom du er som meg og ikke liker å be om hjelp, spør deg selv om du hadde sett ned på en venn som kom å spurte deg om assistanse. Eller hadde du kanskje blitt rørt, fordi vedkommende stoler så mye på deg?

Dette innlegget ble først publisert 22. februar 2018. Det er nå, 03. juni 2019 blitt litt redigert og publisert på nytt. 

Informasjonen her er grunnlaget jeg brukte når jeg planla budsjettet mitt for Eksperiment: Ufør. Finn ut mer om prosjektet her

#økonomi #økonomiproblem #problem #ikkeråd #fordyrt #mat #bolig #strøm #transport #klær #penger #kontant #personligøkonomi

5 kommentarer
  1. Jeg er også en av dem som ikke er så god på å spørre om hjelp, men det gir meg en godfølelse når venner og familie spør meg om hjelp – da kan jeg vise dem på den måten at jeg setter pris på dem.
   Du har selvfølgelig som vanlig mange gode poenger når det gjelder økonomi her.

  2. Kjersti: Tusen takk! Jeg hadde et perfekt eksempel på når jeg ikke ber om hjelp så går det galt. For noen uker siden var jeg stuck på fjellet og denne dagen skulle jeg lage mat til gjengen. Vi var 12 stk, og jeg skulle panere og steke fisk. Jeg sa “Jeg håpet å være ferdig til kl 1730 og av erfaring regner jeg med jeg er ferdig kl 18”. Klokken 1830 kom folk igjen å spurte om jeg ville ha hjelp, og plutselig innså jeg at min stahet med “dette fikser jeg selv” gjorde at alle satt i stua og ventet.relativt tålmodig på mat. Så jeg fikk to av ungene til å komme ut på kjøkkenet, en dyppet fisken i egg, en dyppet i mel og jeg steike med to steikepanner. Og vi var ferdig på 15 min. Samtidig hentet de andre frem de kokte grønnsakene og annet tilbehør vi hadde forberedt tidligere på dagen.

  3. Det er en egen evne nesten tror jeg, det å være god på å spørre om hjelp når en trenger det – satser på at det kan læres, så her er det bare å øve 🙂

  4. Veldig gode tips!
   Men klarer man å bare sette av en liiten 50-lapp i måneden til en barne-konto, så har man vel råd til en superenkel bursdag der man tar med noen venner i parken, eller en liten tur for å bare i sommerferien? Det finnes jo som regel alternativer til å bare droppe 🙂 Skjønner at til og med en 50-lapp kan være mye for mange, og jeg har jo ikke barn selv, så skal vel ikke si så mye..

  5. frkfrontend: En 50 lapp er ikke så mye, du har helt rett og jeg har heldigvis aldri vært så blakk at jeg ikke klarte alle utgiftene mine, selv om jeg i studietiden kunne spise skikkelig kjipe ting uka før nytt studielån utbetaling.
   Men hva får man for 50 kr, og hva gjør man om alle andre bruker 100? Unger merker det. Mamma jobber i barnehage, og var med i femårsgruppa et år. En dag i uka har femåringene forberedelse til skolen, og da tar de med seg matpakke. Noen unger hadde helt vanlig matpakke, mens andre hadde med seg en spennende, nesten femretters matpakke. Etterhvert oppdager mamma at de ungene som har med den flotte matpakken åpner den opp, tar ut og legger på bordet det de har med. De barna som har helt vanlige skiver, sniker hånda inni matboksen sin, drar ut brødskiva og lukker lokket igjen, flau fordi deres mat bare var kjedelig. Barnehagen var rett og slett nødt til å be foreldrene begrense matpakke pakkingen. De barna som har det de andre har, tenker nok ikke så mye på det, men de som har mindre kan føle at alle andre ser ned på de.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg