Spar penger: Frokost til 5 kr

Hvem ønsker vel ikke noe mettende, godt, næringsrikt, billig, enkelt og praktisk til frokost hver morgen, som smaker litt som eplekake? I ca tre år har jeg hatt kjøleskapsgrøt i en eller annen form til frokost og den eneste måten jeg kunne vært mer fornøyd med selve måltidet, var å heller sitte på en varm strand å spiste vannmelon til frokost, eller hadde hatt en rolig morgen, med å lese på senga til ca 10, og så hatt noen andre steike meg egg og bacon. Siden ingen av disse er gjennomførbar i lengden, skal jeg være fornøyd med kjøleskapsgrøten min. 

Oats
Licensed from: BDSPN / yayimages.com

I 2,5 år har jeg forsøkt ulike typer grøt og ulike beholdere for å finne den mest praktiske måten å transportere grøten (Jeg liker å vente litt med frokosten og heller spise når jeg kommer på jobb) og så viste det seg at det beste var det enkleste! Både ingredienser og beholder. Helt nederst finner du litt mer om andre grøtformer jeg har forsøkt. 

Løsningen på beholderproblemet er et syltetøyglass som rommer 500 g. Jeg spiser ikke mye syltetøy, så det ene glasset er et jeg hadde kokosnøttolje i, og det andre hadde jeg eplesyltetøy i. Problemet med de andre, er at glemmer jeg de i veska over natten, lukter de surt og er ubrukelig før jeg har tatt alt fra hverandre, vasket det nøye og latt de tørke separat. Syltetøyglasset har luktet surt en gang, etter helgen når jeg var stuck i fjellet noen dager ekstra. Da sto sto det uvasket i fem dager, med lokk på.

Empty jar
Licensed from: BDSPN / yayimages.com

Ingrediensene er kjempe enkle: 

Havregryn, melk, kanel og eplemos eller eplesyltetøy. Både eplemosen og eplesyltetøy har jeg laget selv med eplene i fra hagen til mamma og pappa. Du kan selvfølgelig kjøpe også, men jeg syns denne er litt vel søt. Når jeg bruker denne, passer jeg på å ha mye mindre syltetøy med i grøten enn når jeg bruker hjemmelaget.

Hjemmelaget syltetøy 

Eplesyltetøy/mos er også svært enkelt: Rens epler for skall og kjerne. Skjer i biter. Hiv i en kjele og varm opp. Du kan godt ha en dl vann i bunnen for å hindre at det brenner seg. Rør rundt ved behov. Ved mos kan du enten presse alt med en potetmos press ting eller bruke en håndmikser. Smak deg til med sukker. Husk at epler blir søtere når de har blitt varmet opp, så du trenger mindre sukker enn annen syltetøy/mos. Ha i mindre beholdere og frys det du ikke bruker.  

Fremgangsmåte

Jeg lager grøten på morgenen før jeg drar til jobb og spiser der, men den blir mer grøtete over natten. Er du i tillegg usikker på blandingsforholdet, anbefaler jeg å gjøre det på kvelden før, for da kan du sjekke konsistensen før du tar den med deg. 

I syltetøyglasset har jeg først mellom 1 dl til 1,5 dl havregryn. Så tar jeg oppi kanel og eplemosen. Avhengig av sødmegraden på syltetøyet vil denne mengden variere. Min hjemmelaget har jeg to spiseskjeer per dl, havregryn, sånn ca. Til slutt heller jeg melk oppi og blander med skjeen jeg brukte til syltetøyet. Konsistensen skal være at det er lett å røre, men du skal fremdeles kjenne litt motstand. 

Ekstra ingredienser, bare fordi

Av og til har jeg også ekstra ingredienser oppi grøten. Det har vært solsikkefrø og linfrø hovedsakelig, men jeg har også forsøkt Chiafrø. Dette øker selvfølgelig prisen på frokosten, og gjør noe med konsistensen… Jeg klarer ikke helt å beskrive det. Chiafør utvikler et slags beskyttende lag rundt seg, det er dette som gjør at du kan lage pudding med chiafrøene og solsikke og linfrø trekker ikke til seg melken, så den blir litt klumpete/flytende.. To ord som egentlig betyr nesten det motsatte….  HAHA 

Andre varianter jeg har forsøkt

Det hele begynte egentlig med yogurt og havregryn og masse frø. Men havregrynene forble som gryn med yogurten, som jeg ikke er helt tilhenger av. Dessuten er prisen på yogurt ganske dyr i lengden når du trenger 1,5 liter i uka. Jeg syns også å huske det ble litt vanskelig å finne literbeholderen…. 

Så kom den fantastiske morgendrikken med havre i butikken, og jeg elsket alt bortsett fra prisen… 32 kr eller noe slik for en flaske. Det er ikke holdbart i lengden, så jeg bestemte meg for å forsøke å lage det selv. Biola og havremel, gryn og korn ble blandet. Men igjen kom jeg borti den uheldige prisen. Jeg varierte smakene, og dermed også prisene mellom 30 og 40 kr for literen. Fordi denne skulle være flytende, kunne jeg ikke ha så mye gryn i, som igjen betydde mer væske for å kunne bruke dette som frokost. Det igjen, ble for dyrt.  

Melk ble det jeg havnet på, og med eplesyltetøyet/mosen og kanelen får det helt klart en eplekake smak på seg. Andre søtningsmidler jeg har brukt er honning og vaniljesukker. Sammen er det ikke noe særlig, men separat funker det ganske bra. Her må du bare prøve deg frem, og skulle det være mislykket, har du bare kastet bort 5 kr. 

Håper dette var til inspirasjon for en god og billig frokost. Kostnadene for mat er noe vi kan justere ganske mye selv, men aldri sett opp måneden slik at mat er det vi ikke har råd til. Mat er en av våre grunnstener og skal alltid være dekket! 

Ha en fin fredag!

#økonomi #penger #spare #sparing #mat #havre #grøt #kjøleskapsgrøt #hjemmelagetsyltetøy #hjemmelaget #syltetøy #eple #havregrøt #tipstid

4 kommentarer
  1. Kjøleskapsgrøt er genialt! Har også spist det mye de siste 3-4 årene. Min variant er litt dyrere enn din. Jeg bruker 1 dl havregryn, 1-2 ss chiafrø, 2 1/2 dl melk, litt vaniljepulver / vaniljesukker og noen frosne bringebær. Har det i en tett plastboks eller syltetøyglass. Nam😊

  2. Sam: Ja, men bare så vidt dyrere! Jeg har forsøkt med frosne bær også, men klarer ikke helt å venne meg til smaken. Har ikke forsøkt å ha vaniljesukker sammen med bærene da… Jeg må nesten forsøke, for jeg har fremdeles frosne vær i frysen!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg