Studielånutfordring. Status halvveis

I et halvt år har Kjersti Gulli og jeg rundet det vi betaler i studielånet opp til nærmeste 100. Hun har mindre lån enn jeg har, så hun runder opp til 1200, jeg runder opp til 2100. For henne var det opprinnelig 53 kr ekstra i måneden, for meg ble det opprinnelig 60 kr ekstra i måneden. I løpet av perioden mellom betaling i mai og betaling i juni, gikk renten på lånet ned, som også påvirket den månedlige betalingen

Formålet er å sjekke følgende: 1. Sparer man på å betale litt ekstra? (Dette sees på rentene) 2. Hvordan påvirkes betalingsplanen i lengden av ekstra innbetalinger? 3. Hvordan påvirkes den månedlige regningen av ekstrabetalingen? 

For å sjekke disse tingene må jeg først vite hvor mye penger jeg har betalt ekstra hver måned og jeg må sammenligne betalingsplanen jeg tok bilder av i romjula med de jeg finner hos Lånekassen i dag. 

Først: Hvordan utviklet avdragene seg mellom januar og juni? 

Tallene som er viktig å få med seg fra denne tabellen er hvor mye jeg har betalt ekstra: 379 kr, og hvor mye renter jeg har betalt: 2882,60 kr. Det var et hopp mellom mai og juni pga lavere renter. Ellers gikk lånet ned litt og litt. Det litt spesielle er at neste måneds innbetaling ser ut til å bli lik denne måneden (med 73 kr ekstra). Så logikken og systemet ser jeg ikke helt. Vi kan uansett allerede nå svare på spørsmål 3: En liten sum ekstra påvirker lånet litt. Avdraget synker. La oss se hvordan 379 kr har påvirket lånet. 

Min samlede gjeld, per 25. juni er 261.231,89 kr. Det som var planlagt ved årsskifte var 261.595,85 kr. (Se nedenfor, bildet til venstre) Forskjellen er 363,96 kr. Når jeg har betalt inn 379 kr ekstra, må jeg si at det er litt skuffende at ikke forskjellen i det minste er det beløpet.. Jeg kan heller ikke skjønne hva som er årsaken til forskjellen.

La oss se på selve avdraget, mellom forventet (venstre) og reelt (høyre) obligatorisk betaling for denne måneden. Forventet betaling var totalt 2040 kr, hvorav 484,55 er renter og 1555,54 kr er til lånet. Reelt var det obligatoriske beløpet 2027 kr hvorav 1545,02 kr ble satt til lån og 481,98 kr er renter. Differansen mellom obligatorisk innbetaling og reelt innbetaling er 10,53 kr. Renten har blitt 2,57 kr lavere enn forventet. Det er to usikkermoment her, som vil gjøre utslag på det jeg har betalt i renter. Det første er som nevnt at renten har sunket. Det andre er at den 15. var på en fredag, og betalingen ble ikke registrert før på mandag. Det er derfor muligens tre dager ekstra med renterutgifter registrert. Hvis det er tilfellet, vil renten vært ganske mye mindre, om den hadde blitt registrert på fredag. 

La oss nå sammenligne desember 2018, hvordan den så ut i desember i fjor, og hvordan den ser ut nå i juni (med forventning på ingen ekstra betaling mellom nå og da). 

Sammenligner jeg totalt innbetaling, er den originale betalingen 2040 kr. Nå er den 2027. Det er en redusering på 13 kr. Lånet var i desember 2017 forventet til å ligge på 252.156,17 kr. Nå er den forventede summen 251.762.95 kr. Det utgjør en forskjell på 393,22 kr. Det er litt mer lovende, med tanke på at jeg har betalt inn 379 kr ekstra. Det betyr det er en ‘fortjeneste’ på 14 kr. 

Rentene var forventet å være 452,15 kr, mens de er nå forventet til å være 433,14 kr. Det er en redusering på 19 kr, som også er penger ‘tjent’. Rettere sagt er det penger som nå vil redusere lånet enda mer!  

Hvordan har rentene entret seg (For å ha dokumentert det)

Originalt: 

Renten nå: 

Renten har sunket fra 2,168 % til 2,159 % og skal videre reduseres til 2,08% fra og med 1. juli. Det betyr at min opprunding av beløp betalt, vil ha en enda større virkning. 

Til slutt, la oss se hvordan 379 kr har påvirket lånet på langtid. 

Over ser vi den betalingsplanen som var satt opp første januar. Nedenfor ser du betalingsplanen ETTER 15. juli. Hvis du ser på “Lånebeløpet” nedenfor, er det lavere enn lånet jeg har registrert over. Det er fordi regningen for juli allerede er regnet som betalt her. Snodig men det eneste som passer. Jeg ønsker derfor ikke gå så nærme akkurat dette tallet. Da er rentene mye mer interessant. Forventet renter å betale frem til lånet er nedbetalt, var i desember 38.645,47 kr. Fra august er det 34.233,17 kr. Differensen er 4412,30 kr. La meg minne på at jeg bare har betalt inn 2882,60 kr i renter. Selv om vi legger til det vi kan forvente å betale i juli som renter (450 kr), som gir en total rentebetaling: 3332,60 kr. Hadde jeg ikke betalt ekstra og hadde ikke rentene gått ned, skulle “Renter å betale” i dag vært “Renter å betale” i desember minus faktisk betalte renter. Hvorvidt det er mest pga ekstra betalingen eller nedgang i lånet som er årsaken, vet jeg ikke. Det er en kombinasjon av begge, men jeg mistenker at renteendringen står for de største forandringene… 

Helt til slutt vil jeg sammenligne det som er de forventede to siste årene i lånet, men som selvfølgelig ikke blir det. Jeg skal jo ha betalt tilbake før den tid! 

Over ser vi hva de to siste årene av lånet var forventet i desember 2017. Nedenfor er de forventede to siste årene per i dag. Jeg skal selvfølgelig være ferdigbetalt LENGE før 2030, men det viser endringer i lånet. Det siste året er ikke et fullt år, som er årsaken til en lavere sum her. Betalingen som er forventet i 2029 er 158,88 kr mindre, etter jeg har betalt inn 379 kr ekstra i år. Det er ikke mye, men husk at det er 158,88 kr mindre i 10 år, årene 2019-2029. 379 kr har derfor redusert betalingen disse årene med 1588.80 kr. Det er en kjekk tilbakemelding å få. Det siste året, 2030, er forskjellen 105,86 kr.  


Alt i alt er jeg fornøyd nok. Jeg har ikke merket i dagliglivet at jeg har betalt ekstra på studielånet og det var jo poenget. Det har blitt redusert med en krone her og der, helt til rentene sank, men den kronen her og der, vil vokse i løpet av tiden so går. Det eneste irriterende er at jeg ikke kan sammenligne helt 100 % siden rentene har endret seg. Det kan jeg dessverre ikke gjøre noe med og må bare leve med det. 

Nå har Kjersti og jeg kun 6 måneder igjen av utfordringen vår, men du er selvfølgelig velkommen til å bli med. Rund studielånet opp til det beløpet du ønsker, og betalt det hver måned. Du trenger ikke å gjøre noen endringer inne på Lånekassens sider, du kan endre betalingen i nettbanken din. Utrolig greit. 

Tar du utfordringen? 

#økonomi #studielån #lån #gjeld #utfordring #rundeopp #ekstrabetaling #ekstrabetalt 

2 kommentarer
    1. Budsjettbloggen: Det er det beste man kan gjøre med pengene, ting som gir verdier i fremtiden. Et minne av en sjokolade eller tre, er ikke så mye verdt. Varig redusering av lånbetaling derimot påvirker på lang sikt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg