De største utfordringene når man begynner å jobbe.

I disse dager er det en hel del nyutdannede unge mennesker, om det er fra studiene eller fra fagskolene, som skal ut i arbeidslivet. Og i den forbindelse ønske jeg å komme med noen advarsler og råd. (Det kan hende dere andre som har jobbet en stund opplevde andre utfordringer? Da håper jeg du tar deg tid til å skrive om de i kommentarfeltet!)

Mens man går på skole og studerer, er det to ting som kommer automatisk: Man henger med venner, som er i cirka samme livsfase som deg og man blir utfordret mentalt til å lære nye ting og utvikle synspunktene sine. 

Når man begynner å jobbe, er man plutselig med flere generasjoner som er i ulike livsfaser. Du har de i etableringsfasen som begynner å få barn, du har de med tenåringer og barn på vei ut av redet, og så har du de som har begynt å få barnebarn. Og mens man lærer av å plutselig forholde seg i mye større grad til flere generasjoner som likestilte kollegaer, vil dette avta etter en stund. 

Det er ikke uten grunn at det er i perioden når man begynner å jobbe at foreninger og klubber dukker opp. Man innser plutselig at skal man henge med venner, må man organisere det, og det krever mer av deg. Ikke bare må du planlegge det, du må gjøre det etter arbeidstid. En periode jeg i hvert fall, liker å ta det med ro. Og, fordi du skal på jobb neste dag og de på jobb faktisk forventer og er avhengig av at du produserer noe, kan du ikke komme på jobb trøtt i trynet og legge hodet på pulten for å sove litt til. 

Savnet etter å henge med vennene merkes ganske raskt. Det at man ikke lærer så mye nytt, kommer snikende. For når du begynner den nye jobben, må du jo lære kjempe masse. Det første halve året, om ikke lengre, går med til å lære oppgavene dine, jobbkultur, nye rutiner, forhåpentligvis hvordan du best utnytter den nye og høyere LØNNEN din. Det er mye nytt som må inn. Men etterhvert, sakte men sikkert, får du kontroll på dette også. Og du kan begynne å slappe litt mer av. Kveldene begynner kanskje ikke å med at du sovner på sofaen, utslitt mentalt. Du har mer energi til å henge med venner. Du merker ikke hvordan lærekurven har sunket. Man lærer jo litt hver dag, men hvilke butikk som har best utvalg for ditt behov eller hvordan man kan blande expresso og kakao til en nydelig blanding på jobbens kaffemaskinen er ikke så stimulerende for hjernen.

Det er ikke vanskelig å ikke ta til seg informasjon. Vi kan si mye om tv-seriene på tv, og streaming sidene, men det meste er ikke akkurat kunnskapsgivende. Ikke slik jeg brukte det i hvert fall. Jeg brukte tv og filmer som bedøvelse til hjernen. Jeg hadde landet på en myk sakkosekk jeg ikke var helt fornøyd med, men det ville kreve så mye å reise seg opp igjen. I stedet for å prøve, bedøvde jeg hjernen med den ene tv-serien etter de andre. Og jeg mener virkelig bedøvde. De fikk meg ikke til å drømme om min egen fremtid. De utvidet ikke horisontene mine. De økte ikke verdien av min egen kunnskap. De gjorde meg tilfreds med det livet jeg hadde. Fanget i en myk sakkosekk. Jeg hadde i ca et år, en timeplan for hver kveld. Det var minst to tv-program som kom ut hver dag i uka og i helgene så jeg filmer. Det eneste som fikk meg ut av leiligheten var Røde Kors aktiviteter, forenings kvelder og når jeg skulle treffe familien. Forsåvidt er det ikke så mye annet som får meg ut av leiligheten akkurat nå, men nå lærer jeg meg i hvert fall ting mens jeg er inne. Jeg har mål annet enn å ikke havne ‘bakpå’ på tv-seriene mine. 

Det var advarslene. Nå til tipsene: 

Først, har du flyttet til et sted hvor du ikke kjenner så mange mennesker eller du bor samme sted som alltid, men vennene har flyttet vekk: Meld deg inn i noe. En tur-gruppe, en hobby-gruppe, vin og ølsmaking klubb, treningsklubb, en religiøs gruppe, noe som helst. Gå dit jevnt og trutt og inviter folk med ut på andre ting enn akkurat det dere gjør der. Du finner alltid venner der dere deler interesser og verdier. 

Dersom vennene dine fortsatt er på samme sted som deg, hør med de om dere ikke skal sette av en dag i måneden til å finne på noe nytt sammen. Det kan være nye turområder, det kan være en aktivitet som koster noe, det kan egentlig være hva som helst. Bare reserver en dag i måneden og ha en brainstorm. Her kan dere også tenke på at nye ting er med på å utvide horisontene deres! Vær modig å prøv nye ting! 

Når det kommer til din egen utvikling og din egen lærdom, anbefaler jeg på det sterkeste noen selvhjelpsbøker. Det finnes utallige der ute, så det du kan gjøre er å gå på Youtube og søk der på ‘motivational speaker’ og et tema du er interessert i å bli bedre på eller interesserer deg. De fleste forfatterene holder også foredrag, så finner du noen som du liker, se om de ikke har en bok.

I tillegg: svært mange idrettstjerner og vellykkede personer har bøker og foredrag hvor de snakker om hvordan de har fått det de kan til. Finn den du vil lære av og se om de har noen bøker. 

Har du virkelig lyst til å utfordre deg selv, meld deg inn som frivillig i en eller annen organisasjon. Helst en plass hvor du også kan gå kurs for å bli bedre i noe. Da er du ikke bare med på å skape et varmere samfunn, men du kan kurse deg selv, for en billig penge. Selv er jeg aktiv i Røde Kors og har fått gått på minst 10 kurs de siste syv årene, både innenfor Hjelpekorpset og omsorg. Det finnes jo selvfølgelig andre organisasjoner, så her må du se hvor interessen din tar deg. Bare husk å undersøk hvilke utviklingsmuligheter du har der.  


For lærlingen/studenten: Var dette noe du hadde tenkt på som en utfordring på forhånd? Eller så du for deg noen andre utfordringer? Legg igjen en kommentar!

For de allerede i jobb: Opplevde du noe annet utfordrende når du begynte å jobbe? Har du noen tips til hvordan unngå det? Legg igjen en kommentar!

#tipstid #studenter #lærlinger #arbeid #jobb #overgang #arbeidserfaring #venner #forening #klubber #frivillig #frivilligaktivitet #lære #utvikling #selvutvikling #selvopplæring #opplæring  

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg