Hvorfor betale ned fortere på lån? 4 gode grunner

Dette ble vist låneuken, utvidet, men jeg innser at jeg har snakket mye om økonomisk frihet og ikke så mye om hvorfor lån-nedbetaling er så viktig for meg og bør være viktig for deg. (Og ja, dette innlegget skulle vært publisert på fredag, men fredagens innlegg var litt viktigere der og da)

Å betale ned lånet er den sikreste formen for sparing som også gir god avkastning.

Tenk på det. Vi snakker og hører om to ulike sparemetoder, hovedsakelig. Det er den sikre men ulønnsomme sparekontoen, hvor min nå har 0,5 % rente på seg. Jeg vet ikke hva inflasjonen er, men slår renten inflasjonen i det hele tatt? Og så har du den langsiktige fondet og aksjene, hvor fondet jeg har investert i nå ligger på det røde tallet -4,18%. Hurra! *Sterk sarkasme*. Men å betale ned ekstra på lån sparer ikke bare på rentene vi hadde betalt, mellom 2,5-2,7 ca nå tror jeg, Du risikerer ikke å kaste bort pengene på noe unyttig. Og, skulle du finne ut at du ikke liker å være gjeldsfri, så er det ganske enkelt å få et nytt lån. 

Å betale ned ekstra på lånet gir deg muligheten til å få litt mer hver måned å jobbe med. 

Så lenge du ikke også justerer nedbetalingstiden vil beløpet du MÅ betale hver måned, minke for hver ekstra betaling du gjør. Skal du betale 1000 kroner over fire måneder, blir det 250 kr hver måned. MEN hvis du første måned i stedet for betaler 400 kr, vil du de neste tre månedene bare måtte betale 200 kr. Betaler du den andre måneden igjen 400 kr, vil de to siste månedene bestå av 100 kr hver måned. 

Du sparer penger med å ikke betale renter

Har du noen gang lurt på hvorfor banker og kredittkort selskaper reklamerer så intensivt og sterkt? Dette er en reklame jeg fikk på Youtube for noen måneder siden: 

“Isn’t it time to stop dreaming? Remember cards and loans are for those who wanna make it happen, those who make it to the sun, or those that prefer the powder. Whatever destination you aim for, bring your card, be safe. And just make it happend. Because that’s what you remember”

Jeg tenker personlig at å måtte kutte lønnen og ha mindre å rutte med de 6 neste månedene ødelegger alle gode minner, men det er bare meg. Jeg ble rett og slett opprørt når jeg hørte den reklamen, som om alle som ønsker å oppnå en drøm, alle de som ønsker å gjøre NOE, må gjøre det med et kredittkort! Bankene tjener utrolig mye penger på at vi som forbrukere IKKE betaler alt vi har brukt tilbake til de med en gang. Selv med all intensjon om å betale tilbake igjen, med en eneste gang, er det nok folk der ute som ikke gjør det. Det er disse bankene tjener penger på. Det er disse som føler seg beæret fordi banken stoler på de med en enda høyere kredittgrense. Jeg gikk igjennom regnestykket for hvordan renter på lån gir en lavere skatt, men høyere totalkostnad i går, så jeg går ikke igjennom det nå. Bare vit at du kan velge å betale litt mer til den norske stat, eller MYE mer til bankene og låneinstansene. Opp til deg. 

Med å ikke ha lån, kan du bruke hele lønnen din

Jeg bruker denne måneden 50 % av lønnen min til å betale på lån, det varierer litt avhengig av hvor mye jeg betaler til mamma og pappa. Vi er ikke helt enig med hvor mye jeg skal betale men uenigheten går ut på at mamma ønsker at jeg skal vente med å betale de tilbake, mens jeg ønsker å bli kvitt lånet så fort som mulig. Jeg har to grunner til å ønske å betale de tilbake så fort, det ene er at jeg kjenner det er urettferdig at jeg har fått et personlig lån, mens mine søsken ikke har fått det. Den andre årsaken er at mamma og pappa nærmer seg pensjonisttilværelsen og med å betale de tilbake, vil de har mer å jobbe med.  

Uansett, hadde jeg ikke hatt lån, ville jeg kunne spart 50 % av lønnen min. Noe til pensjonen min og noe til fremtidig utgift. Bare det at jeg bruker en månedslønn bare på å betale renter, er ganske irriterende! 

#økonomi #gjeld #lån #økonomiskfrihet #frihet #renter #spare #sparing #kredittkort #bank #fordel

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg