Den verste formen for utsettelse: når du låser fremtidige deg fast

God morgen! 

Selv om det er bare litt over en måned siden jeg sist skrev om bufferkontoer, ønsker jeg her å vise hva ulike kriser kan koste deg, i tillegg vil jeg vise verdien av å betale for ting med penger du har, i stedet for gjeld.

På bildet til venstre er det bare noen kriser vi alle vil oppleve i løpet av vårt liv. Selvfølgelig er det flere! Ødelagt utstyr utenom PC, tenner, helse og å miste jobben er bare noen av de. Det er når du er i slike situasjoner du minst av alt ønsker presset av økt gjeld. Da gjør gjør du en krise som opprinnelig var en helse/bil/utstyr krise til å bli en pengekrise de neste månedene. OG du risikerer også at mindre ting som du til vanlig fint håndterer, nå kan bli en større krise: 

For eksempel: en 1000 kr ekstra en måned er ikke nødvendigvis være en kostnad som til vanlig er et problem men hvis du allerede skal betale 1500 kr i gjeld, vil en ekstra kostnad på 1000 kr være vanskeligere å håndtere. 

Når du velger å bruke gjeld for å få noe umiddelbart, utsetter du ansvaret og fremtidige deg må ikke bare ta skippertak for å rydde opp, men fremtidige deg er også bundet. Du gjør rett og slett fremtidige deg ufri, fordi pengene må betales tilbake. 

Og hvor mange ting fra barndommen/ungdomsårene/ung voksen tiden var KJEMPEVIKTIG og du ville ELSKE det resten av livet, og nå kunne du ikke bry deg noe mer? Tenk hvor kjipt det er å måtte betale i noen år på et kjøp du ikke lengre bryr deg om…

Mitt eksempel på en viktig ting som ble uviktig (som jeg heldigvis ikke brukte lån på) var når jeg skulle ha en scooter. DET ville gi meg så mye frihet og selv når jeg fikk billappen, ville jeg jo ikke ha bil, så da ville scooteren være kjempe nyttig. Jeg kunne til og med ta den med når jeg skulle studere! Hva skjedde? Jeg falt, rullet rundt flere ganger siste året på videregående. Kjørte hjem, gråt på sofaen resten av dagen fordi jeg hadde blitt så skremt og kjørte den så og si aldri igjen. Den sto utenfor huset til mamma og pappa, hvor den til slutt var så rusten at jeg ga den til naboen mot at de betalte for omregistrering og alle reparasjoner. Hvis jeg hadde hatt et lån på den scooteren og fortsatt måte betale på lånet selv etter jeg var ferdig å kjøre den, hadde vært vondt i sjelen! 

Selv nyttige ting og dyre ting som er vanskelig å få til uten lån, som studielån og boliglån, kjennes kvelende ut i dag. Når du er ferdig å studere og får brevet som forklarer deg hvor ‘lite’ du må betale hver måned de neste 20 årene… Ja, jeg fikk en klump i magen. 20 år er lenge det! Uheldigvis for meg hadde jeg ikke tenkt over at jeg kunne betale den ned raskere, men nå ser det ut som om jeg skal klare å være fri for studielån og lånet til mamma og pappa innen 6 og et halvt år! Jeg gleder meg til friheten! 

Så som konklusjon: Tenk deg om når du vurderer å betale ting med lån. Tenk deg om til du velger å ikke bruke lån, om det er mulig! Med en gang du har ett lån, blir det vanskeligere å spare opp penger for å unngå neste lån. Vær heller på forskudd. Spar opp minimum 10 000 kr så fort du kan og jobb med den videre frem til du har 3 til 6 måneders utgifter dekket. Det gir deg frihet og ro i kroppen! 

Nå er jeg nysgjerrig! Kommer du på noe du ABSOLUTT måtte ha når du var mindre, men som du ikke bryr deg om lengre? Da tenker jeg på ting som gjerne er litt dyrere. Ikke en vanlig leke altså.. 

Er du forresten nysgjerrig på hvor jeg har funnet tallene i grafikken? Jeg har sett på finn.no, på en del forum (for elektriker og rørlegger) og jeg fant denne siden for bilen: NAF. Artikkelen er 4 år gammel, og det er svært sprikende priser for de ulike modellene. Jeg har notert ned alle prisene og laget en gjennomsnittspris. Det gir en viss pekepinne men er langt i fra nøyaktig. 

#økonomi #penger #buffer #kontanter #forbruk #lån #gjeld #skippertak #fremtiden #fremtid #krisesituasjon #krise

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg