Bli kjent inne på Lanekassen.no: Idag – lek med betalingsplanen

Har dere vært inne å sett på all den morsomme informasjonen du kan finne på lanekassen.no? Her har de masse informasjon og mange muligheter for oss som er interessert i å passe på pengene våre. Jeg tenkte jeg skulle vise dere mine favorittsider å se på, når jeg er inne på siden til Lånekassen. Dersom du har noen spørsmål. legg det igjen i kommentarfeltet, så skal jeg se om jeg finner ut av det! 

Hvorfor er det interessant å se på betalingsplanen? Jo, det vil vise deg hvordan en litt større sum betalt i måneden vil påvirke når du er ferdig betalt. Du vil ikke kunne utsette en betaling med dette verktøyet. Da må du sende inn en søknad (som du også finner på siden din).

Legg merke til at det er to måter du kan betale ekstra på studielånet ditt. Først viser jeg hvordan du kan endre betalingsplanen hos Lånekassen og slik få en annen regning men du kan også velge å endre hver enkel faktura som kommer til nettbanken din. 

Gå til lanekassen.no.  Du logger inn på samme måte som du logger på nettbanken din:

Når du kommer på din side, trykk på Meny. Du kan velge å gå direkte til ‘Endre betalingsplan’, eller…

Du kan gå via å se betalingsplanen. 

Når du ser på Betalingsplanen din, vil du se hvor mye penger du fremdeles skylder, hvor mye renter du kommer til å betale dersom a) du ikke betaler noe ekstra og b) rentene ikke øker. Fordi vi må gå ut i fra at rentene øker, vil dette beløpet mest sannsynlig øke, med mindre du betaler ekstra. I teorien, dersom du vinner i lotto og betaler ned det du skylder, betaler du ikke noe mer i renter.

På betalingsplanen ser du også hvordan de neste årene blir. Det samme som nå. Fordi jeg betaler ekstra, liker jeg å holde øye med disse tallene for å se hvordan tallene synker. 

Med å trykke på plusstegnene vil du kunne se nærmere på hver måned. Her ser du avdraget og renten du kan forvente å betale. Renten vil sakte men sikkert synke, etterhvert som beløpet synker. Sammenlign en måned dette året og en måned om to år, så ser du dette tydelig. Jeg har bare en måned med som eksempel. 

Du kan gå direkte fra Betalingsplanen til Endring av betalingsplanen. 

Du vil først se en oversikt over din månedlige plan per dags dato, og nederst har du en knapp for å gå til endring. Legg merke til at du kan teste ut ulike ting her, og IKKE måtte endre planen. 

Du må bla ned på siden for å godkjenne eller endre planen permanent.

 

Du kan endre terminbeløp men legg merke til at beløpet må ha en vis størrelse. Når jeg forsøker å slå inn 2100 kr er forskjellen for lav for en reaksjon tydeligvis. 

 

Vi kan også endre innfrielsesdatoen. Dette er når vi ønsker å ha den siste betalingen. Hadde jeg begynt å jobbe etter studiene mine nå, med den kunnskapen jeg sitter med nå, hadde jeg forsøkt å sette dato fem-seks år frem i tid for å se hvor mye jeg måtte betale hver måned for å oppnå dette. 

Her trenger du ikke en spesifikk dato, men hvor mange år og måneder du ønsker å betale ned på. 

Og den siste måten å endre på, er å dra antall forfall nedover. Dersom jeg ikke avslutter lånet fortere enn planlagt, vil jeg betale 147 terminer før jeg har betalt alt jeg skylder. 

Jeg kan ikke endre Terminbeløpet til 2100 kr, men jeg kommer nærme med å endre nedbetalingstiden. Som dere ser nedenfor, hvis jeg fortsetter å runder opp til 2100 kr, vil jeg være ferdig med lånet et halvt år før enn om jeg betaler det som er meningen. 

Før nyttår betalte jeg 3000 kr hver måned, før jeg gikk over til å fokusere på å betale lånet til mamma og pappa først. Så bare for moro skyld, dersom jeg betaler 3000 kr hver måned, vil jeg være ferdig betalt om 9 år og 2 måneder, ti dager før jeg fyller 42 år. 

Det er greit for å vite at selv om du endrer betalingsplanen, så er den ikke låst for fremtiden. Du kan endre den. Du kan også velge å gjøre som meg. Jeg endrer ikke betalingsplanen men heller betaler ekstra. Dette gjør jeg direkte i nettbanken, på regningen til Lånekassen. Da kan jeg betale ekstra når jeg ønsker der eller la det være om det passer bedre for den måneden. Med å bruke verktøyet hos Lånekassen kan jeg se hvordan ekstra betalinger vil påvirke resultatet, derfor er det enda et aktuelt. 


Det tok meg nesten et år fra jeg var ferdig med å studere til jeg først gikk inn på Lånekassen sine sider. Nå er jeg inne der minst to ganger i måneden. Håper dette inspirerte deg til å sjekke ut siden din hos de. 🙂 

Ha en fin dag!

#økonomi #studielån #lån #gjeld #betalingsplan #endring #nyplan #nedbetalingstid #Terminbeløp 

4 kommentarer
  1. Hei. Vi snakket sammen for noen måneder siden angående klipping av hår. Vil bare fortelle deg at nå har hobbyfrisøren Sofie klippet 12 stykker på skolen. Alt på grunn av ditt tips som jeg fulgte. Mye penger spart.

  2. Anonym: Så gøy å høre at det fungerte fint! Selvfølgelig husker jeg at vi snakket sammen. Har vi en fremtidig forretningside hos dere?
   Hvor ofte pleide du å klippe håret og hvor mye penger tror du dere har spart? Hvis dere alle hadde betalt 1000 kr, har dere sammen spart 12 000 kr bare på en hårklipp!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg