Dagen etter perfekt: dagen som avgjør om du klarer å gjennomføre.

Den viktigste dagen når man gjennomfører en mål/en endring i livet, er dagen etter perfekt. Den dagen du ikke var å trente, den dagen du brøt budsjettet, den dagen du ikke ryddet, den dagen du ikke skrev på bloggen… Vel, denne lista var egentlig min liste. Du har garantert din egen! 

De siste månedene har jeg lest/hørt mye på boken “Finish” av Jon Acuff. (Helt vanlig link til Amazon, ikke sponset, ikke affiliert eller noe slik) Når jeg sier hørt mye på, så mener jeg at jeg har nå hører den på fjerde eller femte gangen. Jeg er en stor tilhenger av han, selv om det var han som introduserte meg til ideen om at vi har en begrenset viljestyrke. Som viser seg å ikke være sant, men fordi jeg har trodd det, har det vært realiteten for meg (Link til tirsdagens innlegg). 

Dette er boken for de av oss som sliter med å gjøre ting ferdig. Er du som meg? Min største svakhet i livet, opp til nå, har vært at jeg ikke klarer å gjør meg ferdig med noe. Selvfølgelig har jeg gjort ferdig ting, det er bare lettere å huske de tingene jeg ikke har gjort enn de tingene jeg har gjort, akkurat som det er lettere å huske de dårlige ordene enn alle de fine ordene. Men jeg har uferdige bursdagsgaver, en bachelor-oppgave, bokprosjekter og flere blogger i belte som jeg aldri gjorde noe med. Jeg har rett og slett overrasket meg selv og mine nærmeste med å fortsatt skrive på denne bloggen over ett år etter jeg startet den. 

Dette er ikke en bokrapport (jeg har nemlig en ny ide for disse, men det krever tid), Det jeg vil gå igjennom er nemlig den viktigste dagen i en hver gjennomførelse av et mål. Dagen etter perfekt. (Boken introduserer og gjør oss bevist om flere farer, men denne ideen går igjen)

Får når vi lager et mål, lager vi de lett for store, for perfekte, med for høye ambisjoner. Og skal vi ikke ha ambisiøse mål? (Link til innlegg om SMART mål). Jo, men da må vi være klar over at å oppnå det ikke alltid vil være lett, og det vil ikke være perfekt. På enkelte ting har jeg vært klar over det. Mine budsjetteringsmål, sparemål og gjeldbetalingsmål vet at det ikke blir perfekt. Mine mål om å trene og lære Fransk? Nope. Der må det være perfekt. Og derfor gjør jeg det ikke. For jeg begynte aldri, for jeg ville aldri klare å gjøre det hele tiden. 

Se for deg alle de som begynner å trene med godt mot i januar. De har satt som mål å trene, for eksempel, tre ganger i uken. Hva skjer den uken de har hatt det for travelt på mandag, tirsdag og onsdag til å komme seg til trening? Sånn at de bare får trent en gang den uka? Det er da vi begynner å se at folk dropper ut, at folk stopper. 

Eller la oss si at du er en blogger (og igjen drar jeg fra egen erfaring), og du har sagt til deg selv at du skal skrive så så mange innlegg i uken. Hva gjorde du, når du ikke klarte å skrive den mengden? Nå har jeg faktisk ikke testet dette med denne bloggen, jeg har lagt ut et innlegg hver dag, (bortsett fra helgene i fjor sommer og høst, som var planlagt, og en gang innlegget ikke ble publisert, selv om det var skrevet). Det er sikkert er årsaken til at jeg fortsatt blogger. Jeg har ikke hatt dagen etter perfekt her. 

Dere skjønner nok tegninga, den vanskeligste dagen når du skal gjennomføre et mål, er ikke dagen du begynner. Det er dagen du bommer og må fortsette. Jeg drømte faktisk om det i natt. Jeg holder nemlig på å slutter å drikke Cola. To uker i dag faktisk. *klapp på skuldra* I drømmen kjøpte jeg en cola uten å tenke over det, og begynte å drikke den. Åh, det var godt! Plutselig kom jeg på at jeg hadde sluttet! Resten av drømmen sirklet rundt om jeg skulle drikke den ferdig og slutte på nytt igjen i morgen, om jeg bare skulle gi opp, om jeg skulle hele den ut, for det var jo bare noen slurker… Midt inni dette, prøvde jeg å overbevise meg selv at dette ikke var å feile, men å ha et tilbakefall som jeg kan overkomme. Så litt kult at boken har bevisstgjort meg så mye at jeg faktisk drømmer om den. 

Det aller beste med denne kunnskapen er at det da er lettere å fortsette, selv om det ikke lengre er perfekt. Og skal du være ekstra flink, ha det med når du planlegger målene dine. Hva skal du gjøre, dersom du ikke klarer å gjennomføre målet ditt slik du ønsker?

Lykke til! )

Nedenfor har jeg linket andre bøker jeg har lest av Jon Acuff, innleggene jeg nevnte over, og et annet innlegg som er inspirert av denne boka: (Måtte bruke tabell for å få de linet opp riktig)

Bokrapport for Start

 

Bokrapport for Quitter

 

Hvordan lage gode, gjennomførbare mål

Gjør mål morsom (ide hentet fra boken Finish)

 

Å tro viljestyrken er begrenset er skadelig

 
#økonomi #trening #diet #mål #endring #gjennomførelse #budsjett #viljestyrke #tips 
 
6 kommentarer
  1. Jeg har tidligere stort sett inn for å gjennomføre det jeg har satt meg som mål. Men etter at jeg ble syk, så har dette blitt mye tyngre, og mye er halvgjort….
   Det er tungt når man ikke får til det man hadde tenkt…..

  2. Da har boken et annet tips: Halver målet, og feire basert på hvor du kom i fra, ikke hvor perfeksjonisten i deg hadde håpet du skulle komme. Du har andre forutsetninger i dag enn før du ble syk. Akkurat som at man forventer mer av en 7 åring enn en 5 åring, kan man ikke forvente det samme av deg selv når du er syk. Utfordringene er flere!

  3. Jeg har egentlig sluttet å sette meg så mange mål. jeg blir bare skuffet over meg selv om jeg ikke greier å oppnå dem. Jeg er slik som lever etter dagsformen, og kan derfor ikke planlegge så mye. Jeg er også meget redd for å love barna noe ” i morgen”, for jeg vet faktisk ikke om jeg kan være med på det og det når den tiden kommer. Så jeg tar ting dag for dag…

  4. poesimylife: Det høres ikke kjekt ut, å hele tiden bli skuffet. Og jeg skjønner absolutt at du ikke ønsker å skuffe barna med å love ting du ikke kan holde! Nå vet jeg ikke hvilke sykdom du sliter med, men hva med å ha mål om å lese noe, høre på noe, skrive noe, se på noe. Ting som ikke er så fysisk, men som inspirerer deg mentalt. En oppmuntrende bok i måneden for eksempel! (Jeg er glad i å lese, men setter svært pris på lydbøker som jeg kan høre flere ganger!) Og husk, det gjør jo ingenting om du ikke klarer alt!

  5. Jeg er en lesehest og jeg elsker å skrive. Så det har jeg ikke noe problemer med. Ellers må jeg ta alt etter dagsformen da jeg har Fibromyalgi og medfødt hoftefeil…

  6. poesimylife: Går an å ha mål på det du klarer fint også! Er selv kjempe glad i å lese, men etter jeg begynte å blogge og sykle til jobben, får jeg mindre tid (som sikkert sparer lommeboka også). Når jeg kjørte eller tok bussen kunne jeg enten høre eller lese på vei til og fra jobb. Nå er det slik at jeg av og til tar bussen til jobb for å ha mulighet til å høre eller lese bok!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg