Hva er definisjonen på en voksen: Noen med Impulskontroll

 

Bildet er funnet her

Dave Ramsey sier stadig: “Voksne legger en plan og følger den. Barn gjør det som kjennes best ut, der og da.” Dette er en veldig enkel måte å definere forskjellen mellom et barn og en voksen, men jo mer jeg tenker over det, jo mer syns jeg det stemmer. 

Barn har ikke erfaring nok til å tenke konsekvenser.

En av de største tingene man skal lære seg i ungdomstiden, er å kontrollere impulsene sine. Impulsene fører sjeldent til noe som er smart eller snilt. Jeg, for eksempel, knipset en klassekamerats brukken finger. Hvorfor? Fordi jeg fikk det for meg at metallskinnen hun hadde rundt den, skulle beskytte fingeren fra å gjøre vondt når den ble knipset. Den gjorde ikke det…

En annen gang sparket jeg fotball inne, mot en vegg, mens jeg så på tv. Ballen gikk litt forbi meg og i stedet for å stoppe eller la ballen trille, snudde jeg meg og spente ballen andre veien. Inn i et skap laget av glass. 

Jeg har mange slike eksempler, hvor jeg ikke hadde erfaring eller evne til å tenke hvilke konsekvenser mine handlinger ville føre til. Viste du for eksempel at neglelakkfjerner også fjerner lakken på bord? Det lærte jeg når jeg var ca 12 år. Faktisk er alle disse eksemplene fra jeg var 12-13 år….  

Gjennom tenårene, etterhvert som vi gjør feil og ser konsekvensene av disse feilene, påvirkes våre beslutningsprosesser. Konsekvenser og impulskontroll kommer med i bildet og vi blir bedre på å ta avgjørelser.  

Impulskontroll er en muskel

Som voksen skal du ha såpass kontroll på deg selv, at dine handlinger ikke skader andre og helst ikke deg selv. Når du møter en fristelse, skal vi være beviste nok til å si: “Det er ikke bra for meg/oss/andre, derfor gjør jeg ikke det”. Nå har vi alle sammen en eller to svakheter og da handler impulskontrollen på å begrense disse. Røyk, alkohol (i små nok mengder), sukker og kaffein er alle aksepterte svakheter, i en begrenset mengde. Men ingen har vel lyst til å være husket som han eller henne som folk husker, fordi de alltid har en snus under leppa? 

De større tingene, som å ikke kjøpe ting man ikke har råd til, eller slå ting (eller mennesker) når man er sint, er ting man bør ha mestret når man er voksen.

En artikkel i KK.

Her om dagen leste jeg denne artikkelen i KK: Økonomiske problemer: <<Ane>> må gi lommepenger til mannen sin: – Hvis ikke jeg tar full kontroll, setter han familieøkonomien på spill. Dette er jo et ekstremt eksempel, men de ekstreme eksemplene er gode til å illustrere og provosere. 

I artikkelen møter vi et par, hvor den ene parten ikke har impulskontroll, i hvert fall ikke når det kommer til økonomi, så de andre personen kan aldri miste kontroll eller gi etter til sine impulser. Det er ikke særlig rettferdig, alle må ha lov til å feile og slappe av. Nå funker det for dette paret, <<Ane>> ser det positive i mannen også men jeg ble svært sliten bare av å lese artikkelen.  

Jeg er nå ikke i et parforhold, men jeg er svært opptatt av rettferdighet og av likestilling. Likestilling betyr ikke at alle skal gjøre det same og i et parforhold betyr ikke det nødvendigvis at “du fikser bilen denne gangen, så gjør jeg det neste gang” hvis du er sammen med en bilmekaniker. Selv på den økonomiske siden trenger det ikke å være delte stillinger. Har den ene interessen, gleden og kunnskapen med å lage budsjetter, betyr ikke det at den andre personen nødvendigvis trenger å lære seg dette: MEN å være sammen om avgjørelsene, være sammen om å si nei til dere selv, være sammen med å si ja til muligheter, blir begge ansvarlige, begge skjønner konsekvensene, og svikter impulskontrollen hos en, eller begge av de, er man mer sammen om det. 

Sant nok, dette er kun teori fra min side. Jeg er evig singel, men jeg anbefaler artikkelen over, der går de igjennom statistikk og kan konkludere at økonomi oppgis som 1/3 av årsakene til skilsmisse. Så det er greit å ta samtalen med partneren din, selv om jeg anbefaler det. 🙂

Men nå må jeg spring, skal på jobb. Ha en fin dag!

#økonomi #skilsmisse #impulskontroll #voksen #barn #konsekvenser

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg