Skulle visst for 10 år siden: Betal ned gjelden

Det er en ny uke, og tid for å fortsette serien: 10 ting for 10 år siden. For noen innlegg siden la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden. I dag er det gjeld og nedbetaling som gjelder.

Dette punktet møter jeg overraskende nok enten støtte eller motstand på, spesielt når jeg også inkluderer studielånet, men det er den sikreste formen for sparing, fordi den er varig og faktisk gir deg mer penger å jobbe med for hver ekstra innbetaling.

Hver gang du har mulighet til å betale ekstra på lånet, gjør det. Selv om du har hørt at studielånet er det siste lånet du skal betale ned. At det er det siste lånet betyr ikke at det er det lånet du aldri kan betale mer på. Betaler du fortere betaler du mindre i renter.

Argumentene for og i mot raskere nedbetaling er som jeg har hørt dette:

For raskere nedbetaling: Sparer renter og når man er gjeldsfri har man mer penger til overs hver måned.

Mot raskere nedbetaling: Renter på lån gir fradrag på skatten, du får 23 % eller 28 % (har lest begge og er usikker på hva er det nyeste) av det du betalte i renter, tilbake på skatten. Du kan også investere pengene og ha mulighet til å tjene mer renter på gode investeringer.

På skattemeldingen vil du finne alle tall som påvirker det beløpet som er skatteberegnet. Her finner du blant annet hvor mye du tjente i fjor, eventuell formue/eiendeler du har og du vil finne noen fradrag. Donasjoner til godkjente frivillige organisasjoner/trosgrupper er et fradrag, et annet er rentene du har betalt på skatten. Det tok meg derfor litt tid før jeg skjønte hvordan vi kunne si at man fikk 23% eller 28% tilbake av det vi betaler i renter. Årsaken er selvfølgelig at rentene trekkes fra FØR skatten regnes ut, ikke etter. Jeg lurer på om de før pleide å trekke beløpet fra ETTER skatten var regnet, som betyr at hele beløpet reduserte skatten, men jeg baserer dette på en kommentar far en eldre kollega av meg. Det hele er litt forvirrende, men siden Silje Sandmel her sier at det IKKE lønner seg med lån (Link til artikkel i aftenposten), lar jeg denne diskusjonen ligge, og går heller over til hvorfor jeg syns det uansett er viktig å betale ned ekstra på lånet. 

 • Den månedlige innbetalingen blir mindre. I fjor rundet jeg studielånet opp til et bestemt beløp, du kan lese resultatet på eksperimentet her.
 • Som i eksempelet over, skulle du betale et fast beløp som er høyere enn det vanlige avdraget, vil rentene bli mindre og mindre med større hastighet, i og med at det du betaler ekstra blir mer og mer når rentene blir mindre.
 • Har du betalt ekstra på lånet, kan du ikke bruke pengene på noe annet, uplanlagt.
 • Alternativet; å investere penger for høyere avkastning, er usikkert og noe du må tenke langsiktig for. Du bør i hvert fall ikke trenge pengene på fem år. Investerer du nå og tenker at du skal ta pengene ut når rentene på lånene øker, kan du risikere å miste penger i stedet for å tjene det.
 • Angående investeringer: husk at du også betaler skatt på eventuell gevinst du tjener. Så selv om du kan tjene over 10 % på investeringene dine, så er det faktiske tallet mindre, etter skatt er trukket fra.
 • Finner du ut at du ikke liker å ha mindre gjeld, er det ikke vanskelig å få mer. ;-p

Dette innlegget er omskrevet fra det opprinnelige innlegget publisert i mars 2018. I påsken har jeg hentet frem en gammel serie jeg hadde og jeg fant ut jeg kunne gjøre serien ferdig, spesielt siden jeg kunne oppdatere og gjøre ting mer tydelig og klar. Resten av serien følger de neste dagene. Håper dere har hatt en god påske!

#økonomi #privatøkonomi #gjeld #nedbetaling #tilbakebetaling #lån #skyld #studielån #boliglån #privatlån  #skatt #renter

6 kommentarer
  1. Det er noe med det rentefradraget på skatten – jeg har ikke helt forstått den jeg heller (godt å vite at en ikke er alene!). Er uansett ganske sikker på at det fradraget er en god slump mindre enn det en betaler i gjeldsrenter. Så med min rett fram tanke når det gjelder matte; det lønner seg økonomisk å betale ned lånet. Du får aldri de rentene tilbake… med mindre du tar opp et nytt lån, men da får du jo nye renter :p

  2. frkfrontend: Det er en Big Mac, en god kaffe på Starbucks eller noe annet godt en helg. Så ikke så mye altså. Men det utgjør en krone her og en krone der spart. 🙂
   Du kan jo bli med på utfordringen til Kjersti og meg! Hvis du går inn på Lånekassen sine sider, kan du se betalingsplanen din. Der kan du notere ned hvor mye du skal betale i juli og hvor mye renter du skal betale da. Sjekk det samme for desember. Utrolig gøy å se hvordan en fancy kaffe i måneden mindre (med pengene gående til lånet i stedet for) utgjør på bare noen få måneder!

  3. I år er skattefradraget på 22%. Hvis du har et lån som gjør at du betaler 1000 kr i renter, slipper du å betale skatt (22%) av disse pengene. Du betaler derfor 220 kr mindre i skatt enn om du ikke hadde betalt 1000 kr i renter. Hadde du ikke betalt disse rentene, måtte du betalt 220 kr i skatt, og du hadde da igjen 780 kr som du kunne bruke til noe annet.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg