Personlig økonomi er IKKE matematikk

Det er viktig å påpeke dette. Personlig Økonomi er ikke Matematikk. Jeg hører av og til forslaget om å ha personlig økonomi som en del av matematikken på skolen, eller at de som føler at matematikk er som en tørr deigbit de har tygget for lenge og bare ligger i munnen, umulig å svelge, har en formening om at personlig økonomi ikke er noe de kan håndtere. 

Dette er helt feil. Personlig økonomi er like mye matematikk som historie er matematikk. Men jeg skjønner forvirringen, det er tall og de som ønsker det, kan bruke matematikk til å finne motivasjon (som jeg gjør), eller enda mer håpløst: Forsøke å regne ut svaret til en historieoppgave. 

Personlig økonomi er IKKE matematikk; det er adferd. Hadde det vært matematikk, hadde vi aldri vært fristet til å kjøpe noe klær, sminke, snacks, snus, ferie eller annet unødvendig, når vi er blakk. Hadde personlig økonomi vært matte, hadde vi aldri vært blakk. Hadde det vært matematikk, hadde ingen tatt opp kreditlån eller noen andre type lån (bortsett fra studielån og boliglån). Hadde personlig økonomi vært matematikk, hadde ingen vært noe som helst urolig for å investere penger. Hadde personlig økonomi vært matematikk, hadde mennesket vært et logisk vesen 100 % av tiden. 

Den eneste matematikken som er involvert i personlig økonomi er pluss og minus, alt annet er bonus for de som er interessert. For man må ikke kunne regne ut hvor mye 25 % rente av et lån utgjør, for å vite at dette er en høy rente og unngå det lånet. Man trenger ikke være interessert i matematikk, for å vite at 1016% rente er EKSTREM rente, og ALDRI rør et slik lån. Det er ikke behov for matematikk utover pluss og minus i personlig økonomi, for å få kontroll på den. For du skal ikke kontrollere matten, du skal kontrollere deg selv. 

Jeg bruker gjerne matematikk når jeg leker med fremtidsplanene mine for nedbetaling av lån. Men hadde jeg brukt matematikk for å bestemme, ville foreldrene mine fått pengene jeg skylder de sist, etter boliglån og studielån. Der har jeg ikke renter men det er jeg ikke interessert i. Jeg kan leke meg med å se hvor mye noen ekstra kroner utgjør for å minke det beløpet jeg har lånt, både renter og avdrag eller jeg kan forsøke og bare se det. Det er ikke nødvendig å vite hvor mye lånene går ned med å betale ekstra, vi må bare vite at det gjør det. 

Ønsker du ikke å hele tiden regne ut ting selv, når du sette opp et budsjett anbefaler jeg et gratis budsjettprogram som finnes på internett: Everydollar. Du kan til og med la Everydollar regne sammen beløpene for deg! Skriv ut kontoutskriften for forrige måned, lag en konto hos Everydollar, og gå på den måneden du har skrevet ut forbruket ditt. Legg inn de reelle tallene dine, sett de i rett kontopost og se resultatet. Dette kopierer du over til denne måneden, og gjør de justeringene du måtte ha behov for. Husk, det tar ca tre måneder å komme inn i et budsjett og klare å sette det cirka korrekt. Så ikke mist motivasjonen, bare fordi tallene ikke stemmer i begynnelsen. Det kommer!

Trykk her for å komme til everydollar.com 
Trykk her for å lese om hvordan du lager din egen konto på Everydollar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#økonomi #penger #personligøkonomi #budsjett #matematikk #adferd #atferd #kontroll #logisk #personligøkonomierikke #lån #gjeld #investere

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg