Våg å drømme, lag et mål, lag en plan og begynn

Som unger drømmer vi masse. Jeg gledet meg masse til å bli voksen, slik at jeg kunne begynne. Jeg tror det er slikt for alle. Verden er åpen og spennende og det finnes ingen grenser for en liten og ung sjel. En av somrene jeg jobbet i en barnehage, kom jeg mens vi spiste lunsj i samtale med ungene om hva de ville bli når de ble stor. De hadde så mange ideer og støynivået økte etterhvert som ungene ble mer og mer spent på hva de hadde lyst å bli når de ble stor. Til slutt måtte jeg strengt ta ordet og si at når lunsjen var pakket vekk skulle de alle sammen få tegne hva de ville bli når de ble stor. Det er bare to stykk jeg husker spesielt godt. Den ene lille gutten drømte om å bli Stinky (fra Mumitrollet) når han ble stor. Stinky hadde det så kjekt! En liten jente drømte om å bli kassedame på Rema 1000. Hun ene som jobbet på butikken hos de var spesielt snill og morsom!

Etterhvert som vi blir eldre, lærer vi litt mer om realitetene i livet og jeg i hvert fall, ble redd. Å innse at du ikke klarer alt, at foreldrene ikke kan løse alle problemer, og at ikke alle drømmer går i oppfylling som med magi, er en del av å bli voksen. Det ble plutselig skummelt å drømme, det er skummelt å begynne å håpe når vi vet at mange drømmer ikke blir oppfylt slik vi ser de der og da

I ca 15 år våget jeg ikke å drømme om min egen fremtid, men bare om fantasiverdener og slike ting. De siste årene har jeg våget å se inn i min egen fremtid og begynt å drømme igjen. Jeg har innsett at selv om ikke drømmene alltid går i oppfyllelse, kan en variant av den gjøre meg lykkeligere. 

Med å drømme kan man lage mål. Med å ha mål kan man lage en plan. Med å ha en plan kan man følge opp med data for å se hvordan man ligger an. Og slik oppdager man plutselig at en variasjon av drømmen er blitt sant! 

Jeg anbefaler derfor alle, om man er sammen med noen eller singel, å ha et drømmemøte. En konkret tid man setter seg ned, med partner eller alene, og bare drøm. Se for dere fremtiden, ett år, fem år, 10 år, 50 år og spør dere selv: Hva vil jeg oppnå i fremtiden? Hva vil jeg oppleve i fremtiden? Hvordan vil jeg være i fremtiden? og Hvordan vil min hverdag være i fremtiden. 

Prøv å vær så detaljert som mulig. Vært klar og tydelig. Forfatter og Speaker Chris Holgen, (forfatter bak boken “Retire inspired” ber folk om å drømme i HD. Drømme i High Definition. En måte å gjøre dette på er å lage en Collage eller drømmeplakat. Frk. Frontend hadde tilfeldigvis et innlegg i går kveld om dette! Hun er glad i interiør og pusser opp møbler selv for å gjøre de fine og passende til hun og samboerens leilighet. Virkelig en handlekraftig dame! 

Når du/dere har drømt dere ferdig (ta det med ro, dere kan bare legge til drømmer etterpå også), er det på tide å lage konkrete mål. Hvilken mål må oppnås for at drømmen skal kunne oppnås? For eksempel: Hvis drømmen er å reise jorden rundt et år, må den finansielle biten være på plass. Målet er da kanskje å spare opp nok penger til å betale for reisen OG alle regningene hjemme i et år. 

Med konkrete mål, kan du også legge konkrete planer for å oppnå målet. Pass på at planen er gjennomførbar. Hvis vi fortsetter på drømmen om å reise jorden rundt, vil for eksempel en plan om å spare sammen et så stort beløp som vi trenger på to år, være ganske umulig for de fleste av oss. MEN ser vi for oss at dette er noe vi ønsker å oppnå i løpet av de neste 10 årene, da snakker vi en mer reell plan. 

Når du har konkrete planer er det også greit å ha konkrete steg og konkrete måter å måle din egen fremgang. Hvis du ønsker å spare 500.000 kr på 10 år, må du spare 50.000 kr hvert år frem til det. Det er vanskeligere å oppnå et mål, når man ikke kan se hvorvidt man nærmer seg å bli ferdig. 

Av og til, mens man vokser til, innser man at drømmen man hadde som yngre kanskje ikke passer hvem man er i dag. Eller så har livet endret seg og du har fått nye drømmer. Dette er helt naturlig, og betyr IKKE at du skal slutte å drømme. Vær heller takknemlig, for så lenge du drømmer vil livet ditt gå fremover. 


Så sett dere ned, våg å drøm stort. Sett mål, lag en plan og utfør! Over ser dere noen av mine drømme og drømmer jeg har forstått flere har! Ikke vær redd. Ikke alle drømmer går i oppfyllelse. Noen går delvis, andre går ikke. Men har du aldri prøvd, er en drøm bare et ønske som du aldri tester eller utfordrer. Og det er litt trist. 

Ha en fin dag dere!

#jobb #drøm #drømmelager #mål #plan #konkret #måling #økonomi #reise #gjeld #gjeldfri #familie #GiBort #opplevelse #adventure 

5 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg