Skulle visst for 10 år siden: Selvutvikling og egenutdannelse

For noen innlegg siden, la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden. I dag tar vi for oss fortsettelse av utdanning og selvutviklingen, selv etter utdanningen tar slutt.

Skolen er god for to store ting: Det første er å gi oss kunnskap og utfordre oss. Vi tar hele tiden til oss ny kunnskap og vurderer og tilpasser det vi lærer til vårt eget liv. Den andre tingen er å treffe venner og ha et sosialt liv. Etter å ha gått 13-14 år på skole, og lengre til om du velger å ta utdanning, er det lett å fortsette på fritiden slik man gjorde før på fritiden. Dette er som regel til skade for deg selv. Når jeg var ferdig med utdanningen oppdaget jeg at hvis jeg ikke satte av tid og planla med vennene mine, traff jeg de sjeldent. Når vi alle jobbet, ble utfordringen til å treffes større. Det samme burde jeg skjønt skjedde med kunnskapsnivået mitt.

 Når du begynner i nytt arbeid er det selvfølgelig lærerikt, men etter noen måneder og i hvert fall år, er ikke utfordringen der lengre. Du må derfor selv ta ansvar for å utfordre deg selv og lære nye ting. Jeg skulle ha skjønt det mye tidligere. Mangelen på dette, gjør at du blir hengene etter i forhold til andre og det kan (som det gjorde med meg) påvirke din selvfølelse. Jeg mistet mer og mer troen på at jeg kunne gjøre ting, fordi jeg aldri så noe bevis på det motsatte. Så jeg forsøkte ikke nye ting, som igjen viste meg at jeg ikke fikk til nye ting. Ingen sier at selvtilliten og frykten er rasjonell. Det tok å miste jobben (eller jeg fikk ny jobb men den var bare 50 %) for å vise meg selv at jeg faktisk kan gjøre nye ting, og jeg kan SATSE på nye ting. Oljekrisen i Rogaland har derfor vært den beste tingen som noen gang har hendt meg så langt i livet.

Så fortsett å les, fortsett å søk, fortsett å være nysgjerrig på livet. Jeg prøver nå å leser (hører på lydbok) en selvutviklingsbok i måneden og de gangene det ikke går en i måneden, er det fordi jeg bruker så mye tid på å lære fra den siste, eller hører bøker igjen for å få nye perspektiver på boken. Jeg utfordrer meg selv med denne bloggen, og jeg merker at jeg endrer meg og blir sikrere for hver dag og hver måned.

Still deg selv disse spørsmålene: Hva drømmer du om? Hva frykter du? Hva skulle du ønske du kunne bedre? Hva interesserer deg? Hva gir deg mer energi i hverdagen? Og så må du finne ut hva du kan gjøre for å lære deg dette, bli bedre på noe, komme over en viss frykt eller utvikle interessen din. Dytt rullesteinen et steg av gangen, og plutselig ruller den ned bakken av seg selv!

Jeg tar påskeferie og henter derfor frem gamle favoritter! Dette publiserte jeg faktisk for litt over ett år siden, når jeg var på en to ukers ferie i USA. Du kan velge å lese alle i serien nå med en gang (trykk på kategorien) eller du kan vente i spenning på morgendagens innlegg. 🙂 God påske!

#selvutvikling #mål #yrke #jobb #kunnskap #lærdom #skole #utdanning #lærnyeting #selvtillit #selvfølelse #drømmer #mål

2 kommentarer
  1. Jeg har en jobb hvor jeg innimellom gjør ting jeg ikke har gjort før; bortsett fra det har det vært lite læring på meg etter skolen – fram til jeg startet litt mer på skole…
   Å fortsette å være nysgjerrig, lære nye ting og utvikle seg er utrolig viktig – det trenger ikke være store ting – det kan være de minste ting en gjør, bare en fortsetter å utvikle seg 🙂

  2. Kjersti: Ja, det er ikke lett å sette av tid til ting man hele barndommen, ungdommen og begynnelsen av voksenlivet har hatt en del av hverdagen. Jeg sluttet å være nysgjerrig kanskje, på skolen, fordi jeg ville jo lære nye ting uansett. Ikke bra! Nå er det mye bedre i hvert fall.
   Jeg beundrer deg for å gå tilbake til skolen, og å faktisk ta en pause slik at du ikke brenner deg med mengden!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg