Øvelse: Hvordan prioriterer du EGENTLIG i livet ditt?

Penger og tid er begrenset for oss alle (vel, noen har mer penger enn de trenger, men øvelsen her fungerer for de også) og hvordan vi prioriterer de sier noe om hva vi egentlig prioriterer i livet. For noen av oss, er disse valgene ubevisst og her har du skjemaet som hjelper deg avgjøre om du bruker pengene på det du syns er viktig, eller om det har sklidd ut. Den samme øvelsen kan du også gjøre med tiden du har, men jeg har ikke laget et skjema for det enda. 

La meg hente frem to eksempel fra min fortid på hvor min pengebruk og tidsbruk ikke reflekterte det som er viktig i livet mitt. 

Tidsbruk først: I halvannet år, mens jeg delte leilighet med en venninne som jobbet skift og var mye mer ute enn meg, ble jeg hektet på tv-serier. Hver eneste dag hadde jeg minst to tv-serier jeg skulle se på kvelden og jeg gledet meg til å komme hjem for å se på dette. Skulle jeg bli invitert til å gjøre noe, kunne jeg utsette å se programmene men det stakk litt i hjerte. Hvis du da ser på de 5 timene jeg hadde på ettermiddagene etter jobb før jeg la meg, i løpet av en uke 25 timer: brukte jeg mellom 7-10 timer på å se tv-serier. I sammenligning brukte jeg sånn omtrentligen maks 5 timer på å lage mat å spise, 3-4 timer med venner, 4 timer med familie, 2-3 timer med Røde Kors, og resten til å bare surfe på nettet. Det meste av tiden min gikk altså på å se tv-serier og surfe på nettet. Og selv om jeg enda kan navngi de fleste av tv-seriene jeg så på da (New Girl, Big Bang Theory, Suburbgatory, How I met Your mother), er det mange jeg ikke husker og innholdet i episodene husker jeg i hvert fall ikke. Når jeg tenker på at venner og familie EGENTLIG er viktigere for meg, ser du ubalansen. 

Så til økonomi: Jeg har mange ganger fortalt om den perioden hvor jeg brukte 2000 kr i flere måneder på å kjøpe bøker. Jeg forsøkte å begrense meg, og da var jeg fornøyd når det ‘bare’ var rett over 1000 kr. Dette er ikke bøker det er noe merverdi av, man lærer ikke noe av de, men bøker som får deg til å glemme virkeligheten. Jeg er tilhenger av romantiske bøker, men de beste bøkene er de som er en kombinasjon av spenning, mysterier, humor og romantikk. Når jeg går tilbake i banken, ser jeg at jeg hadde tre år hvor jeg brukte gjennomsnittelig rett over 1000 kr i måneden på bøker, det verste året var 2014. Da brukte (avrundet til nærmeste 500): 14 500 kr på bøker, 8500 på turutstyr og turklær  og fritidsaktiviteter, 5500 kr på ferie og 5500 på restaurant og kafeer. Med enda litt mer fancy avrunding, kan du si at bøkene mine var tre ganger så viktig som å gå ut å spise og være med venner på kafeer og tre ganger så viktig som ferie… Jeg husker ikke helt hva jeg gjorde, men posten inneholder flyreiser, så jeg antar at jeg har vært på besøk hos mormor eller noe slik. 

Nå er det din tur å forsøke. Last ned PDF-en med DENNE LINKEN

Jeg skriver også at du skal bruke forrige måneds kontoutskrift, men dersom banken din tilbyr å vise forbruket ditt over hele året, er det til å foretrekke egentlig. DNB har i hvert fall “Min økonomi” på nettbanken, hvor du kan velge å se tilbake på spesifikke måneder, ELLER et helt år. Veldig praktisk. 

#økonomi #tid #penger #forbruk #utgifter #DNB #bank #prioritering #viktig #sannhet #bevist #bevissthet 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg