Forskning: Jo rikere, jo grådigere og hvordan hindre det.

Vi ser det stadig i populær kulturen vår, på tv, filmer og historier vi blir fortalt. De første historiene jeg lærte meg, om Snehvit, Askepott og Askeladden er klare eksempler. Hvordan rike og mektige mennesker er egoistiske og slemme, mens fattige og maktesløse mennesker hjelper de rundt seg og deler det de kan. Vi har til og med X antall fortellinger hvor den rike og egoistiske personen opplever å miste sin posisjon, og dermed blir ydmyk og godhjertet. 

Vel, nå støtter faktisk vitenskapen dette!

Jeg har delvis ansett dette som en myte, og heller sett på penger og makt som at det gjør personer mer av det de allerede er. En egoistisk fattig person har ikke så mye å dele med andre uansett, så det er ikke synlig før de plutselig får masse penger og fortsatt ikke deler med seg. 

Dave Ramsey snakker hele tiden om Tiende, en religiøs ‘skatt’, som finnes både i kristendommen, jødedommen og Islam: Det går ut på å gi 10 % av din inntekt til kirken. Ramsey er som jeg har sagt flere ganger, konservativ kristen, så dette har vært noe jeg har delvis ignorert. Ikke det at jeg er i mot å gi bort når man har muligheten, og jeg gir gjerne, bare ikke til noe religiøst. Jeg liker uansett det siste babysteget i Dave Ramseys Total Money Makeover: “Lev og gi som ingen andre” (Live and give like no-one else). Lev og GI. Det er kjempe flott at dette er hovedmålet med programmet men jeg har ikke før skjønt at det er en reel og vitenskapelig bevist mening og poeng bak dette steget. Fordi forskning faktisk viser at folk som får mer penger blir mindre empatisk, reflekterer mindre over hvordan de har havnet i den overlegne posisjonen og finner ‘bevis’ som forklarer hvorfor de fortjener å være der de er. Forskning viser også at rike folk bryter loven oftere og rett og slett tar mindre hensyn til de rundt seg. Med mindre de jevnlig blir minnet om hvor privilegert de er. 

Nå skriver jeg de, men jeg mener jo oss. Jeg mener vi. VI må huske på at vi er privilegert. Vi må huske at vi er heldig, Vi må huske at vi ikke skal glemme at vi faktisk har blitt tildelt mer penger før spillet begynner, at vi får trille to terninger, mens de fleste andre bare får trille en (Se videoen nedenfor, da skjønner dere referansene). Og nei, poenget her er ikke det den sterke videoen som gikk rundt på Facebook for tre måneder siden om hvordan de som er født med visse privilegier klarer seg bedre, (den er ganske sterk den videoen også, men ikke poenget her). Innlegget mitt er en advarsel for meg selv og andre, som aktivt jobber med å øke vår egen rikdom. Et av målene våre MÅ være å gi tilbake. Et av målene må være å kunne gjøre livene til andre bedre. Jeg liker sitatet fra far til Steve Harvey (Jeg delte en video med han i dette innlegget). “The best thing you can do for poor people is not be one of them”. 

Så mens vi kjemper for å bli økonomisk selvstendige og økonomisk fri: husk at vi da setter oss i en unik posisjon til å kunne hjelpe andre. Roll film!

#grådig #gårdighet #fattig #fattigdom #rik #rikdom #forskning #empati #empatisk #slem #penger #økonomi #mennesketsnatur #forskning #tedtalk

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg