Er BSU et dumt produkt som gjør kun ungdommer av rike foreldre godt?

I høst kunne vi lese at flere ungdomspartier vil avvikle BSU fordi de opplever;

[At BSU] fungerer i praksis som en overføring fra de som har lite til de som har mye, fordi det først og fremst er de som har råd til å spare mye penger som kan benytte seg av ordningen.

Dette sa lederen for Unge Venstre, Tord Hustveit til VG. Dette baserer de på at det fradraget som BSU-brukerene får på skatten får man fordi resten (inkludert de med lav inntekt) betaler litt mer på skatten. I stedet ønsker de å gi de med lavere inntekt et skattelette for å gjøre det lettere å spare penger. Leder for sosialistisk ungdom, Andrea Sjøvoll mener ordningen er med på å øke klasseskillet i boligmarkedet, da det er rike ungdom som har mulighet til å spare penger med BSU. Dette står i Dagens Næringsliv. 

Rett før 17. mai (jeg vet ikke hvorfor dette kom opp igjen, BSU sakene over er i fra august i fjor, ny sak nå i mai), kunne vi lese i Dagbladet at lederene for ungdomspartiene til Høyre og FRP advarte mot å angripe BSU. De sier at den unge eliten får seg bolig uansett, og BSU ikke spiller så stor rolle. 

BSU har en bred støtte blant befolkningen, 92 % støtter den i følge en undersøkelse gjennomført av Norske Boligbyggelags Landsforening (Kilde VG og Dagens Næringsliv, se linker over)

Og jeg må si jeg er en av de. 

Skattelettet er ikke avgjørende

BSU gir et lite skattelette, JA, men med utgangspunktet i hva man betaler i skatt, så utgjør ikke den fulle fradraget: 5000 kr, så innmari mye. Når du allerede betaler mellom 60.000 til 100.000 i skatt (hvor jeg begynte og hvor jeg er nå) så utgjør ikke 5000 kr så mye. 

BSU har feil navn

BSU står for Boligsparing for Ungdom, men det er først når du er i jobb og i slutten av 20-årene at du virkelig klarer å spare. Det er en grunn til at det varer til du er 33 år. Jeg var 29 år første gang jeg klarte å fylle opp kontoen. Synet mitt på BSU endret seg fra jeg var 19 til jeg ble 29.

Det du kan betale i dag, er ikke nødvendigvis det du betaler om 10 år. 

Du kan faktisk ha BSU-en i 15 år. Jeg skaffet meg BSU i 2005, og først i 2014 klarte jeg å fylle ut maksbeløpet. Frem til det betalte jeg 100 kr i måneden. Jeg har ikke tallene helt, det kan hende jeg etter sommerjobber satte inn litt ekstra. Det vil i så fall være minimalt  På ett år fikk jeg da 300 kr i skattelette. Det var på vårparten i 2014 jeg kom på BSU-en igjen og begynte å spare for alvor. Det er ikke lett å spare mens du er student eller lærling men der er du ikke frem til du er 33 år gammel. Mens man som ny i arbeidslivet kanskje ikke tjener så alt for godt, vil svært mange, når de nærmer seg slutten av 20-årene og ikke har påtatt seg ekstra gjeld, kunne fylle på betydelige mengder på BSU.   

BSUens viktigste egenskap er at du ikke kan ta ut pengene uten å måtte betalte tilbake skattefradraget

Du kan faktisk ta ut det du har satt inn samme året, (og miste de rentene du har tjent på de selvfølgelig) men ønsker du å ta ut hele summen, må du betale tilbake det skattefradraget du har fått opp igjennom. Det er 25 % av summen du hadde ved nyttår. Det at du ikke kan ta ut pengene å bruke til noe annet, (uten å måtte tilbakebetale) gjør det mindre attraktivt å ta ut pengene med mindre de er en nødssituasjon. 

Å spare til bollig er et mangeårsprosjekt

Dette var noe jeg ikke var villig til å akseptere når jeg begynte å jobbe. Jeg vet ikke om det er noe spesielt for meg, om det gjelder dagens generasjoner eller om det er generelt for ungdom. Men jeg merker at med en gang det ikke vil komme en umiddelbar gevinst, er det vanskelig å å begynne på ett prosjekt. Hadde jeg vært villig, ville jeg første året jeg jobbet (fordi jeg bodde gratis) kunne spart 50.000 om jeg bare hadde spart det jeg betalte for hybelen de neste årene. 

Helt ærlig, hvis du ikke klarer å spare 25 000 kr på et år, klarer du å betale for en bolig?

For boligkostnadene gjelder ikke bare boliglånet. Du må ha en buffer til når noe blir ødelagt. Når søsteren hadde en elektriker på besøk, (som brukte nesten en dag på å fikse problemet) kostet det de 10 000 kr. Du må ha høyere forsikring, du er låst til en betaling i lang tid fremover. Ja, en hver betaling går til deg selv men hvis du ikke kan gjøre noe annet enn å betale boliglånet og reparasjoner de neste 5 årene, har du egentlig vunnet? Jeg var inne på Finn.no i dag å så på utleiemarkede her i Sandnes. Jeg kan leie leiligheter med to soverom for mindre penger enn jeg betaler i boliglån og felleskostnader i dag. 


Alt i alt håper jeg virkelig at BSU blir værende, og jeg håper dere som enda har mulighet utnytter muligheten til å spare penger med god rente i en delvis låst konto.

Og hvis du sparer opp til å ha en nød buffer FØR du begynner å spare til BSU, reduserer du sjansen for at du må ta ut pengene i en nødssituasjon senere. 

Hva tenker og mener du? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor! 

#BSU #Sparing #Bolig #økonomi #penger #leilighet #EgenBolig #PrivilegertUngdom #Rik #Fattig 

2 kommentarer
  1. For meg som IKKE er fra en rik familie er BSU genialt, og jeg har spart jevnt og trutt i mange år 😀 Det er smart og praktisk. Hver eneste krone er spart selv.
   Folk må slutte å være redd for alle mulige forskjeller. Vi er forskjellig, sånn er det. Vi må heller være glade for de godene vi faktisk får!

  2. frkfrontend: Helt enig. Noen vil ha det enklere med å få bolig, om det er at de får hjelp fra foreldrene sine, har bedre betalte jobber, har høyere utdannelse, har valgt å bo hjemme under studiene og dermed unngått studielån, eller er flinkere til å spare. Vi må akseptere hvor vi er nå, og i stedet for å sjekke ut gresset hos naboen, jobbe for å gjøre vårt eget gress grønt nok for oss selv. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg