Skulle visst for 10 år siden: Mål og plan

For noen innlegg siden la jeg ut denne listen om 10 ting jeg skulle ønske jeg visste for 10 år siden. For å gjøre det litt mer overkommelig har jeg valgt å lage ett kort innlegg på hvert punkt, i stedet for ett langt ett om alle! Du finner alle innleggene etterhvert i Kategorien: 10 ting for 10 år siden. Det mest utrolige jeg har lært de siste årene, er hvordan gode mål nesten blir magisk.

Med å sette seg ned å lage solide, gode, ambisiøse, realistiske og smarte mål, hvor du også har en konkret plan for å gjennomføre det, er det ganske utrolig hvor mye man kan klare.

Og det funker på alle mål. Skal du begynne å trene? Da er det greit å stille følgende spørsmål: Hvor skal du trene, når skal du trene, trenger du å forberede noe dagen før eller før du trener? Eller er du misfornøyd med jobben din? Da ville jeg stilt meg spørsmål som: Hva er det du vil endre? Kan det gjøres innenfor samme selskap? Hvilke steg kan du ta for å gjøre endringene? Kan du ta fag/kurs ved siden av jobben for å øke kompetansen din?

Et av mine mål for eksempel, er å betale mamma og pappa 60 000 kr tilbake på lånet til de og totalt betale 120 000 kr ned på lånene mine. Dette er et ganske ambisiøst mål, men med å dele det opp og legge en plan, ser vi at det også er realistisk. Med å dele dette på antall måneder i året, ser vi at jeg må betale gjennomsnittlig 10 000 ned hver måned. Det er litt mye (rentene er ikke inkludert i de 120 000) men jeg har noen jokere. Feriepengene i fra mine to ekstra jobber i fjor sommer kommer i mai, ca, og jeg går ut i fra at jeg får ca 15 000 kr der. Og jeg har nettopp takket ja til å jobbe den ene sommerjobben igjen, bare med med strikse regler fra min side. Nå er planen å bare jobbe annenhver helg, ikke noe før eller etter jobb. Det bør gi en ekstra inntekt på ca 2000 kr hver måned. Med tanke på at sommerjobben er 6 måneder, er det allikevel 12 000 kr bare der.

Så når du skal sette mål ønsker jeg at du skal tenke på følgende:

 • Hva er stegene som skal til for å gjennomføre dette?
 • Når på dagen/uken/måneden skal jeg jobbe med dette målet?
 • Hva skal jeg bruke som indikator for om jeg må fokusere mer på målet, eller kanskje har satt målet litt for lavt?
 • Hvordan vil de fremtidige månedene påvirke hvordan jeg kan nå mitt mål?
 • Hvem kan jeg fortelle målet til, som vil spør meg hvordan det går, vil heie på meg når jeg klarer det og gi meg “blikket” når jeg skeier ut?
 • Hvor skal jeg skrive dette ned, slik at jeg ser det daglig?
 • Når skal målet være gjennomført?

Lykke til!

Dette innlegget er litt omskrevet fra det opprinnelige innlegget publisert i mars 2018. I påsken har jeg hentet frem en gammel serie jeg hadde og jeg fant ut jeg kunne gjøre serien ferdig, spesielt siden jeg kunne oppdatere og gjøre ting mer tydelig og klar. Nå er det bare to dager til med disse innleggene. 

#mål #inspirasjon #10ting #utroligemål #ambisjon #penger #økonomi #10år

3 kommentarer
  1. frkfrontend: Men det tar på. To år uten ferie, og lite tid til venner. Så jeg har måttet ofre en god del ting også. Denne sommeren skal jeg bare jobbe annenhver helg, så forhåpentligvis blir det ikke flere uker uten fridager. Skal man klare det må man ha klare mål og en god grunn til å gjøre det.

  2. Det skjønner jeg veldig godt! Jeg tror ikke jeg hadde klart det. Jeg er litt for fornøyd med sånn jeg har det akkurat nå til å motivere meg selv, dessverre!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg