Jantelovn i praksis og hvordan den stjeler vår glede

Sammenligninger stjeler gleden vår. Både om vi sammenligner og ser at andre har det bedre en oss (som kan få oss til å føle oss verre), eller om vi oppdager at vi har det bedre (et svært ustødig grunnmur for vår egen lykke). Jeg skrev et innlegg for noen uker siden om å ikke la grønne monstre stjele lykken vår. Dette innlegget handler mer om hvordan fellesskapets jantelov også kan stjele gleden, med et veldig konkret eksempel. 

For en god del år siden, dukket det opp noe rart langs veien. Sykkelpendlere, med kondomdress og sykkel til 30.000 kr ble plutselig en del av bybildet. De suste forbi alle andre som syklet i en fart man tidligere ikke hadde sett. Jeg husker godt hvordan en på jobben ble nevnt som “han med kondomdressen” og “brukt xxxx kr på sykkel”. 

Den underliggende forståelsen var at dette var folk som hadde kjøpt seg opp i fart. De syklet fortere enn oss og brukte penger på andre ting enn oss. Så når jeg syklet på mammas gamle bysykkel, fornøyd som bare det fordi jeg var på sykkeltur, var det mye enklere for meg å tenke negativt om de tullingene som syklet forbi meg. Fordi de hadde kjøpt seg sykkel som gjorde det lettere å sykle forbi meg. Jeg hadde ikke trengt å bry meg, men det er ikke lett når du blir syklet forbi som om du sto stilt. 

Etterhvert ble vi vant til racersyklene og de ble flere og flere. Snart syklet alle til jobb i ‘kondomdress’, om de syklet racersykkel eller hybrid. Det er rett og slett bare mer komfortabelt med skikkelig klær og pute innesydd. 

Så kom en ny sykkel til Norge. Elsykkelen. Plutselig så man eldre damer syklene med strak rygg opp selv de tyngste bakkene, i full fart forbi oss som svettet oss opp. Og de hadde helt vanlige klær på seg! Damene smilte til herrene på racersyklene og bare tråkket videre. De svettet ikke som oss! De jobbet ikke som oss! De trente ikke som oss! De brukte penger på å få motor på sykkel sin. De jukset! (Les innlegg i KK om hvordan elsyklene jukser og her kan du lese min respons. )

Så når jeg ble forbisyklet, på min nye, vanlige sykkel fra 2012, som om jeg sto stille, var det mye enklere å tenke negativt om juksemakerene som egentlig ikke syklet og som egentlig bare kunne ha kjøpt seg en scooter. 

Etterhvert ble vi mer vant til elsykklene, de ble mer forstått og mer vanlig. Mammas bestevenninne kjøpte elsykkel. Min bestevenninne kjøpte elsykkel. Og når tiden kom til at jeg kunne velge egen leilighet og elsykkel eller å eie bil, falt mitt valg på egen leilighet og elsykkelen. Og jeg elsker det. 

I disse finværsdagene, har jeg igjen syklet mer på vanlig sykkel og hver gang noen sykler forbi mens jeg jobber hardt for å komme meg opp bakkene, må jeg gi meg selv en liten pep-talk. Men den høres annerledes ut nå når jeg har fått litt mer forståelse. Forståelse for hvordan jeg selv motiveres, forståelse for både racersyklene, forståelse for elsyklene og forståelse for de som sykler på syklene. Nå trenger jeg sjeldnere å forklare bort ‘hvorfor de er så mye bedre enn meg’. Jeg aksepterer oftere at vi har ulike utgangspunkt, vi har ulike egenskaper, vi har ulik driv som gjør at hva vi oppnår er annerledes fra andre. Dette er viktig å huske gjelder for alle livets områder. Økonomi, jobb, trening, og materielle ting

Det er ganske lett å kopiere troen, når de man er rundt får en felles forståelse for hvorfor noen andre får ting til lettere enn vi selv gjør. Når noen gjør det bedre enn ‘oss’ fordi de er villig til å gjøre ‘den ene tingen’ som vi ikke vil gjøre. Om det er å bruke 30.000 kr på sykkel, se dum ut i kondomdress eller noe annet. Men som regel blir det for simpelt. Det er ikke den ‘ene tingen’ som er årsaken. Folk flest har jobbet hardt for å oppnå det de har nå klart. Og selv om vi ikke begynner på samme startstrek, betyr ikke det at vi ikke skal delta i løpet livet. Hvis andres prestasjoner gjør at vi glemmer vår egen, snubler vi selv på livets vei. 


Så er jeg egentlig litt nysgjerrig, opplevde dere den første, umiddelbare, negative responsen blant ‘folket’ når racersykkelen og elsykkelen kom? Eller bor jeg kanskje en plass hvor det er langt mer vanlig med sykler enn andre steder i landet? 

#janteloven #VoksenMentalt #MentaltVoksen #sykkel #elsykkel #racersykkel #penger #økonomi #trening #jobb

2 kommentarer
  1. Fantastisk innlegg! Veldig gode metaforer på livet generelt. Før var jeg veldig sånn at jeg tenkte “det er juks” eller “det er urettferdig” eller “så teit å bruke penger på det” og sånn. Jeg har lært nå å akseptere mye mer, men det er nok fordi jeg har det fint med meg selv. Folk som ikke har det bra med seg selv får ofte skylapper! Da er det bra med slike innlegg som kan bidra <3

  2. frkfrontend: Tusen takk! Kommer på mye mens jeg sykler til jobb! Du har nok helt rett i at det har med selvbildet, men jeg tror også det har med håp. For hvis man ikke har håp til at man selv kan få det bedre til i fremtiden, så blir andres fremgang et hån for ens egen stagnasjon. Det har blitt revolusjon av det.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg