Budsjettoppdatering 3. uke i april

Det beste med et budsjett er at jeg kan ta kontroll over pengene mine og hva de brukes for, med et rasjonelt og et blikk som stort sett har oversikten over måneden som kommer. Selvfølgelig er det ting som glemmes og ting som skjer uventet, men så lenge JEG har laget planen, kan JEG endre den. Så dette er for alle dere som ikke helt vet hva pengene deres går til, til de av dere som ikke ønsker å sløse bort pengene, en av de viktigste ressursene vi har (bortsett fra vann, luft og en sunn jord å dyrke mat i), for de av dere som har et stort økonomisk mål. Her er ukens budsjettoppdatering, for å inspirere og motivere dere til å lage et eget budsjett. (Anbefaler at dere høyreklikker på bildet og åpner i en ny fane dersom noen av titlene under frister)

Tro det eller ei, men det er en fire innkjøp jeg har gjort som ikke står på listen. Årsaken er at det er bøker kjøpt på Amazon og jeg har sett at det som først kommer på min side ikke er helt endelig før et par dager etter innkjøpet. Det andre er at det er en del av morgendagens viktige innlegg. Kom tilbake for å lære mer om hvordan mitt forsøk på å endre vaner og hvordan min ‘kunnskap’ som viljekraft og selvkontroll faktisk kan ha skadet og hindret meg selv.

Rett etter at lønnen kommer den 15. hver måned, har jeg satt opp alle de store regningene. Sant og si har det ikke så mye å si, jeg kan velge å hente ut mer penger fra sparekontoen og slik ligge en måned på forskudd, som jeg gjør med kontantene og busskortet. Av ren vane, syns jeg det er greit å ha de rett etter hverandre slik. Dersom du har problem med å holde øye med hvor mye penger du har på konto, slik at du av og til ikke har nok penger på konto for en regning, er dette absolutt noe å vurdere. Lånene kan du flytte betalingsdato på enten i banken eller på din side hos lånekassen. Jeg har også flyttet betalingsdato for kredittkortet mitt, som jeg gjorde på banken. For andre regninger, ta kontakt med de som sender de til deg. 

De store utgiftene består av lånbetalinger, felleskostnader, strøm og forsikring. I tillegg var jeg i bursdagsfeiring i helgen. 

Jeg hadde heller ikke ferdigstilt balanseringen i forrige uke. Det kunne jeg set pga denne teksten:

536,33 kr igjen å budsjettere. Det er innmari bra, for jeg leverte to sykler til service og reparasjon på fredag, og jeg er relativ sikker på at prisen vil være godt over de 5000 kr jeg har spart opp. Denne måneden blir en måned hvor jeg dypper nedi sparekontoene dypt. 17.000 kr i baksmell, XXXX kr i reparasjoner. Da er det godt å ha over 180.000 kr å ta av. 

Lånene er nå alle betalt og jeg kommer ikke til å betale noe ekstra denne måneden i hvert fall. ;-p Lånene er med denne innbetalingen redusert med 9.500 kr. Ikke verst? Fordi jeg også betaler litt ekstra på både studielån og boliglånet, til en fastpris hver måned, minker det obligatoriske beløpet og det jeg betaler ekstra øker. Det er alltid en motivator. Som jeg har sagt tidligere: Årsaken til at “Paid off” er mindre enn “Planned” er fordi 500 kr av det jeg betalte i studielån og 1500 kr i boliglånet er renter. Disse legger jeg inn som en inntekt. Rentene vil fortsette å minke, ekstra fort med ekstra innbetaling men blir rentene satt opp, vil også beløpet øke. 

Når dere ser på bufferkontoene mine har både ferie sunket litt (Pga et sykkelritt jeg skal delta på til helgen) og gavekontoen har fått inn både utgiften av gaven jeg kjøpte og fordi det var en spleisegave, fikk jeg penger tilbake. Denne inntekten satte jeg direkte på kontoen, en utmerket måte å håndtere slike felleskjøp. Tidligere har jeg registrert hele beløpet, så satt det folk har betalt meg tilbake som en inntekt, og så balansert budsjettet igjen. Ganske mye mer arbeid. Dette var en fin løsning altså.  

Hushold, som for meg er felleskostnader, strøm og mobil, ble alt betalt denne uken. Det skal bli godt å komme tilbake neste måned når mobilregningen er tilbake til 129 kr. Årsaken til at den er høyere er selvfølgelig pga USA reisen min. 

Jeg har ikke brukt noe på transport, men jeg satte 500 kr av overskuddet jeg skrev om øverst til sykkelen, i tillegg til de 300 kr jeg hadde der fra før. Jeg regner med at 185 kr som er igjen på Buss&Transport ikke blir brukt denne måneden, og vil heller bli satt på Sykkelen for å håndtere de store utgiftene jeg antar kommer. De er nødt til å skifte alle tannhulene på el-sykkelen, og en kollega betalte mellom 3000-4000 kr for bare det. 

Noe av pengene jeg hadde til overs, ble flyttet til forsikringen. Jeg skjønner meg virkelig ikke på den her. I fjor var kostnadene konstante, etter februar har både innbo, reise og uføreforsikringen endret seg, måned for måned.

Jeg må sette meg ned å regne skikkelig på dette, slik at jeg vet jeg ikke betaler for mye. Jeg var innom på forsikring.no for å få flere bud, men de kunne bare gi meg fra en leverandør som hadde lignende pris på reiseforsikring og innboforsikring og mye dyrere uføreforsikring (med mer utbetalt). Ganske skuffende at noen som reklamerer med å samle tilbud fra flere, ikke kan gi tilbud på de enkleste forsikringer fra andre enn 1 selskap. 

**************************************

Det var budsjettoppdateringen for uken som har vært. Det er nå en uke igjen av måneden, og alt i alt er dette ikke den beste måneden, utgiftsmessig. Store kostnader kommer til å ta en god del i fra sparepengene, og nettoen vil fortsette å synke pga det. Jeg må bare holde øynene på målet, og minne meg selv om at det at syklene mine virker optimalt, hindrer meg fra å ønske og dermed kjøpe en bil i fremtiden. Biler er mye dyrere i året enn baksmellen og reparasjonene. 

Nedenfor har du forresten en grafikk for hvordan du går frem for å budsjettere, steg for steg. Denne har ingen liker til seg, men blir større av at du trykker på den. Ha en fin dag!

#økonomi #penger #utgifter #inntekter #gjeld #baksmell #reparasjon #sykkel #bil #kostnader #budsjett 

4 kommentarer
    1. Ble faktisk sittende å lese dette innlegget på trening i dag. Ble liitt lange pauser mellom settene for å si det sånn! Du skriver bra, og det er så spennende å følge deg 😀

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg