Når butikkene tar over en grønn dag

9 shoppingvettregler for de av oss som har kommet hjem fra shoppingterapi, og kjent angsten komme når du ser bankkontoen. Det hadde kanskje vært billigere med en psykologtime i stedet for? Var det andre enn meg som fikk hakeslepp og ble lettere irritert når de fikk med seg Green Friday salgene som begynner i dag? I går fikk jeg to SMS-er og to mailer hvor jeg fikk reklamert at i dag er det GREEN FRIDAY, med MASSE salg. Har dere sett den? Det er på forsiden av blogg.no en banner for disse i tillegg, så det kan godt hende. 

Min irritasjon over dette kan henges på to knagger.

1. Hvordan er det å selge ting på salg grønt? 

Salg betyr jo større forbruk. Salg betyr at ting som kanskje er litt udatert, nå blir erstattet og kastet. Salg betyr at ja, DU kan spare penger, fordi du passer på å ikke la deg lure av lokketilbud. Med det er jo en grunn til at butikkene har disse tilbudene. Folk lar seg lokke. De kjøper kanskje ikke mer enn forventet, fordi de hadde ikke en plan eller bevissthet på forhånd. 

2. Var ikke Grønn Fredag et motsvar og kritikk av Black Friday?

For første gang jeg hørte ordet Grønn fredag nemlig, var i forbindelse med Black Friday, hvor miljø og forbrukerbeviste lanserte alternativet “Grønn fredag”, for å ha en shopping stopp akkurat denne dagen. Det er en reaksjon på det store fokuset på hva vi ikke har, i motsetning til hva vi faktisk har. Jeg elsket ideen. Jeg var å handlet på Black Friday, jeg var det. Men jeg var bevist før jeg reiste, på hva jeg trengte og hva jeg ikke trengte. Det meste trengte jeg ikke. Det jeg trengte og kjøpte, var noen fine sko til jobben. Jeg hadde en uskrevet plan. 

Så i går når jeg fikk første SMS, hevet jeg øyenbrynene i overraskelse. Så fikk jeg en mail. Jeg ble lettere irritert. For, “hvis du ikke kan overtale de som er kritiske til deg, ta over navnet og gjør definisjonen til det motsatte”. Ikke sant? 

Vel, i dag tidlig, mens jeg skrev dette innlegget, viser det seg at dette ikke er første året med Green Friday salg. Det er andre. Og det kan se ut som om dette også er hentet fra utlandet. Jeg ser fremdeles ikke noe grønt med å oppmuntre til større forbruk, men jeg kan ikke garantere at Grønn Fredag – kampanjen var først ute med ordet. 

Jeg ønsker uansett dere som skal ut på salget, lykke til. Det er noen tips som kan spare miljøet og ikke minst lommeboka di!

 1. Les igjennom Shoppingvettreglene jeg laget i høst, 
 2. Legg spesielt merke til tips 1 og tips 4. Lag en liste på hva du trenger, og se hvor mye penger du kan bruke.
 3. Prøv å ha en viss ide om hva denne tingen du trenger koster til vanlig, er du bedre rustet til å vite om du får en deal eller ikke. 
 4. Husk å ta med kvitteringene! (Hadde spart meg 300 kr om jeg ikke hadde takket nei til det sist gang jeg handlet)
 5. Siden det er Green Friday, prøv å tenk litt grønt da. Trenger du og miljøet denne tingen?

Ha en fin helg dere!

#økonomi #penger #salg #greenfriday #kritikk #skeptisk #grønnhverdag #materialisme #forbruk #Tipstid #shoppingvettregler

4 kommentarer
  1. Jeg stussa også på dette. I mailboksen min kom det i går flere mailer om «green weekend»-salg. Synes det er salg hele tida nå, jeg! Ikke lenge siden det var mid-season salg mange steder, og nå dette. Gjelder å ha impulskontroll, ellers er det som du sier ikke mye grønt med dette🤨

  2. Sam: Det hele har faktisk fått meg til å se på “masse” minimalistiske videoer på Youtube siden i går! Masse for meg altså. Det siste året har jeg kanskje sett totalt 5 videoer om minimalisme. To av de siden i går. 😀 Skal ikke se bort i fra at jeg forsøker meg igjen nå! Jeg bare kjenner at dette salget gjorde meg mettet! (Sjeldent jeg finner en Kjemi-nerd i meg med den referansen)

  3. Godt å vite at det er flere som stusser over dette!
   Heldigvis har jeg vent meg til å hovedsaklig ignorere den typen salgsfremstøt, sletter det automatisk uten å se på det. Hadde jeg sett på det kunne jeg veldig lett blitt fristet, så jeg prøver å unngå fristelsen.

  4. Kjersti: Heldigvis for meg irriterte det før det kunne friste. “Grønn” liksom! Så jeg slettet de før jeg fikk lest. Eneste jeg så var 70 % på noen varer fra Kitchen. Har for mye på kjøkkenet allerede, så der klarer jeg meg.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg