Fått mer i lønn eller mindre kanskje? Hvordan håndtere det i budsjettet

Har du fått mer i lønn enn forventet? Så gøy! Det er jo det aller beste som kan skje i et budsjett og er du lur har du allerede forberedt deg på hva som er viktig å bruke penger på. Fått mindre? Ta de vanskelige kuttene, og forbered deg til neste gang

Ekstra inntekt kommer av ulike årsaker og selv har jeg først nylig fått en fast månedslønn, i stedet for timelønn. Men fordi jeg ofte jobber litt overtid, har jeg de fleste månedene høyere lønn. Det kan også gå andre veien, fordi jeg var stuck på fjellet i to dager med Røde Kors og jeg er nyansatt som ikke har feriepenger på jobben, har jeg to dager ubetalt fra nå i februar. Så det kan gå begge veier. 

Mitt første tips er å alltid forsøke å budsjettere med litt mindre enn det du forventer å få. Tror du at du får utbetalt 21 000 noe? Da budsjetterer du med 20 000. Når jeg hadde timebetalt i fastjobben min satte jeg opp den minste inntekten jeg noen gang fikk som standard og la til dersom jeg hadde jobbet overtid. Fordelen med ekstra-jobbene jeg hadde i fjor, var at jeg leverte timeliste. Der hadde jeg allerede regnet ut hvor mange timer jeg hadde jobbet, så ganget jeg det med timelønnen min, og trakk fra skatt. Så rundet jeg ned og la til i budsjettet. 

Det andre tipset du kan og bør gjør når du setter opp budsjett, er å alltid stille deg selv spørsmålet “Hvor viktig er denne utgiften?” og “Hvor viktig er størrelsen på denne utgiftsposten?”. Da er det ikke bare med tanke på hvilken poster du kan kutte i jeg mener. Du kan også si “Dette er en ganske viktig utgiftspost og jeg skulle ønske den var større”. For meg har denne posten variert, avhengig av målene mine. I fjor, etter jeg kjøpte leiligheten, var målet gjelden. Etter jeg nådde målet mitt med 100 000 nedbetalt, flyttet jeg målet til å spare opp på ferie. Når det var oppnådd, sparte jeg penger til oppussing av kjøkkenet. Nå er jeg tilbake til gjelden. 

Tips nummer tre: Ikke gjør det enkelt kuttet, med å kutte sparingen. Eller la meg endre det. Ikke kutt all sparing. Jeg anbefaler at du har en minimum sparing hver måned som ALDRI skal røres. Har du mer penger, øk denne summen gjerne, men aldri kutt mer enn at noen hundrelapper går til sparing i hvert fall. Min minimum er 500 kr. Dette investerer jeg i et fond. Av penger jeg sparer som jeg kan kutte er det 1000 kr som pleier å fordeles mellom de ulike reservekontoene (også kalt Sinking funds). Og er det skikkelig krise kan jeg også minke på de 1000 kr jeg sparer til gaver og slikt. 

Tips nummer fire: Er du usikker på inntekten din og den kan variere SVÆRT mye, da mener jeg med mer enn 5000 kr, ville jeg satt meg ned og gått igjennom hvilken måte du kan fordele pengene på, og hvilken konsekvenser dette har. Når du har alle alternativene dine, se på hvordan å bruke penger på dette hjelper deg i din hverdag, og hvilken mer-verdi det gir deg. Her kan du lese om hvordan jeg gjorde det, når jeg oppdaget feil i budsjettet mitt og jeg faktisk hadde mer enn jeg trodde. Jeg har også dette innlegget som forklarer hvordan jeg lager en prioriteringsliste. Steder du hvor du kan vurdere å plassere de ekstra pengene er som følger:

 • Gjeld: jeg har betalt inn 120 ekstra på studielånene mine, og det månedlige beløpet har allerede sunket med to kroner pga det. Tenk hvor mye 5000 kr vil minke beløpet? 
 • En eller flere reservert buffer (til spesifikke formål) som kunne trenge litt ekstra. Her er det lurt også å ha sparemål. Min tannlege/Helse buffer har 10.000 kr som mål fordi når jeg tok rotfylling for snart 10 år siden, kostet det 8000 noe. Turutstyr er på 6000 fordi ødelegger jeg en jakke eller bukse, så vil det dekke å kjøpe ny.
 • Skal du på ferie? Dersom du ikke skal bruke pengene på noe annet, hva med å legge til litt på ferien din, for å nå sparemålet ditt fortere. Husk, ikke gå over målet bare fordi du kan. Øk heller målet hvis du har funnet ut det er litt for lite penger der
 • Det siste du må vurdere, før du bestemmer hva pengene skal gå til, er om det er noen reparasjoner enten i ditt hjem eller i ditt klesskap, som du kanskje har utsatt igjen og igjen. Spesielt denne er det viktig å vurdere verdien av.
 • Så må du vurdere kostnadene opp mot hverandre. Se hvordan jeg tidligere har prioritert målene mine i linken over. Uansett, jeg har selv lett for å bruke penger på noe overfladisk, når jeg i stedet kunne brukt de på noe som ga verdi i lengden. Hva gir merverdi syns dere, en flott kjole jeg kan ha på jobb og i selskap eller en god ansiktsvask? Eller fra et av punktene over. Hva gir merverdi: En god ansiktsvask eller penger for å fikse et hull i tennene? 

Hva gjør du når du får mer penger på konto? Og legger også du opp budsjettet i forhold til de minste du forventer? 

#økonomi #penger #lønn #inntekt #utgift #prioriteringer #prioritet #budsjett #ekstrapenger #ekstrainntekt #overtid #mindrepenger #tipstid

7 kommentarer
  1. frkfrontend: Tusen takk! Det er et mål i fremtiden, men ønsker litt mer autoritet og bevisgrunnlag enn at “Dette har funket for meg i halvannet år, men det funker for svært mange andre i mange år”. Da kan svært mange andre i stedet skrive boken. ;-p
   Så jeg fortsetter å lære, fortsetter å bli bedre til å skrive, fortsetter å jobber hardt. Og hvis du noen gang ser boka “Voksen, til slutt” i bokhandelen, så får du kjøpe den! 😀 Hvis det ikke er min, så vil jeg i hvert fall kunne få mange lesere som tror jeg er den forfatteren.

  2. Stå på! Du er veldig flink til å skrive, og øvelse gjør mester 🙂 Jeg skal DEFINITIVT kjøpe boka, uansett om du er forfatteren eller ikke, haha!

  3. spareblogg: Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere! Bakgrunnen for at jeg har skrevet dette er fordi jeg tidligere har sagt “Hurra, nå drar jeg å får massasje” eller “Hurrah, nå feirer jeg med en ny kjole!” eller enda verre “Hurra, ekstra penger! De må jeg gjøre noe lurt med! Vent, hvor ble de av?”

  4. Ekstra penger på konto blir ofte stående og samles opp litt hos meg. Når jeg syns summen er stor nok går det enten til gjeld (boliglån) eller sparing – litt etter innfallsmetoden.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg