Tipstid: Praktisk øvelse for å slutte med ‘lommetyver’

Dette er en praktisk øvelse, ikke bare “se på lommetyvene dine”. Det har aldri funket for meg å bare se tilbake på forbruket mitt for å justere fremtidens utgifter. Tankene mine har vært mer som: “jaja, jeg vet 10 kr her og 10 kr der. Det blir jo litt, men ikke SÅ mye”. Tidligere var det ikke verdt bryet å gjøre noe med sløsingen.

Derfor er noe av det vanskeligste jeg har gjort å endre vanene mine. Spesielt de som inneholder sukker, koffein og/eller fett. Mammm! Det er så godt! Men nå har jeg altså klart å slutte med Cola og det gjør at jeg reflekterer litt over hvorfor jeg har klart det nå, i motsetning til alle andre gangene jeg har forsøkt å slutte de siste 20 årene.

Når jeg tenker tilbake på det øyeblikket jeg bestemte meg for å slutte, innser jeg at jeg bannet inni meg på butikken. Jeg banner aldri, så det at jeg selv i gjenfortellingen banner, viser frustrasjonen, irritasjonen og sinnet mitt. “Ikke F**n at jeg skal betale så mye for brus!”

Det var det som gjorde det. Jeg har hørt at ingen forandring skjer før du er SKITLEI den situasjonen du er i! Når du absolutt ikke kan stå for at livet fortsetter slik det gjør! Når du aksepterer at det er du som er ansvarlig. Du er ansvarlig for å begynne, ansvarlig for å fortsette og ansvarlig for å slutte. Og du blir sint fordi du ikke har sluttet før.

Nå er det er ikke bare-bare å bli skitlei. Ikke for min del i hvert fall. Jeg har aldri klart å si til meg selv: “Nå ble jeg skitlei!” og så bli det. Det jeg er flink til, er å lage unnskyldninger og spesielt flink til å finne en grunn til å utsette.

Derfor begynte jeg å tenke på om jeg kunne fremprovosere dette sinnet. Og dette er min metode å gjøre det på. Her har du det som kan være løsningen, steg for steg. Nøkkelordet er nemlig mulighetskostnaden!

STEGENE FOR Å BLI SKITLEI!

 1. Først må du vite hvor mye penger du sløser på lommetyvene dine. La oss ta utgangspunkt i en måned. Bruker du kort, gå igjennom kontoutskriftene dine. Kjøper du noe på butikken sammen med maten, ta vare på kvitteringene i en uke og gang dette med fire. Selv om du ikke ønsker å håndtere alle uvanene med en gang, finn prisen på alle sammen. Det øker sinnet!
 2. Legg sammen hvor mye penger du totalt taper hver måned med uvanene. Dette er summen du nå skal jobbe ut ifra videre.
 3. Lag så en liste med konkrete ting du ikke kan gjøre i dag eller ting du gjør mindre av i dag, fordi du ikke har penger eller råd til det.
 4. Fyll ut listen med ting du ønsker skal skje i fremtiden, som kan skje fortere om du har pengene til å jobbe med det.
 5. Se for deg og kjenn på hvordan du hadde hatt det om du klarer å gjøre det du ikke kan gjøre i dag. Så spør du deg om uvanene er verdt å IKKE oppnå dette? Er uvanene viktigere og kjennes de bedre ut enn å oppnå alt som er på listen din.
 6. Hver gang du har lyst til å kjøpe noe av uvanene dine, tenk på den listen du har laget og spør deg selv; Har jeg virkelig mer behov for denne tingen enn jeg har for ……?

Et ekte eksempel: 

Jeg innså hvor mye penger jeg brukte hver måned, når jeg tok innover meg at jeg faktisk betalte over 150 kr i uka for brus. Det er over 700 kr i måneden. Dette er ting jeg kunne gjort for de 700 kr i stedet for:

 • Betalt ekstra på lånene mine, kanskje boliglånet, slik at jeg kan runde det opp til 5000 kr. (Tror faktisk jeg skal gjøre det. Har da 300 kr igjen.)
 • Har råd til å kjøpe meg et nytt klesplagg hver måned, kan dermed bytte ut ting fra garderoben min
 • Fylle opp alle de kortvarige minibufferene mine.
 • Gå på kino to ganger i måneden, MED godteri og popcorn
 • Gi mer penger til veldedighet
 • Gå på kafee med venner og familie.
 • Spare mer penger til ferie
 • Betale for å gå på treningssenter (Kommer jeg ikke til å gjøre)
 • Spare å få en ansiktbehandling annen hver måned.
 • Kunne kjøpe gode, anti-akne produkter
 • Fylle opp kontoen for å pusse opp kjøkkenet
 • Betaler jeg nok ned på lånene mine, kan jeg selge denne leiligheten og kjøpe en større en. Til slutt kan jeg kanskje spare opp nok til å bygge meg et eget hus!
 • Investere mer penger

Så hver gang jeg er fristet til å kjøpe Cola (og nå også sjokolade), tar jeg for meg listen jeg har laget her, (selv om det opprinnelig ikke var så detaljert som dette) og så spør jeg meg selv “Vil jeg virkelig ha denne colaen/sjokoladen mer enn jeg ønsker å være gjeldsfri?” eller “Vil jeg virkelig ha denne colaen mer enn jeg ønsker å kjøpe en ny kjole denne måneden?”.

Så nå er det din tur! Hva ønsker du skal skje i fremtiden og regn på hvor mye saktere det går om du fortsetter med uvanene dine! Jeg tror på deg, slik jeg tror på meg!

Lykke til!

Hva syns du om grafikken forresten? Jeg legger ut noen av disse på Pinterest. Du kan sjekke ut de andre her: https://no.pinterest.com/voksentilslutt/.

(Ble først publisert i mai 2018, revidert september 2019.)

#økonomi #penger #uvaner #vaner #spare #sparing #alternativer #alternativ

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg