Hva vi kan lære av amerikanerne om salg og å fremme oss selv

Marketing Words Shows Selling Promotional And Sales
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Mens jeg reiste to uker i USA, bet jeg meg merke til særlig en ting jeg mener amerikanerne gjør bedre enn oss, som øker deres evne til selvrealisering. Det er generelle trekk, generelt over samfunnet, så det er ikke noe jeg så over alt. Men siden økonomi, entreprenørskap og jobb er en hobby, havnet jeg ofte i samtaler med folk og jeg var mer bevist på det. 

Amerikanerne er flinkere til å promotere seg selv og det de ønsker å oppnå. For å kunne gjøre dette, må de ha tro på at det de gjør er verdt å selge og den som skal kjøpe må være tullete for å ikke kjøpe. 

Første eksempel

Oppdagelsen begynte å bli klar allerede første dagen. Vertskapet mitt og jeg gikk til butikken for å handle mat, og utenfor sto det en gruppe jenter, ca 10 år gamle, sammen med to mødre. “Do you want to buy Girl Scout cookies?!” ropte de, nesten i kor. Jeg stoppet og spurte hun nærmest meg hvor mye de kostet, om de hadde noe med sjokolade og hva hennes favoritt var. Umiddelbart svarte hun 5 dollar, men før hun kom lengre brøt en annen jente inn og hun hadde med seg en boks med sjokoladekjeks. Jente nr 1 tok boksen og sa “Let me! I’ve got it!”, jente nr 2 trakk seg da umiddelbart tilbake. Så fikk jeg vite hvorfor denne kjeksen var den beste kjeksen, hva den inneholdt, osv. Jeg tok boksen, ga henne 20 dollar, som hun sprang til en av mødrene med. De vekslet og kom tilbake til meg med pengene. La meg minne om at disse jentene er ca 10 år gamle, og de hadde allerede blitt opplært i hvordan man driver god salg. De tørr å spør om salget, de kjenner produktet og hvorfor det er bra, og hver enkelt er oppmuntret til å prøve, ikke la en person ta over. Se for dere barna på kjøpesenteret som selger lodd til speideren. En står litt lengre fremme enn de andre og spør, dersom vedkommende sier ja, kommer flere bort for å la oss trekke fra deres lodd også. Eller som er blitt veldig vanlig nå: Foreldre selger toalettpapir på facebook på vegne av barna. 

Andre eksempel

Et annet eksempel var den første Lyft sjåføren jeg satt på med. Han var egentlig eiendomsmegler, men hadde hevet seg på Lyft når det kom. Han hadde litt ekstra penger og hadde kjøpt inn noen dyrere og noen vanlige biler som han leier ut til Lyft sjåfører som ikke har egen bil. Leien fra sjåførene dekker vedlikehold og litt til, spesielt når det er luksusbilene som er dyrere å bestille på Lyft. Denne dagen hadde han ingenting å gjøre, så da hev han seg i bilen og begynte å plukke opp folk som skulle kjøres noen plasser. Som regel var dette en passiv inntektskilde for han. Han så en mulighet, hadde midlene og gikk for det. Konkrete eksempel på passiv inntekt har jeg ikke så mange av her i Norge, og bortsett fra mine medbloggere, vet jeg ikke om mange som har en side-jobb med mulighet for å tjene ekstra penger. Det liksom ikke en del av målet for Nordmenn. Vi er fornøyd med lønna. Dette er jo ikke så rart, vi har bedre lønn. Jeg er dypt sjokkert over at lønnsnivået for folk i San Francisco er så lavt at de kan ha en fulltidsstilling og allikevel ikke ha råd til en leilighet. 

Tredje eksempel

Når jeg var i LA bestilte jeg Lyft igjen for å komme meg til en bar hvor jeg skulle treffe en venninne. Sjåføren min var en ung kvinne som nettopp hadde startet sin egen bedrift. Det var helt tilfeldig. Hun likte å lage mat og hadde hjulpet en venninne på slankekur med å lage mat som fulgte dietten hennes. Venninnen hadde skrytt av henne til andre og hun fikk forespørsmål fra flere om hun også kunne hjelpe de. Fordi dette enda ikke var en stødig inntekt, kjørte hun Lyft ved siden av for å tjene nok til å klare seg. Jeg syns dette er en utrolig kul historie som viser entreprenørskap og se hvordan det du er god på kan bli en tjeneste til andre mennesker og dermed også en inntektskilde.  

Fjerde eksempel

Siste dagen av bilturen min mellom LA og San Francisco, var jeg å gikk fjelltur i Big Sur national forest (anbefales). Det var kjempe bratt, og jeg var på vei ned igjen. På veien traff jeg to eldre herremenn som var på tur. De hadde vært turkamerater i 13 år, og så vennlige som du ikke kan tro. De delte villig med tips og ideer for turen min videre, og plutselig spurte han ene om jeg likte å høre på musikk. Ut i fra sekken sin, trakk han en CD som han selv hadde spilt inn. Inspirasjon hadde han hentet fra de ulike turene og naturen rundt han. Hvor mange vet du om som tar med seg kopier av CD-en sin på fjelltur? Det å være overbevist om at du har et talent som gir andre glede, går rett i mot Janteloven, og jeg både beundrer og må kjempe mot min egen, innebygd Jantelov. For det første jeg tenkte på var jo “Virkelig? Har du virkelig så stor tro på deg selv?”. Men så minnet jeg meg om hvor mye han ga av seg selv med å gi meg denne cd-en, og det er det jeg ønsker å trene meg selv opp i. For med å promotere bloggen her, gjør jeg det samme som han gjorde på toppen av et fjell. Jeg promoterer meg selv, og må kjempe mot min egen “Virkelig, har jeg virkelig så stor tro på meg selv?” følelse.  

Antieksempel

Jeg traff jo også på de som ikke var slik som dette. Den tredje Lyft sjåføren jeg satt på med, hadde kun Lyft som arbeidsplass og lønnen hennes hadde gått ned markant de siste månedene. Hun kjørte det samme som før, men lønnen hadde sunket. Allikevel hadde hun ikke noen særlige planer om hva hun skulle gjøre, annet enn å fortsette å kjøre og kjøre mer. Nå kan det jo hende hun ikke ville dele fremtidsplanene sine med en helt fremmed person i Lyft, (rart det der), men det slo meg som trist at hun bare hadde denne jobben, som etter det jeg har hørt, i lengden betyr at du går i tap (pga ekstra slit på bilen og kostnadene som medfører).

Det var også de som var i motellet morgen på dag to av bilturen min. De hadde ikke kjørt den naturskjønne (og anbefalte) Highway 1 rett utenfor døren deres, nordover. Det var snakk om en halvtimes kjøretur, rett fra døren deres og nordover, og de kunne ikke hjelpe meg med terreng, tips  eller noe slik. Og etter å ha kjørt der, må jeg si at det nok var ett av de vakreste områdene jeg kjørte igjennom. Som ansatte av et motell, hvor turister og andre besøkende kjører innom, syns jeg det er naturlig at ansatte setter seg inn i den informasjonen de besøkende kan komme på å stille, spesielt siden det er rett utenfor døra deres. Og jeg mener rett utenfor døra, det tok meg 10 min å kjøre til begynnelsen av veien. Det er også noe jeg håper alle i Norge gjør, finner ut hvordan de kan gjøre en ekstra bra service på jobben sin og så gjør det, ikke for å få bedre betalt (kort sikt) men for å lage en varig, positiv minne hos kunden som da lettere kommer på oss neste gang. 

******************************************************

Igjen, siden dette er noe jeg er interessert i så har jeg nok lagt mer merke til dette, men stadig reklame rettet til entreprenører og små-bedrifter, får meg til å tro at dette skjer i større grad i USA enn det gjør her i Norge. Som jeg nevner, tror jeg det også har noe med nødvendighetene. I Norge har vi et ganske høyt lønnsnivå, og de fleste av oss klarer oss fint med den lønna vi har. I tillegg har vi NAV og arbeidsledighetsstøtte, skulle vi miste jobben. I San Francisco, har de som har lavest inntekt, ikke råd til å bo noen plass en gang. Tross fulltidsjobb. De må ha ekstra jobber for å kunne ha bolig. Og i en annen Youtube video, snakker de om viktigheten av å ha ekstra inntektskilder, i tilfelle de mister hovedjobben. Det trenger vi ikke i Norge, arbeiderbevegelsen har i mange år jobbet for at det ikke skal være nødvendig med flere jobber. Vi har mye å være takknemlig for. Men fordi mange gode ideer kommer ut av et behov og vi ikke har så mange alvorlige behov i Norge, risikerer vi å havne litt på bakbena. Det er der jeg jobber med meg selv. 

Alt i alt. Jeg er imponert over amerikanerne som er villig til å satse på nytt og på nytt igjen. Noe de må, ofte. De er villig til å trå frem, ta sjanser, tro på seg selv og promotere det de står for. Dette er en del av deres kultur, lært opp fra de er små. Og det er ting vi selv kan ta med oss. 

Har du en blogg og har du informert alle rundt deg om bloggen din og omtale deg selv som en blogger? 

#Lærdom #promotering #markedsføring #selvverdi #erfaring #salg #speider #girlscout #arbeid #entreprenør #nav #arbeidsledighet #blogg #blogg.no #nysgjerrig #lønn #økonomi #jobb #arbeid

4 kommentarer
  1. spareblogg: Tusen takk. Det var inspirerende å snakke med de friske og sunne menneskene som sto på for å endre sin fremtid, men det var svært trist og leit å se alle de som har falt utenfor samfunnet og ikke hadde noen som fulgte opp og passet på.

  2. Inspirerende eksempler!
   Jeg har jo en blogg, men har bare fortalt et par stykker og omtaler heller ikke meg selv som blogger. Med tanke på at jeg startet min første blogg i oktober 2011, så er det kanskje litt merkelig? På den annen side virker det dessverre som ordet “blogger” for mange har en negativ klang. Med tanke på hvor mange fantastiske bloggere det finnes, er det nesten litt synd på dem som går glipp av mye fantastisk…

  3. Kjersti: Jeg sier faktisk at jeg er en blogger, som en vits. Når jeg får spørsmål på hvorfor jeg står opp så tidlig, sier jeg “Jeg er jo en blogger, og må lage content til alle de 20 leserene jeg har daglig”. Og så ler vi godt. Men det er jo sant. Jeg er skriver blogg, jeg har ikke så mange (men økende) lesertall, og jeg håper å gjøre det litt større enn det er nå.
   Har nevnt bloggen til en del, men fordi vi har “Bloggerne” på tv, som har et helt annet innhold enn det jeg skriver om, innbiller jeg meg at det er dette folk tenker på når de hører ordet ‘Bloggere’. Om det er slik vet jeg ikke, og kanskje det er på tide å endre begrepet? Eller skal vi fortsette å si “Jeg skriver en blogg”? Ikke vet jeg, men jeg stortrives uansett med å skrive her!
   Ha en god helg!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg