Hvordan blir din alderdom?

Har du tenkt over hvordan alderdommen din blir? Jeg syns det er litt ironisk at folk er så opptatt av for eksempel å spise godt og sunt, trene og holde kroppen i form, ikke bare for i dag men også fordi det øker sjansen for en sunn og god alderdom. Samtidig forbereder ikke så mange seg for en aktiv alderdom økonomisk. For mens man har mange honnørbilletter på kollektivtransport i Norge og utlandet, koster ikke bensin/diesel mindre. Maten er ikke billigere, heller ikke strømmen. Flybillettene og hotellrommene er ikke billigere. 

Hvem trenger ikke tenke på pensjon enda?

Alle bør tenke på pensjonen, om det bare er å gå å sjekke hvilke spareprofil du har på pensjonspengene om jobben sparer for deg. MEN du trenger ikke begynne å spare aktivt selv hvis du har dyr gjeld. Har du lån med 10 % renter eller mer, ville jeg bli kvitt denne gjelden før du begynner å spare aktivt selv. Jeg ønsker personlig å betale ned lånet til mamma og pappa før jeg gjør noe mer med sparing. 

Personlig rådgivningstime

I vår ble jeg invitert til et seminar om pensjon og hvordan vi selv kan forberede oss til vår egen alderdom. Der gikk vi igjennom ulike typer pensjon, ulike spareprofiler, ulike inntektskilder for oss når vi er pensjonister, hvor mye vi kan forvente oss å få når vi er pensjonister… Det var mye informasjon. Så ble jeg oppringt i forrige uke og fikk spørsmål om jeg ønsket en personlig rådgiversamtale. Jeg vet dette er et godt salgtriks, men det er fordi det gir goder til både oss som kunder og de som selgere. Det finnes nemlig vinn-vinn situasjoner i salg! 

Vi avtalte å ha et telefonmøte i går, og det var kjempe bra! Jeg satt på PC-en og vi gikk igjennom den planen jeg hadde hos de i dag og de andre pensjonsplanene mine fra staten og tidligere jobber. Jeg fikk endret spareprofilen min fra konservativt til anbefalt. De har et program der de følger alderen din, og mens du er ung er pengene i et fond med høyere risiko, og etterhvert som du blir eldre, flyttes pengene til fond med mindre risiko. 

Jeg ble også visst en side som jeg anbefaler alle andre til å gå inn på: 

norskpensjon.no har en oversikt over hvilken pensjonsavtaler du har (vær obs på at de ikke har tilgang til alle banker og noen avtaler kan mangle pga feil). Har du hatt flere jobber og har pensjon fra ulike steder, vil dette være hjelpsom for å se hvor mange pensjonskapitalbevis du har.

Pensjonskapitalbevis er penger jobben har spart for deg. Når du stopper å jobbe har du muligheten til å fortsette å betale, (du får et brev hvor de spør om du vil fortsette å betale ‘forsikringen’), men jeg har ikke helt forstått hvorfor dette er en god ting, når man heller kan spare i fond. 

Det jeg ikke var klar over, var at hver konto man har med Pensjonskapitalbevis, har en årsavgift på seg. Årsavgiften vil variere fra bank til bank. Så hvis du har fem ulike pensjonskapitalbevis vil du betale en årsavgift på hver av de. DA kan du heller slå de sammen til ett Pensjonskapitalbevis, og betale kanskje 1/5 av årsavgiften!   

Kommer jeg til å spare i IPS?

Nei, ikke med det første. Fordelen med IPS er også ulempen. Årsaken er at selv om jeg får skattefradrag nå (den blir bare utsatt, skatten må betales når du får pengene ut), er pengene låst frem til jeg blir 62 år. Jeg som har boliglån, studielån og privatlån, jeg som på et eller annet tidspunkt kunne tenke meg å eie en større bolig, vil være dum om jeg låser bort pengene mine. Da vil jeg heller spare penger i fond. Etterhvert som jeg får mindre lån, kan det godt tenke seg at jeg begynner å spare i IPS, men ikke med det første. 


Har du noen tips, noe informasjon det er greit å vite men som jeg ikke fikk med meg her? Legg igjen en kommentar, så kan andre også lære seg om det!

#økonomi #penger #pensjon #IPS #norskpensjon #reise #gave #gi #hjelpe 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg