IPS: Hva det er og MINE årsaker til å ikke bruke det (enda)

Som alle unge i dag, har jeg fått trykket i meg fra ung alder at jeg må spare til pensjon. Jeg likte innmari godt reklamen som Storebrand har, som gikk på Dagbladet.no denne uken. Den illustrerer hvorfor det er viktig: 

For det første, er ikke den dama herlig? Jeg har lyst til å være henne når jeg blir gammel. Dette er fremsiden hos Storebrand og jeg er helt enig med det de skriver. Pensjonsalder betyr ikke at jeg skal sitte i en sofa og bruke de få pengene jeg har til å gi gaver til barn, barnebarn og tanteunger. Sparing til pensjon må prioriteres. Gå inn på Storebrand sine sider, de gjør det faktisk litt enkelt og morsomt å undersøke sparing og pensjon. Her har de flere produkter som de går igjennom. Mest sannsynlig har din bank også det, om du ikke vil bruke Storebrand altså. (Jeg mener ikke å reklamere for de, men jeg liker hvordan de presenterer produktene sine)

IPS er bare ett av pensjonsproduktene som finnes og det har vært mye skrevet om det, siden den ble lansert før jul en gang. Jeg er bare ikke villig til å begynne å spare til dette selv, enda. Og jeg sier enda, for jeg vet ikke hva fremtiden bringer. 

IPS har mange fordeler:

+ Skattefradrag i spareperioden. 23 % av beløpet du sparer i et år får du skattefradrag på. NB: Opp til 40 000 kr i året.

+ Den er unntatt formueskatt i spareperioden. Så du betaler ikke skatt på beløpet i spareperioden. Du betaler skatt når du tar ut pengene. 

+ Det er en garanti mot negativ avkastning i utbetalingsperioden. Det vil si, skulle markedet gå ned, vil ikke beløpet synke under det du har allerede. Det betyr at du kan risikere å gå i negativ mens du sparer. 

+ Dør du før alle pengene er utbetalt, går pengene til dine arvinger. Først barn under 21, så ektefelle/partner som får det som sin pensjon, til slutt som en del av dødsboet. 

+ Du kan begynne å ta ut pengene når du er 62 år, men Pengene må vare til du er 80. Så begynner du å ta ut pengene når du er 62, vil utbetalingsperioden være i 18 år. Den laveste perioden den kan utbetales på er 10 år, som vi si at du MÅ begynne å ta ut pengene når du er 70. Slik jeg har forstått det. 

Det er allikevel enkelte ting som gjør at jeg er skeptisk til produktet for min egen del, akkurat nå.

– Det blir noen ganger sammenlignet med BSU for pensjon, men dette stemmer ikke. I BSU beholder du skattefradraget du får. Med IPS utsetter du å betale skatt. Når du tar pengene ut skjer det som en vanlig inntekt. Jeg hater misvisninger, så hvis jeg får med meg at et selskap har reklamert for dette som en tilsvarende BSU-avtale, vil det være liten sjanse for at jeg benytter meg av deres tjenester. 

– Du kan ikke ta ut pengene før du er 62 år. Uten unntak. Du kan ikke ta pengene ut, selv om du må betale for en livsnødvendig operasjon og du dør om du ikke tar ut pengene for å betale for den. Det var veldig ekstremt og høyst usannsynlig situasjon å befinne seg i, men det er et viktig poeng. For har du først satt pengene inn, kan du ikke hente de ut igjen. På BSU kontoer kan du ta ut pengene for andre ting, men du må betale tilbake skattefradragene du har fått. Det er ikke mulig med IPS. Dette er hoverårsaken til hvorfor jeg ikke sparer med IPS. 

I den økonomiske situasjonen jeg er i nå, med høy gjeldsgrad, anser jeg det som dumskap å låse bort penger når jeg faktisk er tjent med å betale ned gjeld i stedet for. Ja, med å betale gjeld ned, så ‘låser jeg bort’ de pengene også. Men er ikke pengene allerede låst, når jeg skylder de? Dessuten, skulle jeg mistrives med å ha mindre gjeld, er det ingenting som stopper meg fra å ta opp mer lån. ;-p 

Et spørsmål jeg vil stille alle de som tenker at de heller sparer enn å betale ned på gjeld, fordi det er lønnsomt siden renten på lån er så lavt nå: Hvis du kunne, ville du tatt opp et lån på 500 000 kr for å investere det?   

På et eller annet tidspunkt vil jeg nok spare i IPS, men det er en da en stund til. Først må jeg løse mine problemer med produktet: Jeg vil først være helt fri for studielån og privatlån, dessuten vil jeg også ha spart en del penger i vanlig fond, som kan hentes ut, skulle det være behov for det. Så om 10 år, kan det godt hende jeg har tatt i bruk produktet. 


Har du begynt å tenke på pensjonen din? Jeg anbefaler at du tar kontakt med banken der bedriften din betaler inn pensjonen og ber om en rådgivningstime. Det er nemlig flere ulike spareprofiler på pensjonen, blant annet. Jeg som er ung, er villig til å ta større risikoer enn jeg vil ta når jeg er 60 år, med pengene jeg har å bruke som pensjonist. Jeg hadde en time med rådgiver i vår. Vi tok det over telefonen og varte ca en time. Det selskapet jeg er hos er utrolig flinke til å formidle at de er her for å hjelpe meg. De har kunnskapen og deres mål er at jeg skal forstå slik at jeg kan ta avgjørelsene. De er mer lærere enn eksperter, er inntrykket jeg sitter igjen med. Og det beundrer jeg. 

Så, sparer du til pensjon? Gjør du det i fond, spesifikt eller som meg; betaler ned kraftig på lånene? Hva er løsningen som passer for deg?

#økonomi #pensjon #langferie #ferie #IPS #Pensjonssparing #penger

4 kommentarer
  1. Jeg hadde jo en time med økonomirådgiver i banken min for en tid siden, og han anbefalte å legge penssjonssparingen “på is” og heller bruke pengene til å betale ned gjeld.

  2. Veldig gode poenger du har! Har man gjeld er det jo bedre å betale ned den, enn å sitte med gjeld når man er pensjonist.
   Nå er jeg veldig heldig da, for jobben betaler hele 4% av lønna til pensjon! Vanlig er visst 2%. Så for nå er det ikke noe jeg tenker på i det hele tatt 😀

  3. frkfrontend: Du er jo også noen år yngre enn meg, og har allerede kjøpt deg leilighet, så det kommer nok til å gå kjempe bra. På et etter annet tidspunkt må vi alle spare ekstra til pensjon, men for min del er lån først.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg