Lønner det seg med lån? Sånn skattemessig?

For ca 6 måneder siden skrev jeg et innlegg om at nei, det lønner seg ikke med lån, men jeg forsto ikke hvorfor. I går snakket jeg med de på skatteetaten angående skattemeldingen min og nå skjønner jeg det!

Hun ga meg dessuten oppdaterte prosenter. Mens jeg i innlegget opererte med 28 %, brukte Britt Elin 23 %.

Ser du på skattemeldingen din, på en av de siste sidene, ser du at det du betaler i renter er trukket fra inntekten din, sammen med eventuelle andre fradrag, for å komme frem til den skattepliktige biten. De regner prosent på denne summen. 

Så det stemmer at renter er med på å senke skatten. MEN bare en liten prosent av den. 23 % for å være eksakt. 77% er inntekt til banken, lånekassen eller andre låneinstanser.  

Eksempelet jeg fikk i går gikk ut på at dersom du betaler 100 000 kr i renter, betaler du 23 000 kr mindre i skatt. Har du ikke betalt noe renter, er dermed skatten 23 000 kr høyere, men du har ikke betalt ytterlige 77.000 kr til banken. 

Skal jeg bruke mine egne tall blir det dermed følgende.

Jeg har betalt 22 000 kr i renter i år. Dette gjør at jeg betaler 5060 kr mindre i skatt. Jeg har derfor tapt 16.940 kr. Det er som å spille 22.000 kr i lotto og glede seg over å vinne 5060 kr.

Så må jeg bare finne ut hvordan, og om formueskatt påvirker noe særlig.  

(Og hvis du leste gårdagens innlegg om skattesmellen min, nei, den blir ikke mindre. Om noe, blir den større pga feil tall i fradragene.)

#økonomi #lån #skatt #fordel #lønn #bank #studielån #gjeld   

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg